Roterat bäcken

Ett mycket efterfrågat inlägg om roterat bäcken

Förra inlägget handlade om SI-leder, och där nämnde jag som hastigast att det i regel inte finns någon koppling mellan anatomiska variationer och smärta. Jag ska förklara mig ytterligare.

Du är skev!

Både du och jag är nog lite skeva någonstans. Det är normalt. Det är okej. Det finns inget fel som ska eller bör ”fixas” med någon enkel eller snabb behandling hos någon behandlare av vilken profession det vara må. Strukturella förändringar och avvikelser finns hos oss alla. Ibland är de relevanta, ibland inte.Din smärta handlar inte om anatomiska felställningar som magiskt kan fixas. Ett av de bästa exemplen är Usain Bolt. Han har både en ganska avvikande bäckentippning och en skolios. Det verkar fungera fint för honom ändå.

Hittepådiagnos

”Roterat bäcken” är en hittepådiagnos som ges till patienter när terapeuten inte har någon bättre förklaring. Beskrivningen av ett roterat bäcken som orsak till dysfunktion EXISTERAR inte i medicinsk litteratur. Man skulle kunna argumentera för att den medicinska forskningen inte ”upptäckt” detta än, men det verkar alltså inte vara tal om en medicinens ”blind spot”.

Varför är det hittepå?

Bäckenbenen har knappt millimeterliten rörelse sinsemellan. Inget i bäckenet i sig kan rotera så pass att det sker en märkbar rörelse utanpå kroppen. ”Men va, finns det inga snedheter? Vad säger du människa?” Klart det finns både sneda människor överlag och akuta tillstånd av smärta som gör folk sneda. Om du nu googlar ”lumbar lateral shift” kommer dukunna hitta en massa bilder på människor som är ganska uppenbart sneda. Är det från bäckenet? Nej. En sådan sidledsförskjutning är ett sätt för kroppen att lösa en smärtproblematik i ländryggen. Ofta omedvetet och på grund av att ena rygg-sidan gör mer ont än den andra.

Min terapeut har känt på mig att sagt att jag har en rotation.

Jag vill aldrig verka dryg, jag hoppas ni läser mig rätt. Men ett uttalande om rotation eller snedhet i bäckenet får stå för den personen som uttalat det. Så här säger vetenskapen:

Motion in the SIJ is limited to minute amounts of rotation and translation suggesting that clinical methods utilizing palpation of diagnosing SIJ pathology have limited utility.”

På svenska: Vi kan inte hitta anatomiska avvikelser i bäckenet med att känna med händerna. Vi kan hitta smärta, ja, men inte något annat. Eftersom leden är stabil och inte rör sig särskilt mycket (även hos individer som upplever sig instabila), kan vi inte fortsätta berätta för patienter att roterade bäcken är orsaken till deras smärta.

Men jag har ju besvär!

Att vissa individer har ont förnekar jag alltså ABSOLUT inte. När det gäller patienter som fått smärtor under och efter graviditeter brukar jag fråga ”Hur brukar du vara? Hur brukar du står, gå, röra dig?”. Det är ofta där problemet ligger, alltså inte i anatomin utan förändringen, muskelmasseförlusten, belastningen och nya, ovana positioner. Har du en uppenbar snedhet är det troligare att dina besvär kommer från ryggen än från bäckenet.

Det är fel

Om du har fått höra att ditt bäcken är snett och att du är skev har du fått en diagnos som inte finns. Det finns däremot en ganska stark nocebo-effekt av att få höra sådana uttalanden. Om din behandlare sedan erbjuder sig att ”fixa problemet” finns en stor chans att du också kommer märka en förbättring, bara genom magiskt tänkande.  Även om du är en adekvat tänkande människa.

Behandlingen då?

Bli starkare? Rör dig mer. Rör dig smidigare. Är det på grund av en akut muskelmasseförlust eller ett nytillkommet knasigt rörelsemönster du fått pga smärtor kan ditt förhållningssätt till rörelse ha förändrats. Alltså att du alltid eller vanemässigt intar en viss position för att aktivt eller omedvetet lösa ett smärtproblem. Då är behandlingen att försöka hitta tillbaka till ditt normala, både vad gäller smärta och positionering. Men bäckenanatomin i sig själv förändras inte.

Hypermobilitetssyndrom då?

Överrörlighet påverkar individens muskuloskeletala system i stor omfattning. Den ökade elasticiteten hos stödjevävnad möjliggör större rörelseomfång i leder generellt och så även i bäckenets leder. Som sagt, all evidens pekar på att vi nästan omöjligt kan med våra händer känna rörelse i bäckenet. Men jag vet att jag en gång träffat en patient med uttalad EDS där jag kan svära på att jag kände rörelse i SI-leden. Bäckenlederna har dock något som på engelska kallas ”form and force closure” och det är en slags ledstabilitet som inte hör ihop med ledbandsapparaten. Det är genom ledens specifika form och det tryck som uppstår i leden vid stående belastning, som en ganska unik stabilitet uppstår. Det är därför inte helt rimligt (i de flesta fall) att prata om bäcken som anatomiskt ”instabila”, även vid överrörlighetssyndrom.

Fixa din bäckentippning!

Det här är en sak som ganska många patienter frågar mig om. ”Jag har så mycket svank, visst är det dåligt? Hur fixar vi det?”. Vi behöver inte fixa det! I en studie såg man att 85 % män och 75 % kvinnor hade framåttippade bäcken. Det är inte en anatomisk avvikelse, det är normalt. Det är inte förknippat med utveckling av smärtor och besvär. Däremot är din känsla av svag bål, nedsatt uthållighet i ryggmusklerna och allt annat sådant saker vi kan jobba med.

Referenser

Previous

Next

5 Comments

 • Hej,

  Det du skriver är intressant och jag förstår dina referenser och tankar. Forskningen är ju väldigt riktad beroende på vad man letar efter. Det pågår konstant ny forskning vilket är spännande och roligt.
  Så sent som 2018 hittade man en ny cell i fascian och det är ju helt fantastiskt att vi vet så lite om kroppen. eller hur?
  Jag upplever att många som har problematik med sin kropp blir bättre av att man korrigerar bäckenet och därefter lägger upp en träningsform. Ibland är vävnaden så fast att det smärtar för mycket att behandling kan hjälpa till att släppa på smärtan och skevheten som uppstår vid för stram vävnad. Då kan man utföra den önskade träningen man vill i bättre rörlighet.
  Vi har enormt mycket infästningar i bäckenet och att utgå från bäckenet är ett enklare sätt att förstå varför man har snedheter/smärta på andra ställen i kroppen och hur man ska träna därefter.

  Bäckensned är ett samlingsnamn i mitt tycke, man måste då beskriva var och hur den är sned. Det kan se väldigt olika ut.
  EX Patient
  Tippning på vänster sida av bäckenhalvan anteriort, Sacrum (posteriort) uppdraget på vänster sida, sittbenet hamnar längre bak än höger sittben, stum i sacrumet på höger sida över SI-Led och roterad i höger höft, dvs medial rotation i hö. höftled.
  Patient smärtar i höger ländrygg nära SI-led och på vänster sida runt L5-L4.
  Patient kort i höger tensor fascia latae, spänd lågt i höftböjaren (övergång mellan bäcken och lårben) stram i flera inåtrotationsmuskeler pectineus, adduktor och stram högt upp i psoas på vänster sida och utöver hittar vi vänster art humerii medial rot. spänd främre delen av bröstmuskulatur, deltan. Patienten har en s.k ”falsk” benlängdsskillnad höger ben längre än vänster med 0.9mm.

  Bara för att en terapeut inte har en pedagogisk ådra och kan förklara allt i minsta detalj behöver det inte betyda att hen har fel. Man måste lära sig beskriva för sin patient hur biomekaniken fungerar och vilka muskler/vävnader utgör anspänningen. Alltså vad, varför och hur det kommer sig att patienten som ligger på britsen har en rotation, är skev och upplever smärta.

  Jag har varit med om att patienter är så roterade att när de ligger på mage att dom inte ens nuddar med ena höftknölen på britsen på bänken. Dvs att dom har en så pass rotation att dom inte ens förmår med kraft få ner höften. Och har personligen aldrig tänkt på att dom är så sneda. Men självklart påverkar ju deras träning negativt och fel muskelgrupper arbetar konstant i vardagen.
  När man släpper på spänningarna runt om bäckenet även uppåt överkropp och nedåt underkropp så slappnar det av och bäckenet blir mer i ett neutralt läge.
  När man får bäckenet neutralt och mitt under bröstkorgen med raka linjer så släpper ofta spänningarna i ländrygg, höftleder, nacken, knän. Man blir rörligare överlag.

  Själv blev jag översprungen av en häst när jag var gravid i vecka 7. Fick foglossningar och hade Bäckensmärta i över 3år, alltså hade jag enorma problem efter graviditerna
  (2 graviditeter)
  Jag blev inte av med foglossningen hur mycket jag en försökte stabilisera mig, träningsprogram, kostprogram, andningsprogram. Hade så fruktansvärt ont långt efter min 2.a graviditet.
  Jag hittade en som hjälpte mig att korrigera mitt bäcken. Detta resulterade till att min träning i kombination med att skapa ett rakare bäcken gav resultat och jag är helt smärtfri idag från bäckensmärta.

  När du får ett kroppstrauma. Tex trillar av en häst. Då blir du ofta sned/ roterad i bäckenet. Om man inte korrigerar det så stannar kroppen upp i läget och du får mer smärta i kroppen.

  Om man inte har problem eller smärta av bäcken snedhet. Då är det inte behövligt att korrigera det så länge det inte päverkar dig negativt i din vardag, träning.

  Har man smärta, utgå från bäckenet tycker jag och se helheten. Förstå varför kroppen blir smärt påverkad och hur linjerna i kroppen påverkar av att bäckenet är roterad eller tippad. Det är aldrig 1 muskel som är fel. Det är en helhet. 🙂 Det är samma sak med allsidig träning, se helheten.
  Bäckenet rör sig tredimensionell, och om den inte får röra sig ”fritt” och stannar upp i nått läge så är det mest logiska att man får ont.

  En del av muskel vävnadens uppgift är att skydda leder och skelettstruktur.
  Och även om man inte bokstavligen känner Si-leden helt vid palpering kan man förstå att en stumhet kring en Si-led innebär att en SI-led kan vara påverkad.
  Det finns inga magiska sätt varken med träning eller mat eller behandlingar. Allt är en helhetsprocess. Vi kan hjälpa patienter att komma till rätta med att släppa på spänningar och ge program för ett bättre sätt att röra sig.

  Jag har haft många kvinnor som har gått och töjt sin bäckenbotten pga spändhet som bara trillar tillbaka och de kan absolut inte träna i det mest anspända läget. Det var inte förens vi korrigerade bäckensnedheterna som det blev ett resultat som kvarstår från sin fysioterapeut.
  Varför då?
  Troligen i kombination av yttre och inre muskulatur drar de kroppen snett och påverkar negativt dvs ger smärta.

  Självklart måste man också tro på det man gör och lita på sin terapeut annars så är det slöseri med tid och pengar.

  Kroppen ha en fantastisk läkningsförmåga och man kan uppnå det på olika sätt. Man måste bara tro på det och lita på sin magkänsla.

  Vi ska luta oss mot forskning, men det är viktigt att tänka på att det fattas en hel del forskning och det forskas alldeles för lite. Framförallt om kvinnans kropp. Vi är mycket påverkade av hormoner och beroende på var i cykeln vi är kan det påverka vävnaden på olika sätt.

  Tack för mitt ord.

  Hoppas på en boll tillbaka 🙂 🙂

  • Ja, vi får nog agree to disagree i alla fall om att ”the bony pelvis” internt kan rotera. Det finns ungefär 0-4 graders rörlighet i respektive bäckenled/symfysen, det är väl bevisat i forskning att det inte finns någon rotation som man som terapeut kan känna med fingrarna. Att mjukdelar kan dra i olika riktningar tror jag ingen ifrågasätter.

   • Hej,

    Nej precis. Men även om man inte känner det så ser man förändringen som sker vid att släppa på vävnaden att bäckenet blir rakare och hamnar jämnt och mitt under bröstkorgen. Och om det nu skulle ha fastnat i en bäckenleden så kan man ju vara glad om man kommer till rätta de få procenten som de kan röra sig.

    Jag tror inte terapeuter överlag utgår från bara en led utan det man tittare efter är att rörelsemekaniken, hållningen och tittar efter bäckenets position till förhållningen av hållning och rörelsemekaniken. Bäckenet är antingen rak eller inte rak och det ser man med blotta ögat. Men röntgensyn har vi inte dock. Det hade varit nått!

    Det vi ser är att det förbättrar rörligheten hos patienterna och förbättrar deras resultat om man kommer till rätta med sitt bäcken.

    Och med tanke på den otroligt lilla rörelseförändring i bäckenleden måste ju innebära att om det nu blir snett i leden så måste det gör otroligt ont och påverka systemet väldigt mycket om den har fastnat i ett läge.

    Tack för bollen!

    • Jag vill bara tillägga att Jag tror att rotation termen har kommit från att man enklare kan förklara det som hänt med snedheten i kroppen.

     Utmaningen blir att hitta nått som är mer beskrivande än rotation då det är en beskrivande term.
     Det är lite som falsk benlängdsskillnad.

     Jag säger inte emot rörligheten i lederna i bäckenet.
     Det tror jag och hoppas att alla utb terapeuter vet om.
     Och kan inte tänka mig nått annat om man gått en seriös utb

     Jag vill bara pointa på att man kan ha bäckensnedheter men det är mjukdelar som påverkar detta ofta.

     Bäckensnedheter är ofta ett samlingsnamn för att det ska beskriva en åkomma.
     Jag vill bara höja det.

     Så nej det är inte diagnos. Det är vi överens om.

     Jag vill bara höja att det kan ju fortfarande påverka en patient av att man är sned i bäckenet. Dvs vävnader som ansluter till bäckenet som i sin tur kan påverka skevheter :))

 • Jag vill bara tillägga att Jag tror att rotation termen har kommit från att man enklare kan förklara det som hänt med snedheten i kroppen.

  Utmaningen blir att hitta nått som är mer beskrivande än rotation då det är en beskrivande term.
  Det är lite som falsk benlängdsskillnad.

  Jag säger inte emot rörligheten i lederna i bäckenet.
  Det tror jag och hoppas att alla utb terapeuter vet om.
  Och kan inte tänka mig nått annat om man gått en seriös utb

  Jag vill bara pointa på att man kan ha bäckensnedheter men det är mjukdelar som påverkar detta ofta.

  Bäckensnedheter är ofta ett samlingsnamn för att det ska beskriva en åkomma.
  Jag vill bara höja det.

  Så nej det är inte diagnos. Det är vi överens om. ville bara tillägga det

  Bra blogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *