Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Förebygga besvär av sfinkerskada på sikt?

Förebygga besvär av sfinkerskada på sikt?

Kan jag förebygga besvär av sfinkerskada på sikt?

Har tidigare drabbats av en sfinterskada år 2017 och mår väl. Vänder mig till dig i förebyggande syfte med frågan kring hur vi som drabbat av en större bristning kan arbeta förebyggande med kroppen för att förhindra framtida problem? Detta med anledning av att det redan finns en skada och området är skört.

Läsarfråga

Om du har fått en analsfinkterskada vid förlossning, blivit bra lagad och inte har några symtom nu är det inte nödvändigtvis så att du har en klocka tickande som innebär att du kommer få problem med tiden. Jag vill bara börja där. Det är också så att alla som har kvinnlig anatomi och uppsättning hormoner (med kommande östrogenbrist med åldrandet) lider en risk att drabbas av vissa sorters bäckenbottendysfunktion. Utifrån detta råder jag ofta mina patienter att liksom leva på sitt liv som de önskar leva livet, men liksom på ett eller annat sätt räkna med att bäckenbotten kommer ge någon slags symtom, någon gång.

Risk för analinkontinens

Det som är specifikt just för oss som haft en sfinkterskada vid förlossning är att vi lider en större risk att drabbas av anal inkontinens med tiden. Anal inkontinens låter alltid som man bajsar på sig. Det är inte riktigt sant. Det är paraplytermen för att läcka gaser, ha fläckar i underkläderna, läcka lös avföring och hos vissa även läcka fast avföring. Skadan som sådan, tillsammans med ålder och klimakteriet, ökar risken.

Kroppsuppfattning, sex och depression

Det finns studier som visar att individer som drabbats av analsfinkerskador i större utsträckning än andra lider av nedsatt kroppsuppfattning, sexualdysfunktion och depression. Den gemensamma nämnaren för dessa verkar vara att man lider av sina fysiska symtom i det tysta, och inte vågar söka hjälp eller inkludera andra.

Vad kan vi göra?

Jag kommer nu, utifrån mitt yrkeskunnande och mina personliga erferenheter, kasta ur mig idéer för man du som sfinkterskadad kan göra för att må bra, nu och på sikt. Allt gäller förstås inte alla, så var kritiskt tänkande när du läser och ”plocka russin” hejvilt.

Tarmen

Vi har ganska tveksamma evidens för att bäckenbottenträning hjälper supermycket mot anal inkontinens, faktiskt. Så det bästa du kan göra för din tarm och din kontinens är att jobba med att etablera bra bajsvanor. Du vil bajsa regelbundet, bajsa mjukt och tömma tarmen så effektivt och fullständigt som möjligt. Om det blir kvar avföring i tarmen ökar risken för gasbildning och läckage, både av gaser och eftersläntrande avföring. Bajsa bra! Det här är förstås jättemycket förenklat uttryckt. Här finns en massa bra läsning:

Förstoppning och tarmtömning

Tarmtömningstips

Jag skulle också vilja lägga in en brasklapp för att kolla upp mellangårdsmuskler och rectovaginala fascians status, om det är så att du har omfattande tarmtömningsproblem. Det kan finnas saker som är fortsatt skadade, som kan behöva lagas en gång till, för att optimera din tarmtömning och därmed minska risken för läckage. Om du har omfattande svårigheter med inkontinens bör du såklart även kolla upp läget med sfinktrarna. Som en del av er vet har jag personligen genomgått både en sekundär mellangårds- och sfinkteroperation, fem år efter min skada.

Bäckenbotten

Du kommer förlora muskelmassa generellt i kroppen, ju äldre du blir. Det drabbar även bäckenbotten, och är en del av förklaringen till att många upplever att bäckenbottensymtom dyker upp eller förvärras med åldern. Jag nämnde ovan att bäckenbottenträning inte alltid är effektivt mot analinkontinens, men mot urininkontinens och mot vissa symtom av framfall är det faktiskt effektivt. Om du inte tenderar att bli överspänd i bäckenbotten är vi sfinkterskadade faktiskt en av de grupper där det kan vara klokt att hålla bäckenbotten vältränad över hela livet.

Muskelstyrka

No man is an island, och bäckenbotten jobbar heller inte i ett ensamt vaccum. Att hålla dig generellt stark minskar belastningen på bäckenbotten. Om du kan lyfta och bära med god muskelstyrka behöver du inte lägga allt tryck mot bäckenbotten. Du kommer behöva flytta någon gång. Kanske får du även barnbarn, som du vill lyfta, bära och härja med. Du vill kunna vara fysiskt aktiv genom hela livet. Investera tid i din fysiska styrka!

Generell kondition

I en generell befolkning har man sett att kvinnor som promenerar mycket har mindre symtom av framfall än andra. Alla behöver inte vara maratonlöpare. Jag tänker att det finns en uppsmörjande effekt och en tillvänjning till belastning som bäckenbotten mår bra av. När du håller dig generellt rörlig genom livet kommer bäckenbotten acceptera läget.

Vikt

Vikt är en känslig fråga, och jag försöker ofta att hålla mig ifrån ämnet över huvud taget. Men bäckenbottens funktion är lyftande och bärande, och ju mer vikt vi placerar på bäckenbotten desto mer utmaning får den. En del får lindring av inkontinensbesvär om de går ned i vikt, om de är överviktiga. Om du inte är överviktig, så kan det vara en grej att försöka avhålla dig från att bli, med tiden.

Rökning

Rökning orsakar förr eller senare kronisk hosta, och långvarig hosta är en av bäckenbottens största fiender. Utmattningen som blir i bäckenbotten av att stå emot kronisk hosta ger upphov till förlust av stabilitet och styrka. Tobaksrökning är också en oberoende riskfaktor för framfall. Det verkar inte enbart handla om belastningen av hosta, utan även om förändringar på cellnivå. Att inte börja, eller att sluta röka är viktigt för bäckenbottenhälsan.

Hushåll med din budget

Nu ska vi inte prata om ekonomi. Utan om bäckenbottens budget. Säg att din bäckenbotten har en viss ork för var dag. Den ska orka promenad, matlagning, inköp, träning, fysiskt arbete osv osv. Ibland behöver man identifiera vad ens budget rymmet, och helt enkelt låt bäckenbotten vila när den behöver. Det kan också variera i menscykeln. Jag vet själv att långvarigt stående känns oerhört tungt i min bäckenbotten under mensens första dag. Då undviker jag att stå och göra långkok eller stå och heja på sonens fotbollsmatcher just den dagen. Ofta kan man utöka sin budget, genom att förhålla sig till den och sakta pressa den uppåt.

Sex och relationer

Eftersom psykiskt mående, nedsatt sexualfunktion och påverkan på relationer är en av de främsta sakerna som står ut i forskningen vad gäller mående efter sfinkterskada tror jag att det är OERHÖRT viktigt att ta sig själv på allvar här. Våga sök hjälp. Sök hjälp av vården med fysiska besvär. Våga prata med din partner om dina tankar, rädslor och hjärnspöken. Ta hälp av parterapeut, sexolog eller psykolog. Lämna inte bara ditt psykiska, sociala och relationella mående ”åt slumpen”, utan INVESTERA i dig själv. Du har bara ett liv (vad vi vet?).

Förebygga besvär av sfinkerskada på sikt?

Dela med dig av dina erfarenheter och tankar av att förebygga besvär av sfinkerskada på sikt.

Referenser

Vidare tips/Reklam

Webbkursen “Bli stark (med svag bäckenbotten) är en 8 månader lång träningskurs som vägleder dig i vanlig träning som är anpassad för dig med svag bäckenbotten. Den innehåller filmade övningar sammansatta i träningsprogram i 4 nivåer. Varje nivå pågår i två månader. Se mer info här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *