Löpning efter graviditet
Löpning är en utmaning för kroppen överlag, och för bäckenbotten ganska specifikt. Dels så sker ofta en ökning av buktrycket inne i magen när du springer, och dels är det kraften av stötarna från underlaget som fortplantas upp som dunsar i bäckenbotten. Mycket av kraften från fötternas dunsar i marken kan tas upp av skor och leder och muskler i benen, men vissa krafter kommer komma upp hela vägen till bäckenbotten. Jag menar, skumpandet känns ju hela vägen upp i brösten, eller hur? Buktrycket och dunsarna, det är det som gör att löpning är en utmaning för bäckenbotten. Det är mer sannolikt att du läcker urin när du springer än när du går, exempelvis.
Hur påverkas bäckenbotten?
Bäckenbotten tänjs ut och tyngs ner av graviditeter och vaginala förlossningar påverkar muskelmassa i bäckenbotten ännu mer. Efter 12 månader en vaginalförlöst bäckenbotten ungefär lika återhämtad som en bäckenbotten är ganska direkt efter ett kejsarsnitt. Efter ett kejsarsnitt har dock bålens stödjevävnad en lång återhämtningsperiod på ca 6-7 månader. På grund av allt detta bör du som är nyförlöst inte springa eller hoppa alls på de första 12 veckorna, och många mår bättre av att vänta ännu längre. Hos patienter jag träffar och undersöker vill jag också att de i regel ska ha uppnått 3 på 0-5 skalan för bäckenbottenstyrka innan vi börjar tänka på och planera för återgång till löpning.
Tips på vidare läsning
- Ska jag spänna magen när jag springer?
- Löpning och slidväggsbuktningar
- Magmuskler, hållning och löpning
- Bäckenbotten jobbar inte ensam
- Upptrappning av löpning efter graviditet
- Hur påverkar förlossningen återgången till löpning?
- Tips för dig som ska börja springa efter graviditeten
- När kan man börja?
- Kan jag springa när jag är gravid?
- Hur stark bäckenbotten måste jag ha för att kunna springa?
I de webbkurser jag gjort för träning efter graviditet finns också en vägledning åter till löpning och ett ”batteri” av tester som man kan göra för att veta om kroppen är redo.
Läs fler inlägg i samma serie:
Mår bäckenbotten dåligt av löpning?
Får man aldrig springa med svag bäckenbotten?
Vidare tips/Reklam
Webbkursen “Bli stark (med svag bäckenbotten) är en 8 månader lång träningskurs som vägleder dig i vanlig träning som är anpassad för dig med svag bäckenbotten. Den innehåller filmade övningar sammansatta i träningsprogram i 4 nivåer. Varje nivå pågår i två månader. Se mer info här.
Tack för bra inlägg!
1. Har hört att fysioterapeut rek skor med största möjliga dämpning vid återgång till löpning efter tex en mellangårdskonstruktion. Håller du med?
2. Är det bättre (skonsamt för bäckenbotten) att lära sig springa i s k barefoot-skor för att få till det mjukare eller naturliga löpsteget?
3. Ang att bäckenbotten efter ca 1 år är återhämtad ungefär som bäckenbotten direkt efter ett ks (ref till det du skriver ovan, hoppas du förstår vad jag menar), blir den någonsin bättre än det ? Hört att förbättring kan ske upp till 1,5 år efter vf. Blir snittade mer som ”vanligt med hiatusmått efter ett år?
Hej! Det kommer fler inlägg om löpning i den här inläggsserien, med många fler tips osv. Men 1) Ja, dämpade skor och/eller väldigt mjukt underlag är att rekommendera.
2) nej, finns inget belägg för att barfotaskor skulle vara bättre
2) Viss stötdjevävnad tar upp till 1,5 år för sig att återhämtas, men muskulärt är det ganska färdigt vid 1 år. Alla bäckenbottnar och tillhörande stödjevävnad blir något sänkta och utsträckta, bara av graviditeten och oavsett förlossningssätt.