Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Buktande slidväggar och träning?

Buktande slidväggar och träning?

gold letter y on black background

Läsarfråga om buktande slidväggar och träning

Jag har buktande slidväggar som gav sig till känna efter att jag bar tunga kassar. Kände mig stark efter förlossningen och hade ett bra knip, så jag trodde inte att jag skulle ha några problem. Hur ska man tänka kring bålspänning och knip vid träning. Jag tränade mycket och tungt innan graviditeten, hur ska jag tänka nu efteråt? Jag är rädd att om jag aktiverar och tröttar ut bäckenbotten så kommer kanske mina buktande slidväggar påverkas. Är det okej att träna det mesta med buktande slidväggar om jag har kontroll, eller borde jag avstå? Jag har besvär som jag känner igen dagligen, vid vardagliga lyft. Hur ska jag tänka kring min träning för att hjälpa mina buktande slidväggar, men ändå få träna utan rädsla för att träna fel?

Läsarfråga

Buktande slidväggar kan vara normalt innan kroppen är helt återhämtad

Jag har svårt, utifrån frågan, att avgöra allvarlighetsgraden på dina besvär. Jag vill med den här delen av svaret absolut inte normalisera ohälsa, jag är INTE en av dem som svarar att problem med kroppen efter graviditet är normalt. Men att under en tid ha svajig bäckenbotten och buktande slidväggar KAN vara övergående och behöver liksom inte betyda att något faktiskt är fel. Så beroende på allvarlighetsgrad kan svaret bli allt ifrån: nej, du behöver inte ta så mycket hänsyn alls, till ja – du gör klokt i att förhålla dig med respekt till det som ökar på dina besvär.

Bra knip är en bra förutsättning

Att ha starka bäckenbottenmuskler är en bra förutsättning för läkning och återhämtning. Kan du känna själv att de är starka, eller är det någon som bedömt det åt dig? Märker du att musklerna svarar bra på knipträning? Fortsätt med det i så fall. Ett observandum i sammanhanget är att många som har en känsla av att något sackar nedåt i vagina går omkring och kniper hela tiden, för att liksom hjälpa att motverka tyngdlagen. Det blir sällan bra. Utan detta resulterar ofta i en muskelvärk lik den vi får i axlarna när vi spänner oss. Många jag träffat som haft besvär med buktande slidväggar tror att de har kvar sina besvär länge, länge – men egentligen har de bara kvar muskelspänningen/trötthetsvärk. Det är alltså inte alltid lätt att särskilja tyngdkänslan av slidväggsbuktningar från ren muskeltrötthet i bäckenbotten.

Bäckenbotten blir uttröttad av träning

Bäckenbotten blir uttröttad av träning, så är det även hos kvinnor som inte vara gravida eller fött barn. Jag skulle därför rekommendera att du tränar i relation till att du ska kunna vila lite efteråt. Kombinera inte träning med att storhandla på vägen hem och sedan stå och steka pannkakor i en timme, liksom.

Kan träning förvärra?

På individnivå tänker jag att allt är möjligt och det är klart att akuta överbelastningar långt över vad kroppen är tränad för kan ge orsak till överbelastningsbesvär. Så kan det bli i hela kroppen ju, och bäckenbotten är inget undantag. Däremot har vi faktiskt ingen forskning som säger att träning ger framfall eller förvärrar symtom hos kvinnor som har besvär med buktande slidväggar. Du behöver göra en analys av din egen situation och göra en bra plan för stegring av träning så att kroppen också hänger med.

Kan träning förbättra?

Om du är stark generellt kommer du behöva lägga mindre tryck mot bäckenbotten vid vardagliga lyft och ansträngningar. Jag skulle alltså säga att det är klokt för personer med besvär av svag bäckenbotten eller med buktande slidväggar att försöka träna upp sig generellt.

Här finns ett utökat resonemang om ett närbesläktat ämne: Styrketräning och framfall

Buktande slidväggar och träning?

Du nämner att du har symtom som känns i vardagen, och igen – jag vet kanske för lite om dig för att ge helt bra svar. Men här tänker jag några olika saker: Försök att hushålla med bäckenbotten och kroppens resurser så pass att du provocerar besvär så lite som möjligt. Försök att inte knipa hela dagarna, utan bara när du faktiskt tränar bäckenbotten och annars när det är adekvat – typ när du ska lyfta. Och ge kroppen tid – både till att återhämta sig och till att bli stark generellt.

Mer läsning på BakingBabies

Vill du ha konkret vägledning?

Om du fortfarande har funderingar om hur du ska våga träna vill jag tipsa om mina webbkurser för postpartumträning, de är anpassade efter svag bäckenbotten och sviktande slidväggar (bland annat).

Webbkursen “Bli stark (med svag bäckenbotten) är en 8 månader lång träningskurs som vägleder dig i vanlig träning som är anpassad för dig med svag bäckenbotten. Den innehåller filmade övningar sammansatta i träningsprogram i 4 nivåer. Varje nivå pågår i två månader.

Här finns allt du behöver veta!

5 kommentarer till “Buktande slidväggar och träning?”

  1. Det du beskriver kring trötthetskänsla osv i bäckenbotten. Jag har kommit igång me träning efter bäckenbottenoperation (perineorafi och bakre plastik) för 9 månader sedan. Fram till nu har jag bara tränat bäckenbottensäker pilates sporadiskt.

    Har nu sedan ca en månad börjat med spinning någon gång i veckan (20 min mest sittande) och kettlebel 20 överkropp (också sittande) ca en gång i veckan.

    Från att ha blivit av med de flesta av min symtom sedan operationen känner jag nu sedan ungefär en vecka oroande symtom igen. Skav, sved, träningar, värk och känslan av att nått sackar ner i underlivet. Vad har riktigt hänt? Jag tycker inte att jag utsatt just bäckenbotten för någon stor belastning. Sedan jag fick tillbaka symtomen har jag inte tränat.

    1. Hej. Menar du att du tränar med 20 kg kettlebell, eller menar du 20 minuter? Jag tänker att du kanske behöver trappa upp långsammare och bygga tolerans för den nya belastningen?

      Att sluta träna låter inte som en vettig idé.

      Om du inte har tillgång till en bäckenbottenfysio och behöver vägledning i upptrappning av träning kan jag annars rekommendera min webbkurs “Träna dig stark med svag bäckenbotten”.

      Stort lycka till!

  2. Hej,
    Så är spiralen i huvudet igång igen. Gjorde mellangårdsrekonstruktion i januari, körde ditt rehabprogram och successivt ökat träningsmängden. Varit hos två olika fysios som säger starka muskler – träna på. Inga framfall enl läkare o fysios. Tycker själv min främre vägg kan vara mjukare ibland.

    Inga direkta symtom i vardagen nu.

    Igår körde jag två träningspass. Ett på fm, HIT med en del hopp och vikter om typ 20-25 kg. Sedan ett kettlebellpass på kvällen 16 kg. Mådde ok.

    Idag varit på cellprov och barnmorskan säger att min framvägg är lite sänkt och uppmanar till att undvika tunga lyft och hopp. Deppen är ett faktum direkt! Ska ha mens om tre dagar vilket kanske också påverkar? Men om jag tolkar dig rätt så kan jag träna på ändå så länge jag själv inte känner symtom? Tycker jag tidigare märkt när jag gått över min gräns och anpassar övningar som inte känns bra.

    Just nu vill jag verkligen bara träna, träna, träna efter år av begränsningar. 🙂

    1. Hej! Ja, precis du kan gå på hur du tycker att det känns mer än vad barnmorskan såg vid den undersökning. Det är inte svartvitt någonsin. Sedan kan ibland en framvägg ha varit lite sänkt redan tidigare, och hållits upp av en buktande bakvägg. Det är inte helt ovanligt att symtom av en framvägg smyger sig på, när bakväggen är åtgärdad. Inte för att problemen uppstår då, men för att de maskerades av allt det andra tidigare. Men med det sagt – du gör rätt i att träna efter din egen gräns!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *