Graviditet efter tidigare bäckenbottentrauma

Läsarfråga
”Jag är gravid igen, 4 år efter förra förlossningen och 3 år efter rekonstruerande kirurgi där muskler i bäckenbotten syddes fast igen. Jag har kronisk smärta i underlivet som ett resultat av allt detta och läkare har sagt att jag aldrig kan bli helt återställd styrkemässigt i bäckenbotten.
Läsarfråga
Jag oroar mig för att graviditeten kommer vara en stor belastning för bäckenbotten och kommer förvärra allt ytterligare. Jag kommer få planerat snitt och har förstått att också detta kan permanent försvaga bål/bäckenbotten.
Hur bäckenbotten- och båltränar jag bäst under graviditeten och efter ett snitt? Hur stor belastning på bäckenbotten utgör graviditeten? Hur läker kroppen efter ett snitt? Vad ska man tänka på?”
Graviditet efter tidigare bäckenbottentrauma
Frågeställaren har inte bara en fråga, utan många, och jag ska försöka dela upp och svara på dem så gott det går. Men grunden här måste vara: det är individuellt. Olika bäckenobttentrauman till att börja med, olika individer läker olika, graviditeter är olika osv. Svaren här blir enormt generella.
Hur påverkas bäckenbotten av en graviditet?
Bäckenbotten påverkas av graviditeten i sig av tre separata, men sammanhörande, fenomen:
- Hormonell påverkan. Redan tidigt under graviditeten får du höga halter av de hormon som mjukar upp strukturerna kring bäckenet för att förbereda kroppen inför förlossning. Genom dessa hormon blir bäckenbotten ibland ”svajigare”.
- Viktuppgång – en viktuppgång sätter högre tryck på bäckenbotten, och den får en allt tyngre motstånd ju längre graviditeten fortgår. Om du kan påverka din viktuppgång kan det bäckenbottenvänligt att göra det.
- Förstoppning – hormonerna gör också att kroppens glatta muskulatur jobbar annorlunda än annars, vilket hos många resulterar i förstoppning. Förstoppning, och att krysta mycket vid tarmtömning, är en känd faktor på negativ bäckenbottenpåverkan. Om inte enbart fibrer och mycket vätska hjälper dig, se om du behöver använda exempelvis inolaxol för att hålla avföringen mjuk.
Av dessa tre saker är det alltså främst avföringskonsistensen du aktivt kan påverka i störst utsträckning. Undvik att vara förstoppad under längre perioder, helt enkelt.

Kommer ett kejsarsnitt permanent försvaga bål och bäckenbotten?
Naturligtvis är alla operationer ”planerad vävnadsskada” och naturligtvis kan saker hända under en operation som gör ingreppen mer eller mindre komplicerade. Men i min uppfattning så är det extremt sällan som bukmusklerna får någon permanent skada genom kejsarsnitt. Dessutom – många tränar upp sig så otroligt mer noggrant efter sina snitt att jag faktiskt tror att flertalet faktiskt får bättre bålstabilitet efteråt än vad de hade innan graviditeten ens. Bäckenbotten hålls ju liksom utanför själva snittet, så påverkan på bäckenbotten brukar inte blir större än vad graviditeten i sig medförde.
Hur tränar jag bäst under graviditeten?
Du ska i första hand se till att bäckenbotten är så stark som du kan. 30 knip om dagen är vår slarviga grundrekommendation. Jag kan också rekommendera att använda en bäckenbottenträningsapp. Man hittar många om man söker på ”kegel” i sin app-store, och sen får man testa sig fram, kvaliteten varierar. Om du upplever det som enklast tycker jag att du med gott samvete kan träna bäckenbotten enbart i sittande eller liggande under graviditeten, men klarar du stående övningar är det naturligtvis bra också.
Bålträning under graviditeten ska vara förhållandevis lågintensiv, men ändå ”ge något”. Det viktigaste för bäckenbotten anser jag är att du inte håller andan medan du tränar. Jag kan inte ge några mer specifika råd på distans, men läs gärna fler inlägg här på bloggen om ämnet.
Jag brukar ha ett bäckenbottensperspektiv på alla träningsråd jag ger, så både vad gäller graviditets- och postpartumträning hänvisar jag till andra inlägg, bland annat dessa:
- Att träna för två -vad vi vet om gravidträning
- Träna ben under graviditet
- Träna mage/rygg under graviditet
- 11 råd för dig som ska kejsarsnittas
- Ska jag tejpa ärret efter kejsarsnitt?
- Tillbaka till träning efter graviditet
Här finns också mina bäckenbottenträningsinstruktioner i ljudfiler.
Graviditet efter tidigare bäckenbottentrauma
Det finns inte jättemycket forskning på detta tema, men de studier jag hittar verkar förhållandevis eniga om att första graviditeten/förlossningen oftast medför den största skadan, och sedan förvärras inte besvären så himla mycket för de flesta. En studie sammanfattar det så här:
”A second pregnancy and delivery do not seem to have a major effect on bladder support and/or levator function.”
Kvinnors upplevelse av bäckenbottendysfunktion är ofta att en ytterligare graviditet och förlossning är rejält skrämmande. Inte ens efter en ytterligare vaginal förlossning är det hundraprocentigt säkert att besvären förvärras. Om kvinnan får genomgå en riktigt bra, trygg och varsam vaginal förlossning kan bäckenbotten skyddas mot ytterligare skada. Ovanstående påstående gäller alltså levatorskador och sänkning av blåshalsen. Vad gäller framfall vet vi att risken ökar ju fler barn du föder vaginalt.
Jag vet att frågeställaren ska genomgå ett kejsarsnitt, ovanstående meningar är alltså riktade till läsare som väger mellan vaginal förlossning eller snitt. Ett kejsarsnitt skyddar mot de flesta bäckenbottenrelaterade riskerna, men medför ju en ”planerad vävadsskada” på magen istället. Ingen kan tala om vad som är rätt för dig, du, din magkänsla och dina vårdgivare måste resonera er fram till vad som är bäst för dig. Jag rekommenderar också läsning här!
Sfinkterrupturer
För sfinkterrupturer, speciellt grad 4-bristningar är dock forskningen mer tveksam, där verkar sannolikheten att spricka mycket igen vid en upprepad vaginal förlossning vara ungefär lika stor som sannolikheten att få en sådan bristning som förstföderska. Det innebär ca 7 procents risk att spricka lika mycket igen, jämfört med en 6-procentig risk att få en sfinkterruptur vid första förlossningen.
Gravid efter bäckenbottentrauma/operation
Det du ska tänka på är att hålla igång magen och träna bäckenbottensäkert både under och efter graviditeten! Ta hand om dig själv på alla sätt du kan. Det finns saker som ligger utanför din makt att påverka, men troligtvis och förhoppningsvis får du må bra genom allt. Om du behöver hjälp och vägledning rekommenderar jag att du tar kontakt med en fysioterapeut som är duktig på kvinnohälsa.
Och till frågeställaren – jag önskar dig en superbra graviditet och en allt igenom bra postpartum-återhämtning. Det är du värd!
Referenser
- Pelvic floor trauma: does the second baby matter?
- Third and fourth degree perineal tears–the risk of recurrence in subsequent pregnancy.
- Impact of third- and fourth-degree perineal tears at first birth on subsequent pregnancy outcomes: a cohort study.
- Influence of parity, type of delivery, and physical activity level on pelvic floor muscles in postmenopausal women.
Hej,
Jag har fått en sfinkerruptur, grad 3, vid en förlossning för 8 månader sedan. Vi har alltid planerat för att få barnen rätt och har precis börjat försöka för ett till barn. Jag har dock lite problem sedan förlossningen och fick ett sent återbesök där det konstaterades att jag bara har 2+ i knipskalan. Läkaren sa även att vi inte borde försöka för nytt barn nu, att det skulle vara taskigt för min kropp. Vi är sååå ledsna och det är inte alls vad vi vill. Är det farligt för min kropp att bli gravid igen nu? Vad kan hända? Är det värt att lägga undan sin livsdröm? Jag har fått återbesök i januari, men vad jag kan få för dom vet jag inte? Vill gärna föda vaginalt igen och kanske är det som läkaren menar inte kan bli aktuellt vid en så tät graviditet? Tacksam för svar då jag inte hittar något någonstans och vill ha hjälp!
Mvh Elin
Hej! Jag beklagar skadan och symtomen. Man brukar säga att bäckenbotten behöver 12 månader för att återhämta sig och finns det symtom som tyder på att din bäckenbotten inte riktigt mår toppen så kanske det är en risk för ökade symtom med en till graviditet och förlossning tätt inpå. Men det är ju förstås bara en aspekt av hälsa och livskvalitet, och det låter som att du känner att annat är högre prioriterat än det. Det är heller ingen som riktigt kan förutspå hur det ska bli. Vi saknar också generell vetenskaplig grund för att påstå att bäckenbotten läker sämre vid täta graviditeter/förlossningar. Men det är också så att omogna ärr är mindre flexibla, så vid en ny förlossning kan samma skada spricka upp igen. Ett ärr som fått mogna kan vara fördelaktigt vid en vaginal förlossning. Men man brukar alltid göra en individuell bedömning av ärren, i rådgivning av förlossningssätt nästa gång. Ska du föda med snitt är det en annan sak.