Prolapsring – tips för att hitta rätt
Det största problemet, som jag ser det, med prolapsringar är att så få har rätt storlek och rätt variant. De som provar ut prolapsstöd i Sverige är ofta stressade gynläkare som har begränsad tid till utprovningsproceduren.
Det vi vet om prolapsringsbehandling är följande:
- Det finns ingen omfattande evidens för symtomlindringseffekten. Vi vet inget om att prolapsringar skulle kunna optimera läkning av framfall.
- Det går att använda för alla grader av framfall (litet eller stort)
- Det går att använda i alla åldrar.
- Framgångsrik behandling av framfall handlar mycket mer om patientens symtom än om vad vårdgivaren ser. Om en individ säger att prolapsstöd hjälper och underlättar, då får vi utgå ifrån att det fungerar tillfredsställande.
- Prolapsstöd ska inte vara ensam behandling utan ska gå hand i hand med bäckenbottenträning och rehabilitering i övrigt.
Hur vet du om prolapsringen sitter rätt?
En välsittande prolapsring ger symtomlindring och hjälper dig att träna och hålla dig aktiv. Man vill ofta ha en minsta storleken som fortfarande sitter rätt och bekvämt i slidan när du står upprätt.
En välsittande ring ska inte kännas
Ringen ska inte ge obehag i vagina eller i nedre delen av buken och inte ge smärta någon gång. Det är okej att känna att lättare obehag precis när du för in eller ut ringen, men när den är på plats ska den vara ”tyst”. Du ska också kunna nå in med ett finger mellan ringen och slidans väggar överallt, då vet du att du också kommer kunna få ut den okej.
Testa i liggande
När du ligger får prolapsringen röra sig neråt om du hostar, krystar lite eller håller andan litegrann. När du slappnar av ska den hamna i urpsrungspositionen igen. Om den rör sig för mycket kan du dock behöva en större storlek.
Testa i stående
Det kanske viktigaste testet är hur ringen känns när du står och går. Så ofta har jag hört patienter beskriva hur de fått en ring utprovad, och redan på väg ut genom huvudentrén på byggnaden så har de känt hur ringen sjunkit eller skavt. En bra utprovningsprocedur låter dig gå ett varv i en korridor. Samma sak om du hostar, knyter skorna eller lyfter något tungt – ringen ska inte sjunka mot slidöppningen eller ställa sig på högkant.
Test när du kissar och bajsar
Det kanske är svårt att testa allt detta medan du är och träffar en vårdgivare. Men det är viktigt att det är öppet för att du får återkomma när du levt med din ring ett tag. När du kissar ska ringen också stanna kvar på sin plats. Du ska inte heller få svårt att börja kissa, tömma blåsan eller få en konstig stråle. Vissa prolapsringar är också designade för att hjälpa mot ansträngningsinkontinens, så om något borde en välsittande ring minska symtom från blåsan, inte öka dem. Ringen ska inte heller orsaka svårigheter att tömma tarmen.
Jag fick hjälp och råd av en barnmorska att ha prolapsring i väntan på operation för framfall. Den första åkte ut efter en dag och jag kunde inte få in den på nytt. Fick ny tid till barnmorskan där en annan storlek på ny ring sattes in, men den gav smärtor och skav på olika vis och åkte också ut flera gånger. Efter fyra dagar var barnmorskan och jag överens om att prolapsring inte var ett bra alternativ för mig.
I min stad provas de också ut av barnmorska på gynmottagningen. De tar gott om tid på sig vid utprovningen och gör en plan för uppföljning. Fungerar väl är min erfarenhet. Viktigt!
Har kommenterat tidigare om detta men måste skriva igen eftersom jag tycker de var så sjukt bra. På gyn i SÄS, Borås fick jag komma till en bm som jobbar specialiserat på prolapsringar sedan 2006.
Hon hade en procedur att prova ut med att hosta, prova kissa osv.
Det bokas in uppföljningsbesök på plats 3månader efetråt eftersom hon ser prolapsringen som en procedur så att ringarna måste bytas ut/ändras då slidväggarna rätar upp sig.
Hon jobbar med flera ringar samtidigt (hon uppgav att hon aldrig sätter i en prolapsring med membran ensam).
Har ännu inte varit på återbesök men det gör mig verkligen hopfull att få ett sådant bemötande gentemot första gången (på annan plats) då ringen snabbt provades ut och följdes upp med ett telefonsamtal med frågan on det var bra.
Jag har en prolapsring insatt av läkare år 2015. Den har varit riktigt bra. Tar ut den hos barnmorska var 3:mån för rengöring. För två år sedan kunde hon inte ta emot mig för de hade så många gravida kvinnor för undersökning. Jag blev ledsen och arg och tänkte prolapsringen får väl sitta ett tag. Sedan fick jag muskelreumatism och åt kortison i två år och blev handlingförlamad d.v.s. gjorde inget. Nu har jag tagit kontakt med barnmorkskan igen och hon försökte ta ut ringen men kunde inte. Fick ny tid en vecka senare då hon skulle ha en medhjälpare. Det gjorde ont när hon försökte och nu är jag ängslig och rädd för nästa besök. Har den fastnat i ett läge? Ska jag själv försöka ta ut den eller kan jag skada slemmhinnorna. Tacksam för hjälp och svar. Vad göra?
Prolapsringar sitter på plats tack vare att det uppstår vacuum mellan slidväggen och ringen. Därför måste man ta loss ringen genom att få vacuumet att släppa. Att föra in ett finger under kanten på ringen brukar få den att lossa. Ibland hjälper det att spruta upp varmt vatten för att hjälpa till.
Är det att den på något sätt fastnat i vävnaderna kan man (det här är ovanligt) behöva smärtlindra eller söva patienten för att få ut den. Blir det för besvärligt kan du alltså säga “nej tack jag vill till mer specialiserad sjukvård”.