Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Sammanväxningar efter kejsarsnitt

Sammanväxningar efter kejsarsnitt

Sammanväxningar efter kejsarsnitt

Kejsarsnitt är världens vanligaste bukoperation. Det är ett rutiningrepp och görs på säkrast möjliga sätt för alla inblandade. Även när allting görs på bästa möjliga sätt kan komplikationer uppstå. Sammanväxningar är en komplikation som kan uppdagas flera månader eller år efter ett kejsarsnitt.

Vad är en sammanväxning?

När kroppen läker från kirurgi skapas ärrvävnad. I buken skapas ärrvävnad på alla nivåer mellan livmodern och huden. Ibland skapas dock ärrvävnad mellan de olika vävnadslagren, eller mellan olika organ. Ärrvävnad som skapas där den anatomiskt sett inte ska vara kan hamna att bli en vävnadsbrygga där det generellt inte ska finnas en sådan. Detta är sammanväxningen. Sammanväxningar behöver varken märkas eller synas. Hos vissa ger de dock upphov till problem. Sammanväxningar kan finnas även utan kirurgi, det kan uppkomma av trauma, infektioner eller inflammationer.

Hur ditt hud-ärr ser ut kan ge en hint

Ärret på huden är bara toppen på isberget när det kommer till kejsarsnittsärr. Hur ditt ärr ser ut kan dock ge en indikation på hur det läker där under. Små platta ärr som är av samma färg som omkringliggande hud kan tyda på en mindre sannolikhet att du har sammanväxningar inuti. Ett ärr som är upphöjt, brett, och kanske också har färgförändringar kan tyda på att det också finns sammanväxningar inunder. Ärr som är mycket mörkare än omkringliggande hud, med eller utan upphöjning av ärret har enligt vissa studier störst sannolikhet att ha sammanväxningar.

Vad kan sammanväxningar ge för symtom?

Sammanväxningar kan ge en annorlunda känsla inne i buken och många har en känsla av att något inte är som innan, utan att kunna sätta ord på det. Symtomen är ofta diffusa och kan också finnas av helt andra anledningar:

 • Smärta vid sexuell penetration
 • Smärta vid tarmrörelser/tarmtömning
 • Svullen mage
 • Obehag vid upprättstående
 • Ont i magen av okänd anledning
 • Sekundär barnlöshet
 • Menssmärtor som förvärrats efter kejsarsnitt
 • Ömhet över ärrvävnaden

Problem med sammanväxningar?

Det är inte nödvändigtvis så att sammanväxningar ger några som helst problem, men det kan göra det. Det kan ge upphov till rörlighetsinskränkning när man rör huden och vävnaderna i buken. Vid stora och besvärsgivande sammanväxningar är kirurgi en lösning. Detta kan dock ge upphov till nya ärrbildningar och är inte alltid en rekommenderad lösning.

De senaste åren har man därför testat en del fysioterapeutiska behandlingar, där manuell terapi varit en del. Detta har visats ha god effekt i den del studier, men studierna är halvbra gjorda. Det är också en tidskrävande och inte alltför mjuk behandling. Behandlaren jobbar då från huden och neråt med myofasciell töjningsteknik och långsamma stretchande rörelser. Både tiden man lägger ner på behandling och själva den fysiska kraften i behandlingen är rätt omfattande. Vad jag vet finns ingen fysioterapeut inom svensk sjukvård som gör detta som en vanlig behandling. Inte bara för att behandlingen är tidskrävande, utan också för att evidensen bakom detta är ganska svajig.

Förenklade egenvårdsvarianter du kan testa själv

Det finns en del saker du kan testa själv. Nu har jag hittat några exempel på youtube, med våga kolla på fler klipp än dessa och testa. Det är inget som ger några biverkningar och du har bara att vinna på att testa!

Vad jag personligen tror att fungerar

Jag förhåller mig tveksam till att man genom manuella tekniker kan förändra vävnadernas arkitektur. Speicellt inte om sammanväxningarna finns inuti buken, och inte i direkt anslutning till ärret. Men jag tror att man kan få goda effekter av på förbättrad känsel och normaliserade smärtnivåer. En möjlig förklaring kan vara att man genom upprepad beröringsbehandling uppnår en normaliserad “sensibilisering”. Sensibilisering är det som sker när nerver signalerar onormal känsel, till exempel att en lätt beröring gör ont. Rent tekniskt kan massage och ärrbehandling minska signaleringen i smärtnerver och öka signaleringen i normala känselnerver.

Om känseln i ett ärr normaliseras, och smärta vid beröring minskas, kan personen oftare återgå till normala rörelsemönster. Och normala rörelsemönster kan bidra till effekter som är mycket mer långtgående än vad korta sessioner (om än återkommande) av massage kan ge.

Referenser:

Det här inlägget publicerades först 2019 och uppdaterades 2022.

12 kommentarer till “Sammanväxningar efter kejsarsnitt”

 1. Jag har ett annat ärr, från en hälseneskada, där jag har en sammanväxning som faktiskt stör mig. Huden dras med när jag ställer mig på tå, och sträcker på mig. Det stör rörligheten en del, även om jag till stor del funkar bra och kan träna. Det som stör mig något så ENORMT är mottagandet jag fick när jag påtalade det här problemet.

  Det framstod som att jag bara inbillade mig, att det inte var något som var på riktigt. Nu har jag ju sedan länge läst på och kommit fram till vad det är, men jag kände mig så sjukt förminskad och förlöjligad när jag sökte hjälp för detta. Det är som att full funktionalitet inte förstås, hur viktigt det är för vardagen, fritiden och ens mående. Är SÅ GLAD att du skriver enkelt om detta, för det hjälper!

  Min stora skräck för snitt var just detta, att det skulle bli sådana sammanväxningar att jag inte skulle kunna träna som vanligt igen. Även om sammanväxningar är invididberoende så är jag övertygad om att läkarens skicklighet gör skillnad. Hälsenan gjordes av en mer junior läkare. Jag har två andra stora operationer som ingen av dem har sammanväxningar. Hälsenan gjordes om till viss del av en mer erfaren läkare och det blev bättre.

 2. Jag drömde inatt att jag hade gjort ett kejsarsnitt. Men sen märkte jag att magen fanns kvar (hade dock ett ärr när jag tittade i spegeln) blev mycket bekymrad och bad min man ringa förlossningen som berättade att de hade glömt att ta ut barnet?!

  …..jag har så konstiga drömmar just nu…..

 3. Hej Mia! Tack för din fantastiska blogg som är en riktig ljusning i mörkret vad gäller kvinnohälsa!

  Jag födde en son med KS för 2,5 år sedan och har egentligen undrat över sammanväxningar ända sedan dess. Mitt ärr läkte jättefint i ena änden, men 75% av ärret är brett, sprucket, illrött och upphöjt. Jag tyckte tyvärr att eftervården var icke-existerande. Min barnmorska hade inte tid för mig förrän 4 månader efter att barnet var fött och tyckte inte att någon fysisk undersökning skulle göras då jag inte fött vaginalt. Jag har haft ont i magen från och till, främst på den sidan och rakt över där ärret inte läkt ordentligt sedan min son föddes. Det är en obehaglig smärta som verkligen påminner om hur det kändes precis efter snittet. Först i somras, 2 år efter min son föddes, fick jag tjatat till mig en gynekologisk undersökning. Den visade ingenting speciellt, men när jag frågade om sammanväxningar så sa gynekologen bara att det inte är något de brukar undersöka.

  Vet du hur man brukar se om det finns sammanväxningar? Är det något som läkarna skulle se under en vanlig gyn-kontroll med ultraljud? Jag tycker det känns jätteläskigt att jobba med ärrmassage själv, området över ärret är fortfarande så känsligt och gör ont att jag blir lite yr och illamående av tanken. Samtidigt gör jag det självklart om det skulle leda till förbättringar…

  1. Nä, sammanväxningar är nog något som man inte ser om man inte gör typ titthålskirurgi, vad jag vet. Ärrmassage kanske inte är aktuellt men kolla lite på de länkarna jag la in i inlägget, kanske någon av de övningarna/stretcharna kan ge dig något?

 4. Är rätt säker på att jag har en sammanväxtning till följd av kejsarsnitt med mitt första barn. På ena sidan, i samma område som jag saknar känsel känns det liksom stelt under till i magen och en gång då jag föll illa med cykeln och fick styret i magen fick jag ett blåmärke över och, när blodet rann neråt, under detta område, men där blev det inte blått. Såg mystiskt ut… men den enda gång det stör mig egentligen är om någon får för sig att lyfta mig vid en kram. Då stramar och sträcker det obehagligt. Oroade mig lite för att det skulle vara obehagligt nästa graviditet, men det märktes inte då. Ärret ser väldigt fint ut, så jag har aldrig masserat. Men jag det kanske jag ska testa nu. Eller är det försent drygt 8 år efter operationen?

 5. Hej bästa Mia! Jag undrar om inte t ex lymfmassage kan hjälpa lite vid sammanväxningar. Det är ju en teknik som går ut på att få lymfflödet att fungera och då använder man manuell teknik med händerna att jobba på olika ”stopp” i kroppen som fibroser/gamla ärr mm Mitt kejsarsnitt är tog nog två år innan det blev hudfärgat men tycker mig känna ojämheter längre upp ovanför i magen som jag också fått berkräftat av lymfmassör. Har även lite häng och fått mer celluliter på benens framsida vilket förstärker misstankarna. Nu har jag jobbat mycket med egenteknik för att lösa upp stopp i kroppen med t ex massagepistol men tänker gå till en lymfmassör snart igen för att få lite hjälp på traven.

  Bara en tanke och något att utforska när det gäller kejsarsnitts-ärr?

  1. Det skadar väl aldrig att testa (även om massagepistol mot magen spontant låter hårdhänt, var försiktig om allt annat som finns där inne). Vi har väldigt lite vetenskapliga belägg för att någon form av massage ska kunna fixa något rent strukturellt, men om den mjukare känslan som uppstår efter massage exempelvis medför andra rörelsenmönster och mindre rörelserädsla, då finns där säkert en vinst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *