Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Råd för dig med bäckensmärta

Råd för dig med bäckensmärta

Är du gravid med smärta i bäckenet? Eller har du redan fött men besvären hänger fortfarande kvar? Här kommer en del tips och råd för dig med bäckensmärta.

Smärta i symfysen

Främre bäckensmärta känns oftast över pubisbenet, strax nedanför magen och kan stråla ut mot ljumskarna eller ner mot insidan av låret. Smärtan kan ge upphov till svårigheter att gå och att belasta på bara ett ben, som vid trappgång, stående påklädning och så vidare.

Bakre bäckensmärta

Bakre bäckensmärta kan vara svår att skilja från ländryggssmärta. Detta kan en fysioterapeut hjälpa dig med vid behov. Det kan göra ont att sära på benen, typ som vid utstigning ur bil eller vända i säng. Det kan vara svårt att sova på sida och det kan vara nästan omöjligt att hitta ställningar för sexuell penetration som fungerar.

Råd för dig som är gravid och har ont:

Var så aktiv du kan under din smärtgräns. Undvik alla aktiviteter som gör att smärtan blir värre. Det handlar ibland inte om att undvika saker helt och hållet, utan om att dosera dem väl. Du kanske klarar att promenera 15 minuter, men inte 20. Håll dig då under den gränsen!

Bestäm dig för att det från och med nu är värt att missa bussar och tåg om det krisar. Bestäm dig också för att vara en sådan som kan be andra om hjälp. Du behöver kanske inte städa badkaret eller allra vrår? Undvik att bära hem matkassar om någon annan kan göra det åt dig. Det är också så att det är värt att ta många små pauser och unna dig att ta hissen istället för trappan.

Undvik:

 • tung träning som orsakar mer smärta
 • sittande under långa stunder, byt ställning ofta
 • att lyfta och bära i onödan
 • att kliva över saker och att göra stora vridrörelser (undvik till exempel dammsugning om du kan)
 • klackar på skorna, ha mjuka och stabila skor

Tips:

 • Sitt på en plastpåse i bilen och använd den för att lättare glida när du ska i/ur.
 • Sov med en kudde mellan knäna och fötterna. Det är ibland så att du får testa lite olika höjd och vinklar på kuddarna för att få det att passa perfekt.
 • Rulla ur sängen med knäna ihop, eller förflytta dig till alla fyra innan du vänder dig om i sängen
 • Gå i trappor som ett barn, ett steg i taget
 • Testa ställningar för sexuell penetration på alla fyra eller i sidliggande.
 • Gå med kortare steg är vanligt och se om du får mindre ont

Sök fysioterapeut och be om råd för specifika övningar som passar just dig. Övningarna syftar till att ge muskelstyrka och stabilitet och kan faktiskt minska smärtan. Läs mer om behandling hos sjukgymnast här.

Prata igenom förlossningen med barnmorskan.

Alla förlossningsställningar är inte lämpliga för en kvinna med bäckensmärta. Försök att stå upp så mycket du kan, eller stå på alla fyra. Undvik att ligga på rygg under en längre tid. Undvik också hukstående.

Efter förlossningen: 

Eventuell smärtlindring du tar kan dölja besvär från bäckenlederna, så tänk på att inte börja vara för aktiv, för snabbt. Kort efter förlossningen ska du följa ungefär samma råd som innan barnet föddes. Du kan med fördel använda bälte en tid efter förlossningen om du hade ett sådan under graviditeten. Var aktiv men tänk också att du är värd en hel del vila. De allra flesta blir av med sina bäckensmärtor kort tid efter att barnet är ute. Om besvären inte klingat av efter 2-3 månader anser jag att du ska besöka en fysioterapeut.

Råd för dig med bäckensmärta

Berätta du som har egna erfarenheter, vad har fungerat bäst för dig?

Vill du läsa de fysioterapeutiska riktlinjerna för bäckensmärta, finns de här.

Om du inte har tillgång till en fysioterapeut och har kvar bäckensmärta efter graviditeten vill jag tipsa om mina webbkurser efter både snitt och vaginal förlossning. De är gjorda även för att kunna ersätta eller komplettera ett rehabprogram för bäckensmärta.

1 kommentar till “Råd för dig med bäckensmärta”

 1. Tack för inlägget! Jag fick smärta i symfysen efter förlossningen som inte gick över. För mig var tyngre styrketräning för rygg och rumpa som knäböj och marklyft det som fungerade (är van vid att lyfta tungt sen innan). Nu 9 månader pp är smärtan i princip borta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *