Privata aktörer och ultraljud av magen och bäckenbotten

Jag undrar vad du tycker om det ”nya”, en grej folk gör efter graviditet och förlossning, nämligen att gå och göra ultraljud på bäckenbotten och magmuskler? (Många influencers som skrivit om det och har gjort det på privata kliniker). Är det bra eller ett sätt att tjäna pengar på oroliga kvinnor som inte får sina behov tillgodosedda av ordinarie sjukvård?

Läsarfråga

Jag är full med känslor när jag ska börja skriva det här svaret. Det går inte att skriva det kort eller lätt.

Alla är värda en undersökning

Jag tänker att alla personer som oroar sig över sin bäckenbotten eller magmuskelfunktion efter graviditet är värd en bra undersökning. Jag träffar alldeles för många patienter som får sin hjälp, sina råd och sina svar alldeles för sent. Inte “för sent” som i betydelsen att det är kört. Men för sent som i att de fått gå omkring och lida av sin oro alldeles för länge. Och bristen på svar och vägledning har kanske gjort att de inte vågat träna eller leva som vanligt. Detta kanske i sin tur lett till försämrad livskvalitet. Tillgången till undersökningar, svar, vägledning och behandling är i regel alldeles för dålig.

Behöver alla en undersökning?

Nej, alla behöver inte en undersökning. Jag tänker att vi behöver sprida budskapet om att kvinnor har en förmåga att adekvat lyssna in sina egna kroppar. Känner du att kroppen bär dig och du inte har några symtom – våga då lita på dig själv. Jag blir ofta arg på patriarkala och marknadsmässiga krafter som tjänar pengar på att göra kvinnor osäkra på sig själva. Jag upplever att en del av kulturen kring att på fria marknaden undersöka bäckenbottnar och magar handlar om just detta. Detta underförstådda underkännande till kvinnors egen förmåga. Alla behöver definitivt inte någon extra undersökning, utöver den bäckenbottenbedömning som ska erbjudas på barnmorskemottagningen på efterkontrollen.

Värdet av ultraljudsundersökningar av bäckenbotten

Är undersökningen av bäckenbotten via en ultraljudsundersökningen av magen är det i princip ett lurendrejeri. Man övergav denna slags undersökningar inom vården för tiotals år sedan. Just eftersom man får väldigt bristfällig information ut ur undersökningen. Man får alla gånger bättre mått och koll på saker genom bara en vanlig “knip-undersökning” där en barnmorska, fysioterapeut eller gynekolog undersöker med fingrarna. Mer om detta har jag skrivit här: Undersökning av bäckenbotten via magen.

Värdet av ultraljudsundersökning av magmusklerna

Det man får ut av en ultraljudsundersökning av magmusklerna är mått på en eventuell diastas. Det finns inga vedertagna normalvärden för vad som räknas till en besvärsgivande diastas eller vad som är “helt normalt”. Det verkar också allt mer tydligt i forskning är att funktion och bredden på diastasen inte är synonymt. Det finns personer som har stora diastaser och god funktion, och det finns personer som har mindre diastaser och mindre god funktion. Ultraljud visar också en ögonblicksbild, inte funktion. För att veta något om magmusklernas funktion och diastasens egenskaper bör man sätta musklerna på prov i olika situationer och i olika lägen.

Jag ser den enda vettiga anledningen till att undersöka med ultraljud är inför kirurgi – för att kolla läget, se om det finns bråck och få ett “före”-mått att sedan jämföra med operationsresultatet. Jag anser att för de allra flesta individer är funktionstester (typ att testa hur magen beter sig vid lite olika övningar) mycket mer relevant, och ger fullgod information om exempelvis vilken nivå av träning man ska lägga sig på.

Kommersiella krafter i sjukvårdens luckor

Sjukvården kommer aldrig räcka till, så är det ju bara. Att vissa individer tar av egna pengar och går på privata undersökningar kan man ju på ett sätt se som en hjälp – kanske spar det utrymme inom sjukvården för dem som behöver. Samtidigt, jag kräks lite på att det är så det ska vara.

Grejen är ju att “apparat-undersökningar” låter lite komplicerade, fina och fancy. Det kan man tjäna pengar på. Men informationen man får ut av dessa undersökningar är i bästa fall lika bra som annan hands on-bedömning, men oftare sämre. Jag träffar regelbundet patienter som har fått höra rena felaktigheter om sina kroppar utifrån denna slags kommersiella undersökningar.

bra eller dåligt

Är kvaliteten på undersökningen och tillhörande råd bra är jag alla gånger positiv. Om undersökningen ges till en person som har faktiska frågor eller besvär. Även om jag inte gillar att tillgången till vård ska handla om pengar. Med “faktiska frågor och besvär” menar jag nu också saker som går att besvara med eventuella fynd/icke-fynd från en ultraljudsundersökning. Just den grejen att gå och göra ultraljud för att kolla om “jag är okej” är liksom HELT orimligt. Du vet ju bättre själv. Antingen känner du dig okej, och då är du det. Eller så är det något som faktiskt ger dig symtom, och då behöver du en riktig undersökning och en plan framåt.

Och om marknadsföringen av dessa undersökningar i princip bara är ett sätt att göra kvinnor osäkra på sin egen förmåga att avgöra sitt eget hälsotillstånd. Och att någon sedan tjänar pengar på denna oro, då är jag kraftigt negativt inställd.

Är kvaliteten på undersökningen och tillhörande utlåtanden och råd uppåt väggarna tokiga då blir jag jätteledsen och besviken. Och tyvärr finns dessa aktörer också.

Previous

Next

4 Comments

  • Stort tack för värdefull info! Du gör ett så bra jobb! Jag sörjer att denna typ av kompetens inte finns tillgänglig i hela vården. Googlade på fysioterapeuter kunniga inom post-graviditet och fanns INGEN i hela norra Sverige, snyft! (Kanske finns ändå såklart, men ingen fanns på den kompetenshemsidan).

  • Anders Olsson och Katarina Woxnerud gör funktionella ultraljud – man får spänna musklerna i magen och så kollar de diastasen och hur de olika musklerna arbetar vid spänning och avspänning. Det gav en väldigt bra bild som överensstämde med hur jag upplevde min muskelfunktion och var jätteskönt att se på bild. I mitt fall hur mycket jag än aktiverar ”rätt” så händer inte mkt. Ingen annan i vården har kunnat ge mig det innan jag träffade Anders. Det är ju privat och det finns typ ingen annan väg att gå om man inte vill vänta i åratal på att få hjälp. Jag valde att operera min diastas hos Anders för att den gav mig så mkt besvär. Efter operationen när allt läkt kunde man se på ultraljudet hur musklerna nu rörde sig adekvat. Skillnaden var så tydlig och sågs väldigt bra med ultraljud. Så vet man vad man gör så är ultraljud en väldigt bra bedömningsmetod!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.