Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Bakre framfall under graviditet

Bakre framfall under graviditet

Svar på läsarfråga om bakre framfall under graviditet

”Jag har nyligen upptäckt två saker:

– Ändtarmen buktar in i slidan. 2,5 år sedan jag födde mitt första barn och fick sy just där.

– Jag är gravid (äntligen, efter lång tid av försök)

Hur gör jag för att bäst stötta kroppen framåt? Skulle helst föda vaginalt igen. Jag klassas dessutom som överviktig.”

Läsarfråga

Hej och grattis till graviditeten!

Det är väldigt vanligt med mindre buktningar av ändtarmen in mot slidan och att det märks mer när man blir gravid är också vanligt. Precis i början av en graviditet slår kroppen på stora trumman vad gäller uppmjukande hormon och det kan göra att man känner av en försämring av sina framfallsymtom trots att man knappt hunnit bli synbart gravid. Det här skrämmer många. Det är lätt att tänka att om det har hunnit bli värre i vecka 12, hur ska det inte då bli med resten av graviditeten? För många lägger sig dock den där symtomökningen på en resonabel nivå kring vecka 12-14 , och börjar inte kännas av mer igen mer mot slutet av graviditeten när allt är tungt och trycker nedåt.

Det är relaxinet, den gröna linjen som i mycket står för den hormonella uppmjukningen under graviditet. Som du ser har du en kraftig ökning av detta tidigt under graviditeten.

Anpassa belastning

Det är bra för både din och bebisens hälsa att hålla igång fysiskt under graviditeten. Behöver du vägledning eller stöttning skulle jag rekommendera att du tar hjälp av en fysioterapeut. Det är oftast lättast att anpassa övningar för både framfall och graviditet i gymmiljö. Jag brukar inleda träningen med cykling för att få pulshöjning och sedan ha med en styrketräningsdel. För styrkeövningarna brukar jag välja sittande övningar och övningar i maskiner något oftare än vad jag gör annars. Detta för att om möjligt begränsa effekten av tyngdlagen och övningarnas belastning på bäckenbotten.

Har du ett tungt jobb kan du kanske be om anpassade arbetsuppgifter? Och det behövs ju knappast sägas, men om du kan reglera din viktuppgång under graviditeten kan det vara fördelaktigt för bäckenbottens lyftande och bärande funktion. Ju mer vikt som staplas på bäckenbotten, desto tyngre uppgift får den.

Slappna av i bäckenbotten

Om du ständigt går omkring med en känsla av att något tynger nedåt eller att något ska falla ut ur slidan är den naturliga och automatiska reaktionen ofta att knipa emot. Att knipa då och då är inte dåligt, men att gå omkring med ett ständigt knip är inte bra. Det kan orsaka smärtor och besvär. Kanske kan en överspänd bäckenbotten också försvåra förlossningen. Därför kan det vara viktigt att lägga in stunder av avslappning i bäckenbotten regelbundet.

Prolapsstöd

Jag har haft patienter som fått prolapsring som stöd under graviditeten. Fråga din gynekolog!

Förlossningssätt

Det finns troligen ingen medicinsk anledning att avråda dig från en vaginal förlossning. Den första bebisen har troligen ”banat vägen” och gjort så att du har en minska risk för ny eller ytterligare skada i bäckenbotten. Kanske blir också den här förlossningen smidigare, just för att det är den andra.

Till vaginala förlossningars nackdel är dock att risken för framfall ökar ju fler barn du föder. Om du redan har ett framfall och vet att det kommer behöva åtgärdas kirurgiskt tänker jag dock att du inte har så mycket att förlora. Men i valet av förlossningssätt behöver du gå till dig själv, dina individuella faktorer, dina önskemål och dina vårdgivares rekommendationer.

Hur blir återhämtningen?

Det här kan varken du eller jag sia om förstås. Men min upplevelse efter att ha följt många hundratals patienter är att återhämtningen kan vara något mer segdragen andra gången, men att slutresultatet av kroppens återhämtning sällan blir så mycket sämre. Även här tillkommer förstås individuella faktorer.

Jag vill rekommendera vidare läsning här på Bakingbabies

En del aspekter av din fråga har jag redan svarat på i andra inlägg. Botanisera och läsa vidare!

3 kommentarer till “Bakre framfall under graviditet”

  1. Hej! Jag undrar hur stor chansen är att en person med ett litet framfall får igenom ett kejsarsnitt om det önskas. Finns möjligheten även om man “bara” är rädd för att framfallet/buktningen ska förvärras efter ytterligare förlossning?

    1. Det beror nog lite på var man bor och hur “snitt-liberala” de är i den regionen, det skiljer sig väldigt åt. Du kommer aldrig få det godkänt som medicinsk anledning, men du skulle kunna gå vägen via att du är rädd för försämring och därmed klassificeras som “förlossningsrädd” och få snitt godkänt av humanitära skäl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *