Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Östrogenbrist och hjärtklappning

Östrogenbrist och hjärtklappning

Läsarfråga om östrogenbrist och hjärtklappning

Fråga

Hej. Jag har ammat i snart 1 år och har planen att fortsätta minst lika länge. Men så en kväll för två månader sedan så fick jag extraslag på hjärtat, ngt som kan drabba kvinnor i klimakteriet just pga låga östrogennivåer. Är jag ensam om det här?

Vad hör ni som träffar/pratar med många kvinnor? Det är hopplöst att få svar från vården, extraslag på hjärtat är sååååå normalt heter det, nja, säger jag. Kanske vanligt förekommande men är det verkligen normalt?  På mig är det som att ha en sprattlande fisk i bröstkorgen, dygnet runt. Det virvlar i halspulsådern och bröstkorgens muskler har blivit så ansträngda att det blivit inflammation där. Två olika saker säger läkaren, men båda debuterade samtidigt,  en slump?

Läsarfråga

Jag är VERKLIGEN inte hjärtläkare och det här är nog rätt mycket utanför vad jag egentligen kan svara på. Jag kommer tänka högt utifrån dina frågor bara. En av dina funderingar är vad vi som träffar många kvinnor inom sjukvården har för erfarenheter. Min största erfarenhet om just extraslag på hjärtat, eller hjärtklappning, gäller patienter med samtidig sköldkörtelproblematik. Jag tar för givet att din läkare redan måste ha uteslutit alla möjliga orsaker till hjärtklappning innan de säger till dig att det är normalt.

Normala extraslag?

Jag förstår att för en individ som lider av ett obekvämt symtom är ju symtomet ingalunda normalt. När vården ”avfärdar” symtom som just normala/vanliga/ofarliga så handlar det om att det inte är något som väcker oro eller reser en varningsflagg om annan allvarlig sjukdom.

Nu utgår jag alltså ifrån att du är utredd av läkare och att man inte kunnat hitta några konstigheter. Även friska och normalt arbetande hjärtan kan ibland så extra slag. Hjärtklappning som inte ger med sig SKA utredas, så har du inte blivit utredd så ska du ringa till vårdcentralen pronto. Inför vidare läsning  – jag tar alltså för givet att du och din läkare uteslutit sjukdom och de andra vanligaste orsakerna – stress, ångest, blodbrist eller något annat sådant. Om du inte redan läst på 1177 tycker jag att du ska göra det.  

Inflammation i bröstkorgen

Som fysioterapeut tänker jag mig att din smärta i bröstkorgen kanske handlar om överansträngda muskler. När en muskelgrupp överbelastas uppstår smärta, och överbelastningen uppstår ofta när något inte riktigt fungerar eller rör sig som det brukar. Jag tänker att det vore rimligt att tänka att hjärtklappning leder till stress och obehag som kroppen försöker värja sig ifrån, och muskelspänningar i området kan komma som ett försök att ”lösa problemet”? Jag menar alltså inte att det går att lösa hjärtklappning med att behandla muskelspänningar i bröstkorgen. Jag menar bara att obehag ofta leder till kompensatoriska spänningar i närbelägna muskler. Det är en förklaring till samband som jag som fysioterapeut kan se det.

Sedan finns ju andra diagnoser, typ kostokondrit. Om det är det du har kan jag inte heller se någon rimlig koppling till hjärtklappningen. Något som skulle kunna leda till både bröstkorgsbesvär och hjärtklappning är ju också stress. Om du var min patient hade jag nu ställt frågan ”Hur mår du på det stora hela?”.

Men nu till din huvudfråga:

Kopplingen mellan östrogenbrist och hjärtklappning

Det finns konstaterade samband mellan hjärtklappning och PMS, graviditet och klimakteriet. Alla dessa står inte för östrogenbrist, utan snarare för perioder av hormonomställning. Graviditet är ju istället en period med höga nivåer av östrogen, exempelvis. Där kan också hjärtklappningen förklaras av helt andra orsaker. Vid hjärtklappning under klimakterier kommer ofta hjärtklappningen just vid värmevallningarna.

Östrogen är viktigt för många saker i kroppen och man har sett kopplingar mellan östrogenbrist efter klimakteriet och ökad risk för viss hjärt-kärlsjukdom på sikt. Jag har inte sett några vetenskapliga studier av detta på yngre och ammande och har lite svårt att tro att det skulle vara samma sak. Östrogenbristen efter klimakteriet finns ju under en mycket längre tid, även om man jämfört med långtidsamning.

Jag gissar att du som frågeställare redan har läst alla råd om egenvård som finns. Men här kommer en lista på de vanligaste råden jag sett.

För att minska hjärtrusningarna:

  • Minska på koffeinintaget
  • Minska ner på chokladätandet
  • Undvik väldigt stark mat
  • Undvik alkohol och nikotin
  • Jobba på stresshantering
  • Konditionsträna regelbundet
  • Undvik vissa läkemedel eller naturläkemedel som kan ha som biverkan at ge oregelbunden hjärtrytm. Läs på bipacksedeln eller fråga din läkare eller på apoteket.

Östrogenbrist och hjärtklappning

Känner du inte förtroende för den utredning som gjorts – gå till läkare för second opinion.

För dina bröstkorgsbesvär – boka tid hos en fysioterapeut.

Och gällande frågan om östrogenbrist och hjärtklappning i relation till långtidsamning – Det kanske är kopplat, kanske inte. Blir det ett alltför stort problem kan du ju överväga att sluta amma, men det är ju inte garanterat att det hjälper heller. Det absolut viktigaste är att få veta att hjärtklappningen inte står för något farligt.

Referens

The Link Between Sex Hormones and Susceptibility to Cardiac Arrhythmias: From Molecular Basis to Clinical Implications

Effect of female sex on cardiac arrhythmias

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *