Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Studie:TENS vid endometrios

Studie:TENS vid endometrios

Dela och sprid gärna detta inlägg om studie:TENS vid endometrios

Bakingbabies hjälper till att efterlysa

I Västra Götalandsregionen finns ett forskningsprojekt som heter ”TENS som smärtlindrande behandling vid dysmenorré hos kvinnor med endometrios.” Syftet med studien är att ge lärdom om transkutan elektrisk nervstimulering (TENS) kan öka livskvaliteten samt minska smärtan hos kvinnor med endometrios. Detta kan även guida forskarna inför framtida fullskaliga studier av TENS som behandling vid endometrios.

Bakgrund

Det antas att en av tio kvinnor har endometrios. Uppskattningsvis har 200 000-250 000 kvinnor i fertil ålder i Sverige endometrios, men alla har inte svåra symtom. TENS är en smärtlindrande behandling som används för många smärttillstånd och däribland endometrios.

Dock rekommenderar Socialstyrelsens riktlinjer i Sverige, TENS för endometriosrelaterad smärta med stöd i beprövad erfarenhet, därför behövs forskning inom detta område.

Forskningshuvudman för projektet är Västra Götalands Regionen. Med forskningshuvudman menas den organisation som är ansvarig för studien.

Hur går studien till?

Studien pågår under fem månader, två av dessa kommer du att använda TENS mot menssmärta. Varje månad kommer du att varje gång du har smärta att få svara på frågor kring din smärta. En gång i månaden kommer du även att fylla i ett livskvalitetsformulär, EHP-30 (The Endometriosis Health Profile).

Du kommer att träffa en fysioterapeut en gång (fysiskt eller digitalt) för information om studien samt undervisning i hur du använder TENS-apparaten och hur du fyller i de olika enkäterna. Det är kostnadsfritt att vara med i studien.

Ta kontakt

Ansvarig för studien är Göteborgs Universitet, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Box 199, 405 30 Göteborg.

Projektledare är Linnéa Dahlin och det är henne du kontaktar om du vill vara med i studien:

 Telefon: 0702901810

Mail: endo.studie@gmail.com                        

Projektansvarig är Annelie Gutke, docent, leg fysioterapeut, specialist gynekologi, obstetrik och urologi.

Telefon: 07066-185747

Mail: annelie.gutke@gu.se                                                                                                                                                                                                          

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *