Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Påverkan på kroppen av täta graviditeter

Påverkan på kroppen av täta graviditeter

person s tummy and hand

En fråga som jag hyfsat ofta får är den om vad jag vet om påverkan på kroppen om täta graviditeter. Här har jag försökt svara utifrån mitt perspektiv.

Hur kommer min kropp påverkas?

Hur blir det med (lägg in valfritt symfom) om jag blir gravid tätt efter förlossningen? Jag brukar ge lite svamliga svar om att alla kroppar och graviditeter är unika, och jag inte riktigt kan svara på det.

Spelar syskonglappet någon roll?

För syskonen vågar jag inte svara på. Det är utanför mitt område.

Spelar avståndet roll för bäckensmärta?

Forskningsmässigt så vet vi att en av de största riskfaktorerna för att få bäckensmärta under en graviditet är att ha haft besvär under en tidigare graviditet. Däremot verkar själva intervallet mellan graviditeterna inte spela någon roll enligt vad vi vet idag.

Spelar intervallet roll för risken för förlossningsskador?

Nej, vad jag kan förstå verkar inte detta påverka så jättemycket heller. Den största skadan sker oftast första gången. Dock kan ju täta graviditeter spela roll för känslan där och då, alltså att bristen på tid till återhämtning ger sig till känna. Bäckenbottens återhämtning efter en graviditet och vaginal förlossning tar LÅNG TID, ibland upp emot 18 månader. Om du inte hunnit bli helt återhämtad så kan det såklart ligga närmare till hands att få nya eller förvärrade symtom under en ny graviditet, som ju i sig blir en belastning på bäckenbotten. Om alla muskler är hela efter förlossningen så kommer du kunna återhämta dig efteråt, även om graviditeterna varit täta.

Återhämtning kanske kan spela roll?

Om du har hunnit känna att du återhämtat dig bra och blivit så stark som du vill, har du kanske bättre förutsättningar för att fortsätta känna dig stark under graviditeten. Att vara stark eller att må bra i kroppen som utgångsläge är inte en garanti för att du får en helt besvärsfri graviditet ändå (även elitidrottare kan få ont i bäcken och rygg under graviditet).

Kommer täta graviditeter påverka?

Om du blir gravid igen mindre än 6 månader efter den förra ökar risken för prematur förlossning, komplikationer med moderkakan och att bebisen får låg vikt. Det verkar som att det sett till resultatet från vissa studier är bra att vänta ungefär 1,5 år innan man blir gravid igen.

Kan lång tid mellan graviditeter påverka?

Det finns forskning som tyder på att mer än fem år mellan graviditeter kan öka risken för högt blodtryck och havandeskapsförgiftning, men det är inte riktigt fastställt varför och hur.

Det finns ingen perfekt tid att bli gravid

Forskningsmässigt verkar det av hälsoskäl för mamma och barn vara  lämpligt med mellan 18 och 24 månader mellan graviditeter. Man kan ju dock inte alltid planera och få det exakt som man vill eller tänker sig. Du kan få mer individanpassade råd gällande familjeplanering av den som förskriver dina preventivmedel!

Läs mer

Förbereda kroppen inför en graviditet

Topplista för dig som är gravid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *