Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Inläggsserie religion och smärta vid sex

Inläggsserie religion och smärta vid sex

Inläggsserie religion och smärta vid sex

Av olika orsaker kom jag i kontakt med ämnets religiös renhetskultur och hamnade att djupdyka i forskning om detta i relation till smärta vid sexuell penetration. Det är ju något jag jobbar dagligen med – inte religion, utan smärta vid sex.

Utgångspunkt i det jag kan

Den religiösa gren jag har mest insyn och erfarenhet är svensk kristen ”frikyrklighet”. Det är också om prostetantisk kristendom och sexualitet jag hittar allra flest studier om. Det finns en enorm variation av kyrkliga uppfattningar och praktiker. Den kyrklighet jag känner till och har läst flest studier om är konservativ och karismatisk protestantisk kristendom. Så för att ge exempel: i Sverige kan det exempelvis handla om pingstkyrka, Hillsong eller Livets Ord-liknande församlingar.

Dessa inriktningar har en hög grad av renhetslära. Det handlar om att onani är synd, att all sorts utomäktenskapligt sex också är synd och att äktenskap bara kan ingås av man och kvinna. Det är mycket fokus på oskuld. Man pratar i vissa sammanhang fortfarande om mödomshinnor. Att dejta kan bli knepigt eftersom man helst ska hitta sin framtida livspartner snabbt och direkt under Guds ledning.

Detta kommer också ofta med en runt-omkring-kultur för att stävja alla sorters sexuella tankar och beteenden. Tjejer uppmanas att inte bära avslöjande eller tighta kläder (men får i övrigt gärna vara snygga och sminkade). Jag har också hört talas om killar som uppmanats att ringa sin ungdomspastor för andligt stöd om de känner sig för frestade att onanera.

Finns många religioner

Det finns en del studier som pekar på att konservativ sexuell renhetskultur finns inom alla religioner och ger ungefär samma verkan. Jag kommer i några stycken hänvisa till andra religioner där jag hittat relevant läsning, men det allra mesta i kommande inläggsserie har sitt ursprung i protestantisk, karismatisk och konservativ kristendom. Det finns 305 miljoner karismatiska kristna världen över, eller cirka 4,4 procent av världens befolkning och 14 procent av ALLA kristna.

Observera

Den här inläggsserien tar inte alls upp de eländiga och förödande effekter som renhetskulturen haft för HBTQ+personer. En av anledningarna är att religiös renhetskultur är så uttalat heterosexuell så det finns fortfarande knappt på kartan att utforska dessa ämnen. Det ignoreras ofta helt inom många religiösa sammanhang att det kan finnas någon sexualitet som inte är heterosexuell eller könsidentitet som är icke-binär. Jag menar inte alls att vara en del av det fortsatta osynliggörandet av alla er, utan har bara inte alls ”på fötterna” för att skriva så mycket om ämnet. Jag vill däremot gärna att kommentarsfältet används till att vidga vyerna. Ordet är ditt!

Inläggsserie religion och smärta vid sex

Det kommer bli en inläggsserie på totalt sex inlägg. Jag skulle därför vilja att du sparar på en del frågor tills du läst alla inläggen i serien. Kommentarer och tankar är såklart välkomna när som helst!

Referenslistan här nedan omfattar de vetenskapliga studier jag läst på området inför inläggsserien. I texterna kommer jag hänvisa till andra artiklar och annan läsning där det är aktuellt. Jag vill också varmt rekommendera läsning i uppsatsen ”Kristen hederskultur En studie om hedersrelaterad ecklesiologi i pentekostal-karismatisk kontext”

Referenser

Alla inläggen i serien:

Inläggsserie religion och smärta vid sex (Detta inlägg)

Kristendom och smärta vid sex

Renhetskultur och sexualitet

Patriarkatet och renhetskulturen

Minoritetsstress för konservativt religiösa

Att läka från renhetskultur

Tips!

Här har jag och en kollega/vän gjort en webbkurs för dig som behöver göra dig fri från renhetskultur.

2 kommentarer till “Inläggsserie religion och smärta vid sex”

  1. Vilket spännande ämne , särskilt för mig som delvis växt upp i dessa sammanhang men aldrig identifierade/förlikade mig med värderingarna.

  2. Pingback: Sex och skamlevnad, del 3 | rellobloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *