Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Underlivssmärta och operation

Underlivssmärta och operation

Ett svar på läsarfråga om underlivssmärta före och efter operation.

Läsarfråga om underlivssmärta och operation

“Jag har precis fått konstaterat att jag har ett framfall av ändtarmen. Det uppkom vid senaste vaginala förlossningen. Jag upplever att jag har relativt stora besvär av detta eftersom jag hela tiden känner det som att jag har en “påse” som halkat ner i slidan. Hos gynekologen så berättade hon om att det går att operera. Att man då (som jag uppfattade det) skär upp längs bakre väggen och sen drar ihop och syr ihop så att framfallet inte längre besvärar mig (korrekt uppfattat eller ej? Har jag fel så tar jag gärna emot info om vad och hur man gör).

Det jag funderar på är om det har gjorts någon forskning eller liknande på hur en operation i underlivet påverkar de som har underlivssmärta? Dvs finns det risk för att den blir värre? Hur vet man om man har större eller mindre risk för ärrbildning? Jag själv har sköra slemhinnor, spricker lätt och har vestibulit. Jag upplever även att jag har ganska “stum” ärrvävnad där jag blev sydd vid första och andra förlossningen.

Svar

Det här är bra frågor som du förstås ska ställa till din läkare som

1) undersökt dig och

2) ska operera.

Det kan ju finnas en massa individuella faktorer som spelar roll, som jag inte har någon aning om. Jag ska försöka ta dina funderingar och ge ett resonemang, en i taget. Nu kommer jag tänka högt, både utifrån forskning och min erfarenhet.  

Hur man gör operationen

Här finns en bild och bra beskrivning av hur man gör när man åtgärdar ett bakre framfall. Ska man också laga muskler är förfarandet lite annorlunda.

Hur operationen påverkar underlivssmärta

Från svensk data vet vi detta:

Kirurgi, framför allt bakväggsplastik, kan leda till nytillkommen dyspareuni (=smärta vid sexuell penetration). I år gjorde vi en översiktlig kartläggning av förekomsten av dyspareuni pre- och postoperativt bland kvinnor som genomgått kirurgi i bakre compartment under 2018. Svarsfrekvensen gällande dyspareuni-frågan var 74% bland dem som var sexuellt aktiva. Resultaten visar på att 10% rapporterar nytillkommen dyspareuni efter sin operation. Viktigt är dock att notera att ingreppet botade nästan en tredjedel av kvinnorna som rapporterade smärta vid sexuell penetration innan operation.

Gynop Årsrapport för operationer utförda år 2019

Min erfarenhet är att smärta vid sexuell penetration efter den här slags operationer oftast är behandlingsbar. Det handlar ofta om strama ärr eller spända muskler. Och även om det såklart är jobbigt medan det är så, så finns ofta en lösning.

Om det är ärret du främst har haft problem av finns det några olika tankar:

  1. Dina genetiska förutsättningar – brukar ärr läka bra på dig? Ger ärrvävnad generellt problem kan det vara en anledning till att fundera ett varv tillsammans med läkaren. Du kan väl inte veta hur det kommer bli. Men kolla på hur dina ärr ser ut på resten av kroppen.
  2. Kan det vara mycket ärrvävnad från tidigare, ärrvävnad som faktiskt kan ”städas upp” vid ny kirurgi? I så fall kan det faktiskt bli bättre.

Slemhinnesprickor

Det finns en rad olika anledningar till sprickor och torrhet i slidans bakvägg. Jag förutsätter att din läkare uteslutit något som behöver behandlas i första hand – typ lichen scleros eller andra diagnoser. Hudvecken vid slidöppningen är designade för att kunna stretcha ut ingången till vagina. Ärrvävnad kan vara mindre eftergivligt och elastiskt än annan vävnad och kan räcka för att orsaka sprickor och smärta. Det går ofta att behandla ganska effektivt med mjukgörande krämer och lätt ärrmassage. Man brukar säga att omogna ärr är stela och hårda, och mogna ärr är mjukare och mer lika vanlig vävnad. Jag brukar uppmana alla mina patienter som ska opereras att återkomma till mig några månader efter operationen för att vi ska kunna fånga upp om ärret behöver behandlas.

Överspänningstillstånd i bäckenbotten

Något som skulle kunna vara en del av det hela är överspänning i bäckenbotten. Det kan vara väl värt att jobba med detta i första hand – innan en eventuell operation. Nu halkar jag lätt i att prata om just smärta sexuell penetration. Men om du har ett generaliserat och oprovocerat smärttillstånd i underlivsregionen

Är det olämpligt att operera?

Det här är naturligtvis där din läkares bedömning kommer in. Men bara för att ge ytterligare ett perspektiv. Det finns alltså tillfällen när enbart skörhet/sprickor i slidväggsöppningen är orsak till att man opererar underliv. Det handlar då om att man tar bort det den fläck av vävnad som hela tider spricker. För att få fram friskare och mer tålig vävnad. Operationerna av detta är inte alltid framgångsrika och man väntar ofta in i det allra sista med sådana här åtgärder, men de finns och kan ju ändå höra ihop med din fråga – det är inte alltid farligt eller dåligt utifrån ett smärtperspektiv att genomgå kirurgi i området. Notera bara att det inte är samma slags operation eller riktigt samma anatomiska plats i framfallskirurgi som vid dessa operationer. Det är förstås möjligt att kombinera om det skulle vara aktuellt.

Kommer man också laga muskler i mellangården?

Det här är ett  citat från ytterligare en svensk kontext, från Ida Bergmans avhandling om operationer av mellangårdsmuskler:

Dyspareunia is a known complication of vaginal surgery but it seems like a defectively healed perineal body by itself is a risk factor for dyspareunia. Painful sexual intercourse was reported “often” or “always” by 42% of the patients included in our study compared to a prevalence of 7.5% in the general population. Studies have shown that the degree of perineal trauma during childbirth is correlated to the degree of dyspareunia at short term. Previous studies show conflicting results regarding de novo dyspareunia following posterior compartment procedures. Secondary perineal repair has been shown to improve dyspareunia in a small cohort of women who developed postpartum dyspareunia after initial obstetric repair.

A total of 10% in the study by Ulubay et al reported de novo dyspareunia. Inan et al. studied changes in Female Sexual Function Index (FSFI) scores in 40 women undergoing perineoplasty. The technique included excision of scar tissue in the perineum, placing of bilateral levator ani sutures and approximation of the superficial transverse perineal and the bulbocavernosus muscles. The sexual function scores improved significantly, which is in concordance with our study, but they found no significant reduction in dyspareunia rates. Somewhat surprisingly, none of the patients undergoing surgery in our study reported de novo dyspareunia.”

Underlivssmärta och operation

Som du förstår är det många olika faktorer som spelar in. Förhoppningsvis har du genom detta fått lite olika tankar som du kan ta vidare med din läkare vid behov.

Vidare läsning på bakingbabies:

Referenser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *