Putande mage efter graviditet

person s tummy and hand

Läsarfråga om putande mage efter graviditet

Jag födde mitt första barn för 8 månader sedan. Hen är frisk och jag har återhämtat mig bra, är mycket tacksam för detta. Gravidkilona försvann första veckan, men fortfarande har jag så väldigt putande mage. Jag är smal/normalbyggd, vilket gör att magen verkligen syns. Jag ser gravid ut! Den är putig och hård. Älskar allt som har med träning/rörelse att göra och har börjat hitta tillbaka till träningen riktigt bra, njuter att att bli starkare igen. Har ingen nämnvärd diastas. Men kan jag göra något åt putandet? Är helt ok med att en kropp förändras av att bära barn, amma osv … men det vore skönt att inte se gravid, ibland svullen, ut. Vad är din erfarenhet? Ska jag bara ha tålamod?

Läsarfråga

Putande mage efter graviditet

Svaret på den här frågan kan bli jättefel om den inte nyanseras. För så här: En mage kommer förändras efter graviditet, och det vet ju frågeställaren. Det är liksom inte bara livmodern som sträcks ut, det är ju ALLT. På ett sätt får vi alla jobba med att kroppen förändras, och att magen aldrig kanske blir platt igen. Tro mig, min mage ser INTE ut som innan efter tre barn. Kanske har du någon med lite samma ärftliga faktorer som dig som du kan spana på? Hur ser mamma, moster, systrar ut efter graviditeter?

Brist på muskelmassa?

En putande mage kan ju också bero på ett bristande stöd, och bristande stuns i både stödjevävnad och muskler. För en del handlar magens återhämtning både om tid och att faktiskt våga träna så pass tungt att det också händer något med muskler. Så att det faktiskt går framåt.

En diastas?

Du skriver att du inte har någon nämnvärd diastas. Det är ju annars den vanligaste boven i dramat till en anmärkningsvärd putmage efter graviditet. Finns det någon anledning till en ”second opinion”, alltså kan det finnas en diastas som missats? Jag tänker att för både punkten ovan och detta kan det vara en poäng med att boka en tid hos en kunnig fysioterapeut för bedömning och träningsråd.

En hård putmage?

Enligt min erfarenhet är hårda putmagar efter graviditet rätt ovanligt. Det finns bråck som kan vara hårda, men det är ju sällan ”hela magen” utan oftast mer bråck på ett speciellt ställe. Jag har vid några tillfällen haft patienter som haft hårda putmagar som haft (godartade) muskelknutor eller cystor kring livmodern som vuxit till och gjort att magen sett gravid ut. Jag vet inte om jag missförstår frågan, men om magen verkligen är hård och du inte känner igen den skulle jag nog gå och kolla upp det bara för säkerhets skull. Hos vårdcentralen eller gyn.

I stående och med tyngdlagen mot en försvagad bukvägg, kan det ju upplevas som ”hårt” bara av att magens innehåll ligger an mot bukväggen. Men då blir ju magen mjuk när du ligger ner. Jag reserverar mig alltså för att jag missförstått det hela, hur hård din mage egentligen är.

Putmage av överspänning

Jag har träffat patienter som haft så mycket överspänningsproblematik i bäcken-mag-området att de utvecklat en hård putmage av enbart superduper-överspända magmuskler. Behöver du sänka spänningsgraden i musklerna? Sluta dra in magen konstant om du sysslar med något sånt, och spänn magen bara när det faktiskt är adekvat – när du behöver det för att stabilisera kroppen vid lyft och belastning.

Putmage av ny graviditet?

Jag tänker att hon kanske även ska kolla så att det inte beror på en till graviditet. Det är ju också en anledning till hård, putande mage också. Troligtvis har hon ju koll på den saken, men det kanske ändå ska sägas.

Mina råd

  • Uteslut med graviditetstest
  • Kolla upp hos läkare för att utesluta att det är ”något annat”
  • Kolla upp hos fysioterapeut för att dubbelkolla magmusklerna och få rätt träningsråd
  • Verkar allt okej ändå – ge det tid. Kroppen behöver tid för återhämtning, ge den minst ett år!
  • Var stolt över kroppen som den väl landat sen, även när den verkar ha återhämtat sig helt färdigt och om magputet händelsevis skulle vara kvar. Putmagar unite!

Vill du ha träningstips?

Om du har funderingar om hur du ska våga efter graviditet vill jag tipsa om mina webbkurser för postpartumträning. Det är snäll och successivt stegrad (vanlig!) träning med anpassning för dig med olika symtom. Här finns allt du behöver veta!

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *