
Läsarfråga om ansträngningsinkontinens
“Jag fick barn för snart 11 månader sedan och har sedan dess haft problem med ansträngningsinkontinens när jag nyser, hostar samt hoppar/springer.”
“Som för många andra blir problemen mindre när jag använder en tampong under aktiviteten. Har nyss skaffat en menskopp och för ett lugnare joggingpass var det helt revolutionerade. Kändes precis som innan graviditeten! Inte en droppe! Är det på något sätt negativt för min bäckenbotten att springa med en kopp eller innebär passet rent utav lite träning för muskulaturen? I övrigt tycker jag kroppen har återhämtat sig bra, jag har några mindre känningar i fogarna efter längre promenader men ingen tyngdkänsla alls när jag springer längre.”
Läsarfråga
Svar
Det här är inget superenkelt svar. När något som en tampong, menskopp eller en contrellebåge kan ge ett litet mekaniskt stöd och minska ansträngningsinkontinensen är det positivt tänker jag. Samtidigt är urininkontinens ett symtom på något som eventuellt bör kollas upp. Hur starka är musklerna och kan de behöva bli starkare? Finns stödet från bäckenbotten på ett tillräckligt sätt? Ofta går ansträngningsläckage att träna bort.
Behöver du bäckenbottenträna mer?
Vi har god evidens för att bäckenbottenträning lindrar och i vissa fall tar bort urinläckage helt och hållet. Jag rekommenderar därför dig att bäckenbottenträna dagligen, med ett individuellt utformat program du kan få via fysioterapeut eller med stöd av någon bäckenbottenträningsapp. Träningen bör pågå i 3-6 månader för att du ska kunna utröna om den ger dig den effekt du önskar. Det finns flera bäckenbottenträningsappar. På engelska kan du söka på “Kegel” i din app-store så kommer du hitta många olika alternativ. Prova dig fram, de kan vara olika bra.
Ibland är det ett bra alternativ att springa med menskopp
Det bidrar inte med någon extra träning för bäckenbotten, men ger ett litet mekaniskt stöd till slidväggarna.
För den som har alla muskler på plats (intakt eller välsydd bäckenbotten efter en vaginal förlossning) och där musklerna reagerar reflexmässigt som de ska, kan löpning fungera som en bra träningsform även för bäckenbotten. För någon med en defektläkt eller missad förlossningsskada kan löpning istället innebära en överbelastning som förvärrar besvär. Det är ju inte alltid vi vet läget, så därför är min devis “allt som känns bra, är bra”.
Läsarfråga om ansträngningsinkontinens
Jag tycker att det låter som att du har hittat en lösning som fungerar bra för dig. Jag tycker att du ska fortsätta så. Om ansträngningsläckaget inte går att träna bort tycker jag dock att du på sikt ska ta kontakt med en gynekolog för en bedömning.
Här finns mina bäckenbottenträningsinstruktioner i ljudfiler.
Lycka till med löpandet!
Fler inlägg på temat:
- Anstrangningsinkontinens
- Är det farligt att trana med urinlackage?
- Urinlackage trots stark backenbotten

Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!