Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Minoritetsstress för konservativt religiösa

Minoritetsstress för konservativt religiösa

Minoritetsstress för konservativt religiösa – ett inlägg i serien om smärta vid sexuell penetration och religion

Att prata om minoritetsstress i relation till exempelvis i huvudsak vita, heterosexuella kristna är på ett sätt jätteknasigt. I större delen av världen är det INTE dessa personer som är i minoritet. Det är sällan kristna som utsätts för kränkande stressorer i vardagen.

Sverige är dock ett av världens mest sekulära länder, och jag tror att övertygat religiösa kan uppleva en slags minoritetsstress. Minoritetsstress är något som personer i olika minoritetsgrupper upplever på grund av strukturell ojämlikhet, fördomar och medvetna eller omedvetna kränkningar. Att vara kristen eller troende på annat sätt och stå upp för en renhetskultur och ett ställningstagande om att avstå sex tills man gifter sig är kraftigt avvikande i vår kultur. Jag märkte det bara när jag postade några få stories-poster om det här ämnet på instagram. Jag fick ganska många meddelanden från personer som med all kraft kände behov av att försvara sig och sin inställning.

I regel inte synd om kristna

Det finns många sidor av det här myntet. Jag skulle i regel inte säga att det är jättesynd om religiösa som känner sig lite ifrågasatta för sin övertygelse. Det är ju också i mångt och mycket vita kristna som UTGÖR en stressor för exempelvis personer som inte identifierar sig om cis eller som inte är heterosexuella. Minoritetsstress som begrepp kommer från HBTQ rörelsen, och bygger på forskning om varför många HBTQ personer mår sämre än andra. HBTQ-rörelsen och andra ”på riktigt” utsatta grupper ska få fortsätta äga begreppet och frågan!

Uttryck för minoritetsstress

  • Minoritetsstress en kan skapas av lite olika fenomen. Några som vanligtvis nämns är mikroagressioner. Mikroagression är ett subtilt nedvärderande sätt att bemöta en person. Det kan uttryckas humoristiskt eller som komplimanger men uppfattas som förtäckta kränkningar. Du som blir utsatt upplever det som stressande och nedvärderande om det upprepas.
  • Gaslighting är en form av psykologisk manipulation där man får dig att tveka över din egen uppfattning eller mentala hälsa. Det är ofta en slags raljerande eller förnekelse av det du tycker är rätt och riktigt. Det är den person som i rang och privilegie-mässigt  ”står över” en annan individ som kan genomföra gaslighting. Den som drabbas får också ofta höra att den är överkänslig.
  • Exotifiering är en annan sak som kan skapa minoritetsstress. Att se någon som exotisk, ovanlig och ha romantiserade stereotyper sammankopplat till detta är inte positivt. Den priviligerade och normativa personen kanske tror att den som står för ett minoritetsskap uppskattar att få höra beskrivningar om hur annorlunda och speciell den är, men det är ofta snarare ett uttryck för något annat, tänk exempelvis på vardagsrasism.

Med detta inlägg vill jag lyfta några saker:

  1. Religiöst övertygade personer kan vara mobbare av rang. Religionen har i stort varit mycket ondskefull mot HBTQ-personer. Religion har även historiskt sett pajat mycket med översitteri, mission och kolonialism.
  2. Lever du inom religion och känner att du blir utsatt för kränkande särbehandling eller minoritetsstress för dina val angående sexuell renlevnad – det är inte okej. Se om det finns stöd och hjälp för att kunna vara trogen dig själv och din innerliga uppfattning för hur du vill leva.
  3. Det kan vara jobbigt att stå för en avvikande sexualsyn eller sexualkultur. Kanske lite extra i vårt mycket sekulära samhälle i Sverige. Har du vänner som vill vänta med sex före äktenskapet – visa respekt även för detta. Skämta inte, driv inte, exotifiera inte, gaslighta inte. Är du nyfiken på hur personer resonerar och känner – fråga istället.

Konservativa religiösa med sexuella problem

Om du och din partner väntat på att bli gifta innan ni börjar ha sex kan det också vara att ni förväntar er en välsignelse och belöning för ert tålamod. Om det då blir svårt, knöligt eller smärtsamt kan det kännas oerhört svårt att ta steget att be om hjälp. Men jag vill verkligen, verkligen uppmana dig att inte bara stå ut med smärtsamt sex. Och låt inte rädsla för att bli ifrågsatt eller exotifierad göra så att du inte söker vård om sex känns smärtsamt. Även om du vet att din sexuella praktik på grund av religion avviker från den sekulära normen. Vi som jobbar med så pass känsliga frågor som sex vet att det finns lika många sätt att leva och tänka som det finns människor. Möter du inte den förståelse som du önskar första gången du säker vård eller stöd – testa vidare!

Minoritetsstress för konservativt religiösa

Det här inlägget är det enda i den här inläggsserien jag har exakt noll vetenskaplig grund för. Det här är enbart mina egna tankar om ämnet minoritetsstress för konservativt religiösa. Dela gärna med dig av tankar och erfarenheter i kommentarsfältet.

Alla inlägg i den här serien:

Inläggsserie religion och smärta vid sex

Kristendom och smärta vid sex

Renhetskultur och sexualitet

Patriarkatet och renhetskulturen

Minoritetsstress för konservativt religiösa (Detta inlägg)

Att läka från renhetskultur

Tips!

Här har jag och en kollega/vän gjort en webbkurs för dig som behöver göra dig fri från renhetskultur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *