Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Djupa vaginalbristningar

Djupa vaginalbristningar

Svar på läsarfråga om djupa vaginalbristningar

Hej och tack för en fantastisk blogg och ditt viktiga arbete inom kvinnohälsa! Jag har en fråga som gäller bristningar i djupled. Varför talar man så sällan om det? Grad 1-4 känner alla till men att det sen finns en skala på a-c för att gradera bristningens djup borde belysas mer!

När jag efter min förlossning fick veta att bristningen var en grad 2 pustade jag ut och tyckte det kändes tryggt att de undersökte mig så noga. Jag blev sydd på operation med bra bedövning och belysning, vilket jag även önskat i mitt förlossningsbrev om jag fick en krånglig bristning.  Först efteråt förstod jag att bristningen var väldigt djup och gick ända upp till livmodertappen, alltså i djupled graderad till c.

Återhämtningen var fruktansvärd; mycket smärta, tyngdkänsla och enorm svullnad. Grad 2 skadan blev inte sydd ordentligt och jag ska nu genomgå en till operation. Med det sagt, varför pratar vi inte mer om djupet på bristningen?! Jag hade verkligen behövt bättre stöd och uppföljning från vården för att förstå vidden av min skada och hur jag skulle hantera den.

Med vänlig hälsning 2c

Läsarfråga

Det här är oerhört bra frågor! Och svåra. Jag är inte säker på att jag har bra svar på alla faktiskt, men jag ska göra ett försök.

Undergrupperingen av grad 2-bristningar är ”nya”

Alltså, alla sorters bristningar har ju såklart funnits i alla tider. Men diagnoskoderna för undergrupperingen av grad 2-bristningar är bara några år gammal. Det innebär att vi vårdgivare inte haft ord riktigt för de olika sorterna och inte kunnat skriva det i journalen på andra sätt än med flytande text. Det innebär också att vi inte riktigt har fördjupad kunskap om de olika bristningstyperna än. Det kommer komma, men nu kan vi inte riktigt säga att ”vid en djup grad 2-bristning brukar man må såhär”, för vi har inte studier som kan backa upp dessa påståenden än.

Skillnaden mellan ytliga och djupa vaginalbristningar

Hymen är det som inte är en mödomshinna, utan en ring av slemhinneveck inuti slidan. Den kan man ta som en slags riktmärke. Är bristningen ytligare än hymen så är det en bristning som mer hör ihop med mellangården, och är bristningen djupare än så kan man kalla det en djupare vaginalbristning. Man kan alltså se det som att vaginalbristningar också går ovanför perinealkroppen.

Här kan du se alla diagnoserna.

Syns dåligt

Ytliga bristningar syns utanpå. Djupa bristningar är mer skymda och kan missas om man inte letar noggrant inuti. De kan blöda mycket och kan dessutom vara så att fettvävnad syns i såret. Detta tillsammans med den djupa lokaliseringen gör att det kan vara svårt att bena ut ”vad som är vad” när man ska sy. Bristningen kan omfatta muskler, muskelfästen, stödjevävnad och hud/slemhinna.

Om det blöder mycket kan man försöka stoppa blödningen och avvakta en stund (eller timmar) innan man försöker sy, för då kan det vara lättare att se och bena ut vad som är vad.

Varför pratar vi så lite om det?

För att det än så länge är ganska okänt, både som diagnos men också om det är någon större skillnad i symtom mellan de olika underdiagnoserna för grad 2.

Är återhämtningen värre?

Jag tror dig alla gånger att du haft en fruktansvärt jobbig tid, så läs mig inte fel nu. Men jag tror inte att det är så att de djupa grad 2-bristningarna nödvändigtvis och generellt ger mer smärta, tyngdkänsla och svullnad än andra skador. Många som ”bara” har sin bristning lokaliserad till perinealkroppen kan också ha supermycket symtom.

Det kan förstås vara så att ju djupare bristning desto värre symtom, men eftersom många fortfarande inte får någon undergrupperings-diagnos på sina grad 2-bristning så kan vi alltså inte göra några sådana generaliseringar på större statistiska underlag. Det finns nog också en stor grupp personer som överhuvudtaget får fel diagnos också, att man fortfarande missar de djupa bristningarna. Vi vet för lite, helt enkelt.

Varför pratar vi så lite om djupet?

Jag försöker att alltid lyssna på och validera mina patienters erfarenheter och upplevelser. Har du haft en rövig tid med tuff återhämtning så har du ju det. Jag skulle nog dock inte kunna dra den slutsatsen att du haft det så tufft just för att bristningen var djup. Det beror helt på hur vilka strukturer som var involverade totalt sett (både djupt och ytligt), hur mycket de faktiskt lyckades laga, hur mycket hematom du fick osv osv. En djup bristning tillsammans med en ytligare bristning där blödning och svullnad begränsas och där allt blir bra sytt kanske inte alls blir lika svårt, som när något inte sys lika bra. Om man har fått en levatorskada eller inte kan också påverka hur den allmänna återhämtningen blir.

Mer stöd vid djupa vaginalbristningar

Jag förstår absolut och totalt att du hade behövt mer stöd och uppföljning från vården efter din skada. Via bristningsregistret har jag fått uppfattningen att du är långt ifrån ensam – oerhört många som får besvärliga grad 2-bristningar upplever sig oerhört övergivna efteråt!

Referens

Midwives’ Management during the Second Stage of Labor in Relation to Second-Degree Tears-An Experimental Study.

“Taken by surprise” – Women’s experiences of the first eight weeks after a second degree perineal tear at childbirth

Vidare läsning på Bakingbabies

Vad är normalt efter en grad 2-bristning?

Livet efter grad 2-bristning

4 kommentarer till “Djupa vaginalbristningar”

 1. Isolerade vaginalbristning är något som jag som barnmorska hörde om först när jag var färdig och ute på klinik. Innan dess hade jag bara lärt mig om grad 1-4. Att det fanns grad 1-4 plus isolerad vaginalbristning var nytt för mig. När jag fick veta att det fanns diagnoskod isolerad vaginalbristning så var det många
  Som jobbat i flera år som aldrig hört talas om det, utan bara satt det som en grad 2 utan att några muskler varit involverade. Dock har det i journaltext beskrivits med rätta ord.
  Nu i och med den nya uppgraderingen av grad 2 så hoppas jag på bättre, och rätt, dokumentation och gradering av bristningar.

 2. Hej!
  Jag fick en grad 2 i Juni förra året. Det står bara i min journal ”djup vaginalruptur klockan 5”. Men vad menas egentligen med djup?
  Jag har nu 9,5 månad efter fortfarande stora besvär (buktande slidväggar, tyngdkänsla, smärta på vänster sida som strålar ut i rumpan, svårt att torka rent osv)
  Jag ser ett stort jack i slidkransen just klockan 5. Kan detta jack bero på att det inte är ordentligt sytt? Är det större risk för levatorskada vid en sån här djup vaginalruptur? Hade inga riskfaktorer i övrigt. Litet barn, krystfas 20 min, ingen jättesnabb förlossning osv.
  Tacksam för svar!

  1. Djup betyder att bristningen går i slidan, ovanför Hymen och inte främst vak och ut mot mellangården ytligt.

   Om du har stora besvär 9-10 månader efter en förlossning ska du söka vård.

   Låter inte som tydliga riskfaktorer för en levatorskada.

 3. Ville bara skriva att jag känner igen mig så mycket i frågeställaren. Barnmorskorna log stort och sa att jag “bara hade fått en grad 2”, att det var supervanligt. Det var ju också en “djup vaginalruptur” men de pratade liksom inte om just det. Jag blev också sydd på operation och trodde verkligen allt skulle lösa sig, enligt den information jag fick. Nu har jag omopererat mig men har ju tyvärr framfall och levatorskada som inte opererats. Men för mig hade det iaf känts bättre om jag fått detta besked lite mer “allvarligt” levererat. Så märkligt att känna att hela ens kropp tas ifrån en på en dag (och aldrig kommer återvända till hur den varit), ett verkligt fysiskt trauma, men att samtidigt få höra att det är så vanligt och normalt. Önskar och hoppas på mer insikt från vårdens sida kring bemötandet hos oss som fått “bara” grad 2 att det faktiskt kan förstöra ens kropp. (sen fattar jag såklart att levatorskadan påverkar i mitt fall, och det vet man ju ofta inte om så tidigt i undersökningen. )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *