Vad beror tyngdkänsla efter förlossningen på?
Det här är en otroligt bra och viktig fråga, och jag tror att god förståelse för tyngdkänsla kan göra stor skillnad för hur den upplevs och hur man hanterar sina besvär efter förlossningen.
Tyngdkänsla blir ofta värre om du står eller går, ökar efter lyft, bärande eller ansträngning.
Svullnad
Efter en förlossningsskada eller ett klipp uppstår mindre eller större blödningar i vävnaderna. Du kan jämföra det med en stor fotledsstukning – den skadan kan orsaka en rejäl svullnad som i sig gör jätteont. Svullnaden håller ofta i sig länge och triggas lätt igång igen av överbelastning. Svullnad som ligger i bäckenbottenregionen kommer kännas som en tyngd som också ömmar, den kan ibland ligga kvar som ett hårt hematom (tredimensionellt blåmärke), ibland i flera månader.
Muskelutsträckning
Bäckenbotten sträcks ut över 300 % när du föder barn vaginalt, men bara av graviditeten sträcks bäckenbotten ut och ner en aning. Den här utsträckningen möjliggör en sänkning av allt som vilar på bäckenbotten (urinblåsa, livmoder, tarm). Många känner av den här utsträckningen kraftigt och upplevelsen kan vara att det tynger nedåt. Återhämtningen sker successivt och tar minst 3-4 månader. Om återhämtningen inte går framåt som förväntat kan man eventuellt misstänka att musklerna inte bara sträckts ut utan att det kanske också finns kvarvarande skador.
Buktande slidväggar
Slidväggarna kan bukta mer eller mindre efter en graviditet och förlossning och ett vanligt symtom är att det känns som att det finns något inne i slidan och stör, en utfyllnadskänsla och tynger och skaver. Det är viktigt att veta att tyngdkänsla och den här utfyllnadskänslan inte nödvändigtvis är samma sak. Slidväggsbuktningar brukar återhämta sig successivt under 12-18 månader efter förlossning men vissa kan ha besvär längre än så.
Överspänning
Tyngdkänslan kan också vara en signal om att musklerna är överspända och att du går och kniper ”hela dagarna”. Känslan du har kan alltså vara en trötthetsvärk. Tänk dig att du gått omkring med spända axlar en hel dag – då kommer du troligen ha en ömhet och trötthetsvärk fram mot eftermiddagen. Precis så kan det vara med bäckenbotten, om du går och håller upp och in den ständigt.
Andra saker
Tyngdkänsla kan också bero på myom i livmodern, förstoppning eller överfylld urinblåsa. Hemorrojder kan också orsaka tryck och smärta i området.
Vad ska man göra åt tyngdkänslan?
- Lyssna på den! Oavsett orsak så är det bra att ha respekt för överansträngning.
- Vila när du behöver vila.
- Knip när du kniper, men gå inte om kring med en ständig aktivering av bäckenbotten. Var uppmärksam på att bäckenbotten höjs vid ett knip, men också att den slappnar av när du slutar.
- Kissa regelbundet men inte för ofta.
- Håll avföringen mjuk och försök att bajsa dagligen.
Om det inte går över?
Om det inte går över kan det bero på en rad olika saker. Då behöver du bli undersökt och få råd av en vårdgivare IRL. Här på backenbottenutbildning.se kan du läsa vidare om en del symtom. Andra kan du leta runt lite här på bloggen för att hitta mer info om.
Läs mer på bakingbabies
- En serie om muskelskador
- Hur tar jag hand om mina buktande slidväggar?
- Ta hand om framfall
- Överspänd bäckenbotten
Tips!
Om du lider av tyngdkänsla och det gör dig orolig för hur du ska kunna träna – då finns min webbkurs med 8 månaders träningsupplägg efter vaginal förlossning.
Har det gått längre tid finns också webbkursen för dig med svag bäckenbotten.
Hej! Jag undrar kring buktande slidväggar/utfyllnadskänslan. Jag känner tydligt igen mig i det nu 10v efter förlossningen. Det känns mycket mer som att något stör/fyller ut i slidan snarare än tyngdkänsla nedåt. Jag förstår att återhämtningen kan ta tid, men kan jag träna som vanligt så länge det inte triggas och blir värre? Eller kan det gå över till en riktig ”tyngdkänsla” och bli ”riktiga problem” eller vad man nu säger med överbelastning? (Självklart ej hopp eller löpning eller supertungvikt maxlyft ännu). Allt såg bra ut och bra knip på efterkontrollen.
Hej! Det beror väldigt mycket på vad du menar att “träna som vanligt” är. Har du läst detta? https://bakingbabies.se/2023/08/28/guide-till-traning-efter-graviditet/