Bäckenbotten och hemorrojder

Läsarfråga om bäckenbotten och hemorrojder.

Finns det samband mellan hemorrojder och muskulära besvär i bäckenbotten, ex överspänning?

Läsarfråga

Hemorrojder

Hemorrojder är förstorade vener i eller runt anus.  Det finns två typer: interna och externa.De interna finns inuti ändtarmen och de yttre finns runt analöppningen. Båda typerna kan ge obehag, smärta, klåda, irritation, tryck eller svullnadskänsla. Det kan göra det svårt att sitta, tömma tarmen eller bli helt ren efter tarmtömning.

Varför får man hemorrojder?

Hemorrojder är en slags åderbråck. Det innebär att hemorrojder kan triggas av tryckökningar. Vanliga orsaker är förstoppning, att krysta mycket när man bajsar, förlossningar osv. Nu idag ska jag försöka svara på om det också finns ett samband mellan hemorrojder och exempelvis överspänning.

Muskeldefekter, tarmtömningssvårigheter och hemorrojder

Att vara förstoppad eller att behöva krysta mycket är avgörande riskfaktorer för att utveckla hemorrojder. Det finns ju såklart en rad olika anledningar till att vara förstoppad och dem kommer jag inte beröra här. Bäckenbotten lyfter och bär bäckenorganen och bidrar till kontinensen genom att stänga till kroppsöppningarna. Om du har en skada på levator ani eller på mellangårdens strukturer kan du drabbas av tarmtömningsbesvär genom att den biomekaniska anatomin förändras. Om det finns en nedsatt stabilitet mellan slidan och tarmen kan man också drabbas av rectocele, då kan avföring fastna i tarmen och det kan bli svårt att tömma helt när man bajsar. Det här kan ju leda till en nedåtgående spiral där tarmtömningssvårigheter leder till att du krystar mycket, som leder till hemorrojder och så vidare.

Du kan också få svårigheter att tömma tarmen bara av att du har hemorrojder som liksom sitter i vägen.

Överspänning och hemorrojder

I vila är urinrör och tarm tillstängda tack vare bäckenbottens grundspänning. Man måste slappna av i bäckenbotten för att kunna kissa och bajsa. Om bäckenbottens grundspänning ökar kan du få svårigheter att tömma tarmen genom en oförmåga att slappna av tillräckligt när du ska bajsa. Det här kan också bli en ond cirkel – vid ofullständig tömning åter tarminnehållet tillbaka upp i tarmen och där sugs ytterligare vätska ut ur avföringen. Nästa gång blir det då kanske ännu svårare att bajsa. Trycker du behöver alstra för att tömma tarmen mot bäckenbottenspänningens motstånd triggar kanske också fram hemorrojder.

Du kan fördjupa dig i spänningar kring ändtarmen här.

Sambandet berör tarmtömningssvårigheter

Kopplingen mellan bäckenbotten och förekomsten av hemorrojder stavas tarmtömningssvårigheter. Oavsett om orsaken är på grund av överspänning eller på grund av muskelskador så bidrar mycket krystande och hård avföring till tryckökningar som kan bidra till utvecklingen av hemorrojder.

Behandling

Tror du dig ha problem med överspänning i bäckenbotten behöver du kanske jobba med just detta, parallellt med att du söker vård och råd för hemorrojderna. Här hittar du tips.

Tror du att du kanske har missade eller defektläkta muskelskador i bäckenbotten, eller en rectocele, bör du kanske söka vård för det. Här finns en guide till vilka skador som kan ge vilka symtom.

Att undvika förstoppning är annars förstahandsbehandlingen. Räcker det inte med bra kost och att dricka tillräckligt med vätska bör du kanske ha avföringsmjukgörande tillskott eller läkemedel.

  • Försök att alltid bajsa så mjukt som möjligt och krysta så lite som möjligt.
  • Använd läkemedel och krämer för hemorrojder vid behov.
  • Sök vidare vård om du inte blir bättre på egen hand.

Vidare läsning hos Bakingbabies

Previous

Next

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *