En inläggsserie om genital hiatus.
Tidigare jobbade jag jättemycket med inläggsserier. Jag nördade ner mig i ett ämne och skrev i slutänden så mycket om ämnet att det omöjligt kunde bli bara ett blogginlägg. Det finns enorma mängder inläggsserier. Googla “bakingbabies.se serie” så kommer du hitta många.
Här är ett urval:
- Om förlossningsrädsla
- Muskelskador
- Bäckensmärta efter förlossningen
- Om elitidrottande kvinnor
- Om magmuskeldelningar
- Rehab efter kejsarsnitt
- Om löpning efter graviditet
Nu om hiatus!
Jag bad instagramföljarna om förslag på ämnen att grotta ner mig för ett tag sedan och fick då många förslag oxh frågor. Den första frågan gav mig orsak att grotta ner mig i ämnet genital hiatus. Svaren på den frågan kommer också besvara den andra frågan.
Frågor:
1. Metoder för att minska genital hiatus -varianter och resultat
2. Anatomisk förklaring på hur en första vaginal förlossning banar väg för den andra, alltså på vilket sätt det gjort det lättare för bebisen att passera andra gången
Först grunderna:
Bäckenbotten är en muskelgrupp som utgörs av tre olika lager. Det innersta (djupaste) lagret är levator ani, som i sin tur är uppdelad i tre. Levatorn utgör en studsmatta som täcker bäckenets nedre öppning, men som också släpper igenom tarmen, vagina och urinrör genom en slits i mitten. Denna muskel är alltså hästskoformad och går från pubisbenet bak till svanskotan med en slits för kroppsöppningarna i mitten. Denna muskel fungerar genom att den komprimerar ändtarmen, vagina och urinrör fram emot pubisbenet när den spänns – den klämmer liksom åt och stänger till kroppsöppningarna. Själva slitsen är levatorns hiatus.
Om levatorn inte fungerar bra kommer den inte klara den ”armbrytning” som blir när trycket mot den ökar. Itället för att effektivt stänga till om kroppsöppningarna kommer slitsen i mitten av muskeln istället öka i bredd. I längden kan detta leda till utveckling av framfall. Och i det akuta läget kan effekten bli att urin- eller analläckage då inte tillstängningen blir tillräckligt effektiv.
Ökning av hiatus
En graviditet ger en ökning av hiatus, det är en kombination av hormonell uppmjukning och vikten som placeras på bäckenbotten som gör den benägen att bli uttöjd. Övervikt utan graviditet kan också bidra över tid. Om viddökningen under graviditet blir extra stor har man sett en statistisk ökning för framfall efter graviditeten.
En vaginal förlossning tänjer ut slitsen i levatorn över 300 % i förlossningsögonblicket och efter en sådan utsträckning kommer inte levatorslitsen någonsin bli helt sig själv igen. Vaginalförlösta individer kommer ha en ökning av hiatus, med eller utan skada.
En enkelsidig eller dubbelsidig levatorskada är en av de vanligaste orsakerna till stor och långvarig ökning av hiatus.
En levatorskada kan uppstå vid en vaginal förlossning och kan i förlängningen öka risken för framfall, just eftersom hiatusstorleken ökar mer vid en skada än vid enbart utsträckning. En levatorskada kan också ge inkontinens, tömningssvårigheter, sexuella funktionsnedsättningar.
Vad gör ökad hiatusstorlek?
Ökningen kan ge nedsatt känsel under vaginal sexuell penetration och oönskade fenomen som muspruttar eller att det kommer upp vatten vid bad som läcker ut i efterhand.
Det är också vetenskapligt fastställt att en ökning av hiatusen hör statistiskt samman med ökad risk för framfall. Det är viktigt att notera att hiatusstorleken kanske inte är det som orsakar framfall utan snarare att hiatusstorleken är en markör för andra underliggande saker som skulle kunna stå för riskökningen för framfall.
Det finns dock oförlösta individer med normal storlek på hiatus och normal tjocklek på perinealkroppen som ändå har framfall.
Första barnet “banar väg”
I kommande inlägg (publiceras varannan dag) kommer vi återkomma bland annat till metoder för att minska hiatus-volymen. Men den andra frågan är besvarad redan idag: För att musklerna faktiskt blir permanent utsträckta efter graviditet och vaginal förlossning.
Några referenser
Det tillkommer ytterligare referenser i senare inlägg, men det här är några av dem som är grunden för den här inläggsserien.
- A comparison between stabilization exercises and pelvic floor muscle training in women with pelvic organ prolapse
- Can pelvic floor muscle training prevent and treat pelvic organ prolapse?
- Constriction of the levator hiatus during instruction of pelvic floor or transversus abdominis contraction: a 4D ultrasound study
- Does levator avulsion cause distension of the genital hiatus and perineal body?
- Effect of Pessary Use on Genital Hiatus Measurements in Women With Pelvic Organ Prolapse
- Genital hiatus size is associated with and predictive of apical vaginal support loss.
- Pelvic Organ Prolapse Stage and the Relationship to Genital Hiatus and Perineal Body Measurements
- Recent Advances in Understanding Pelvic-Floor Tissue of Women With and Without Pelvic Organ Prolapse: Considerations for Physical Therapists
- Should Genital Hiatus/Perineal Body Be Measured at Rest or on Valsalva?
- Size of the urogenital hiatus in the levator ani muscles in normal women and women with pelvic organ prolapse
- Surgical Repair of the Genital Hiatus: A Narrative Review