“Jag födde vår son för 7 veckor sedan och då han blev tagen med sugklocka så fick jag en sfinkterruptur. Tyckte jag fick dålig information från vården så när jag googlade på sfinkterruptur så hamnade som hos er. Jag ska träffa en fysioterapeut på tisdag och tänkte be dig om hjälp med frågor att ställa/hjälp att kräva vid detta besök”
Läsarfråga
Vad gör man på återbesöket efter en sfinkterruptur?
För det första: Grattis till sonen!
Jag beklagar från djupet av mitt hjärta att du drabbats av en sfinkterruptur. Det är en otroligt konstig krock i kroppen att drabbas av en akut skada och samtidigt vara nybliven och kanske nyförälskad spädbarnsförälder. Jag vet hur otroligt vilsen och ledsen man kan vara efter att ha drabbats. Samtidigt glad. Och chockad. Allt på en och samma gång.
Patientinformation
Klicka på länken till Bäckenbottenutbildning.se för att komma till en riktigt bra informationsfolder om förlossningsskador. Den här informationen är den du borde ha fått på sjukhuset. Om du inte fick den eller ens i närheten av motsvarande information kan du, om du orkar, skriva till chefen på den förlossningskliniken och be dem förbättra sina rutiner. Bra information är grunden för allt.
Vårdens riktlinjer
Vad gäller uppföljning från vården kan du kräva och förvänta dig att de du möter tar ditt behov av uppföljning på allvar. När det gäller efterkontrollen finns rekommendationer på vad besöken kan ta upp här:
De fysioterapeutiska riktlinjerna
På en del sjukhus är det fysioterapeuten som du kommer träffa först för uppföljning av din skada. På andra sjukhus kommer du träffa uroterapeut eller någon annan profession. Oavsett vem du träffar ska du kräva att det finns ett team-tänk kring dina besvär. All uppföljning och behandling ska utgå från din berättelse om hur du själv uppfattar din hälsa. Det är därför viktigt att du själv försöker sätta ord på hur då mår och hur din kropp fungerar.
Berätta om du:
- har besvär med att hålla kiss när du skrattar, hostar och nyser
- läcker fisar eller avföring
- får fläckar av avföring i trosorna
- har jobbig tyngdkänsla
- har för kort tid mellan bajsnödighetssignal och faktiskt behov av att bajsa
- är mycket orolig och nedstämd i relation till vad som hänt
Det kan vara svårt att berätta om besvär, helt enkelt för att du ännu inte utsatt dig för situationer där besvären framkommer. En del symtom kanske du först kommer uppleva då du börjar träna tyngre eller återgår till arbete. Om du är orolig för att symtom kan komma senare, be i så fall om en möjlighet till kontakt vid senare behov.
Fråga om:
Alla dessa frågor är inte fysioterapeutens område, men du kan ha denna lista att gå efter.
- Hur ser stygnen ut? Behöver det tas bort trådar? Ser det ut att läka på bra?
- Blöder det längre än avslaget verkar vara? Det kan vara granulom som uppstått efter operationen och de kan behöva behandlas.
- Be om en muskelfunktionsbedömning för bäckenbotten.
- Finns det risk för att behöva göra en om-operation, och när görs i så fall den bedömningen?
- Har du behov av att prata med en kurator angående förlossningen? Se i så fall till att få en sådan tid inbokad via gyn!
- Behöver du få ett löfte om uppföljande besök hos fysioterapeut? Läkare? Se till att gå därifrån med en sådan tid inbokad!
- Behöver du få prata om förlossningssätt vid en eventuellt kommande graviditet med någon?
Det är alltså egentligen bara ett fåtal av dessa frågor som fysioterapeuten kan svara på, men hen har definitivt erfarenhet att se när en kollega med annan yrkeskompetens behöver bemöta de andra frågorna.
Undersökning
Fysioterapeuter undersöker bäckenbotten med fingrarna. Du kommer få ligga på en brits, avklädd på nederkroppen och fysioterapeuter kommer känna hur dina muskler funkar. Det är bra om du blir undersökt både vaginalt och analt. Det är också viktigt att undersöka även med ett finger i vagina och ett i rumpan, så att man kan bedöma avståndet mellan slidan och tarmen. Det brukar inte göra ont, men är såklart kanske inte heller helt trevligt. Berätta för fysioterapeuten om det inte känns okej, undersökningen ska anpassas efter dig.
Bäckenbottenträning
Sedan kommer fysioterapeuten ge dig ett bäckenbottenträningsprogram utifrån sin bedömning av din knipförmåga och helst också råd vidare.
Fråga vidare om detta – Hur länge ska du göra detta? När ska du stregra övningarna? När vet du att du vågar börja träna annat (gym, löpning etc)? Kan du får en uppföljning?
Här finns också mina bäckenbottenträningsinstruktioner i ljudfiler.
Träffa fysioterapeut efter sfinkerruptur
Här är några tips, råd och tankar om vad som kommer hända på uppföljningen hos fysioterapeut. Stort lycka till med rehab och återhämtning!
Lycka till!
Mer om samma tema på BakingBabies:
Tips! Webbkursen som heter Träning efter vaginal förlossning är anpassad också för dig som har fått en större förlossningsbristning. Om du vill ha vägledning till att börja med varsam träning kan jag verkligen rekommendera den!