Ljumsksmärta efter förlossning

En läsare har fått ljumsksmärta efter sin förlossning och har lite frågor.

Fråga: 

Hej! Jag födde barn för ungefär tre veckor sedan. Jag hade foglossning i slutet av graviditeten, men främst baktill och ut mot höfterna, inte alls något smärtande område framtill. Nu efter förlossningen kan jag inte ligga på rygg för då gör det ont baktill och ibland låser det sig så att jag har svårt att komma upp. Ibland känns det som knivhugg på den punkten. När jag promenerat mer än 5-10 minuter börjar det också göra ont i ljumskarna, vid höftböjarna. Det kommer bara om jag går i vanlig/rask takt, aldrig om jag går långsamt. Detta började 2 veckor efter förlossningen.

Vad kan det vara och vad ska jag göra?

Tre veckor är ingenting

Grattis till bebisen och tack för din fråga. Mina svar här kan aldrig ersätta en undersökning och råd från en fysioterapeut i riktiga livet. Känner du att svaret inte är hundraprocentigt eller att mina råd inte fungerar för dig ska du definitivt söka upp någon IRL!

Jag ska ta dig igenom ett resonemang som jag hoppas kunna hjälpa. Jag förstår det som att frågeställaren har kvar en del bakre bäckensmärta hon ändå känner igen från graviditeten. Men hon har också en nytillkommen smärta framtill. Min första tanke är att en förlossning är en fysisk ansträngning utan dess like. Tre veckors återhämtning efter en sådan fysisk kämpainsats är rätt lite. Det finns ännu ingen orsak till oro.

Sedan ska jag be dig fundera över aktivitetsnivå

Är det så att du gör en massa mer saker nu, som du inte gjorde innan och strax efter förlossningen? Jag tänker ofta att en del symtom inte per definition är ”nya”. Utan att det istället är provokationen som är ny. Du kanske känner dig mycket rörligare och smidigare nu, utan gravidmagen? Och kanske har de första smärtorna efter förlossningen släppt. Nu kanske du är igång och rör dig på ett nytt sätt?

Just främre bäckensmärta brukar kunna provoceras av promenader i rask takt. I och med att du då ökar din steglängd och i samtidigt draget kring främre bäckenleden. Av den anledningen tänker jag att du kanske ändå har/har haft en främre bäckensmärta som legat dold under en lägre gånghastighet/inte så mycket aktiv rörlighet/stor mage under den senaste tiden. Att du därför inte haft så mycket besvär av den fram tills nu. Kan det vara en delförklaring kanske?

Hur var förlossningen?

Frågeställaren skriver inte så mycket om sin förlossning. Det finns förlossningssituationer som gör att det uppstår en ”stukning” i främre bäckenleden. Då uppstår smärtan i själva verkat då. Det finns personer som inte haft bäckensmärta alls under en graviditetet, men där bäckenbesvären kommer i samband med förlossningen. Dessa smärtor ska man ta hand om ungefär som en idrottsskada. Först måste man ofta vila mycket, sedan måste man bygga upp styrka och stabilitet igen med hjälp av rehab.

Vila och återhämta dig

Du behöver se dig själv som väldigt, väldigt nyförlöst. Kroppen är fortfarande lite skör, lite extra rörlig och eventuellt även lite ”stukad” efter förlossningen. Hur hade du hanterat en fotledstukning? Enligt konstens alla regler hade du belastat lite lagom mycket, vilat när det börjar värka för mycket, tränat lite rörlighet och lite muskelstabilitet kring fotleden och väntat in att foten är hyfsat smärt- och besvärsfri innan du börjar belasta den med till exempel full motions- och idrottsaktivitet igen.

Ungefär så tycker jag att du ska tänka om din post-förlossningskropp. Men kanske ytterligare lite försiktighet och ömsinthet i stegringen av aktivitet. Därför att du också är i en väldigt utsatt situation med hormoner, sömnbrist, eventuellt amning, ny familjesituation etc.

Höftböjarna

Att förlossningen innebär en fysisk ansträngning utöver det vanliga vet det flesta. Men att man kan ådra sig muskelskador liknande en idrottare är inte lika känt. Ibland får man sträckningar, stukningar och överansträngningar i alla möjliga muskler. Även för det här ska du ”skynda långsamt”.

Dosera rätt!

Gör det ont att gå 10 minuter, promenera 5 minuter. Gör det ont att gå snabbt, gå långsamt. Undvik saker som gör ont, gör att benen låser sig och att du får den där knivhuggskänslan. Bli för den sakens skull inte passiv. Gå hellre två korta promenader än en lång. Utforska gränserna och håll dig strax under gränsen för där du får ont. Vänta in att kroppens känns redo, och jämför dig inte med någon annans återhämtning. Har du några övningar som du fick under graviditeten kan du med fördel fortsätta med dem så länge de känns okej. Behöver du guidning inför en försiktig stegring, boka tid hos en fysioterapeut.

Rehabtips

I en hel inläggsserie om rehabträning efter graviditet finns tips och råd på flera övningar som kan vara bra att börja med.

Ljumsksmärta efter förlossning

Utan att undersöka kan jag inte säga så mycket mer. Jag tror att läsaren ska skynda långsamt och ge kroppen åtminstone tre månader innan du kräver att den ska vara smärtfri, men samtidigt bör man också se att det finns en pågående återhämtning som går åt rätt håll. Verkar det stanna upp, eller gå åt fel håll bör du uppsöka en fysio och få en bra bedömning och individuella råd.

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *