Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Huvudvärk under graviditet

Huvudvärk under graviditet

a doctor taking patient s blood pressure

Huvudvärk är vanligt I den generella befolkningen, och det är minst lika vanligt hos gravida. Den största predisponerande faktorn för huvudvärk under graviditet är att ha haft ont i huvudet tidigare. Hormonförändringarna som sker i kroppen i början av en graviditet kan bidra till huvudvärk uppstår mer frekvent än vanligt. Många kvinnor som lider av migrän sedan tidigare kan dock uppleva en lindring av besvären under graviditeten. Som vanligt är de individuella skillnaderna stora, och de finns de som får oförändrade eller förvärrade besvär också.

Huvudvärk som tecken på komplikation

Huvudvärk kan dock i vissa fall vara ett första tecken på allvarliga komplikationer under graviditet, och du bör rådgöra med din barnmorska om du får huvudvärk som inte känns okej. Havandeskapsförgiftning kan vara en av anledningarna till huvudvärk under graviditet. Om du får plötslig huvudvärk under graviditet som du inte alls känner igen ska du uppsöka vård.

Gravida kvinnor med huvudvärk kan grovt delas in i tre grupper:

 1. Personer med tidigare huvudvärksproblematik som känner igen samma symtom under graviditet
 2. Gravida med en tidigare huvudvärksproblematik som får en ny slags smärta under graviditeten
 3. Individer som får en debut av huvudvärk under graviditet

Den första gruppen behöver inte oroa sig och kan ta till alla vanliga knep för att få lindring, men ska för säkerhets skull ändå ta upp ämnet med sin barnmorska. De andra två grupperna kan behöva följas upp lite tätare av barnmorska eller läkare. Absolut vanligast är att huvudvärken är besvärlig men inte farlig.

Spänningshuvudvärk

Huvudvärk under graviditet är också vanligt och kan triggas av precis samma saker som innan graviditet – det vill säga bland annat stress, överspänning i muskler och hållningsrelaterade faktorer. I och med att graviditeten ger upphov ett en hållningsförändring kan en ökning av huvudvärken också höra ihop med din kropps successiva anpassning till livet med gravidmage. Hållningen blir mycket förändrad på kort tid.

Vad är en hållningsrelaterad huvudvärk?

Smärtan kommer då från muskler, leder och nerver kring  nacken och handlar i många fall om ett spänningstillstånd som skapar smärtsignaler fram över huvudet. Hela vår ryggrad är en samling kotor staplade på varandra. En hållningsförändring i ryggraden kommer skapa bieffekter ända upp till nacken. En kvinna med växande gravidmage får ökad svank och en ökad bakåtlutning av övre delen av ryggen. Också ibland en framåtrundning av axlarna. Allt detta tillsammans skapar annorlunda dragriktningar i nackens muskler och kan ge upphov till  både lokal smärta och huvudvärk. Lär mer om graviditet och hållning här om du är intresserad. Jag har också skrivit mer ingående om övre delen av ryggens och nackens muskler och smärttillstånd i det här inlägget.

Vad kan en fysioterapeut göra för dig som lider av hållningsrelaterad huvudvärk?

Det finns mycket att jobba med även när det gäller hållningen hos en dig som gravid. Medvetenhet och små justeringar kan göra stor nytta. Hos en nybliven mamma kan besvären triggas av amning, matning och bärande. En del tips finns då här. Har smärtan kommit plötsligt och blivit riktigt intensiv brukar jag ibland hjälpa patienten att mjuka upp, stretcha ut och röra igång rent manuellt. Min upplevelse är att mina patienter brukar få god smärtlindring och att besvären så småningom ger med sig.

Huvudvärk under tidig graviditet, då? Då har ju inte hållningen hunnit förändras så mycket?

Kroppen går igenom hormonella förändringar tidigt (läs vid intresse mer här) under graviditeten. Redan tidigt under graviditeten får kroppen en hastig ökning av relaxin, ett hormon som mjukar upp kroppen. Det kan göra dig mer känslig för långvariga positioner. Att ta många, korta pauser i arbetet är därför viktigt!

Huvudvärk efter förlossning

Efter förlossning och kejsarsnitt kan huvudvärk höra samman med den smärtlindring du fick, om det var smärtlindring in i ryggen. Detta är det som kallas ”postspinal huvudvärk”. Uppkomsten till detta är att själva sticket har inneburit en liten punktering av en hinna, vilket ger huvudvärk som resultat. Smärtan sitter ofta över huvudet och kan stråla ner mot nacke och skuldra. Den kan kännas värre i upprätt hållning och av huvudrörelser. Blir du drabbad du av detta kommer du får råd och behandling på sjukhuset, men att vila och dricka kaffe är det grundläggande du kan göra själv.

Järnbrist

Att ligga lågt på järn kan göra dig trött och ge yrsel, hjärtklappning och huvudvärk. Detta med blodvärden håller barnmorskan koll på, men du kan alltid be om extra kontroller om du känner nytillkomna symtom.

Ta kontakt med din barnmorska om:

 • inte upplever lindring av egenvård
 • din huvudvärk förvärras eller blir ihållande
 • huvudvärken inte känns som vanligt
 • din huvudvärk kommer tillsammans med synnedsättning, plötslig viktuppgång, smärta i magen eller svullnad i kroppen

Jag har ont i nacken och huvudet, vad kan jag göra själv?

 • Sömn – Se till att du sover så mycket du kan och så bekvämt du kan. Använd många kuddar vid behov, inte bara under nacken utan där det behövs.
 • Avslappning – Graviditeten är en bra tid att jobba aktivt på att stressa mindre och slappna av med. Leta reda på någon guidad avslappning på Spotify och träna aktiv avslappning!
 • Regelbundna måltider – Att äta regelbundet kan hjälpa vissa sorters huvudvärk.
 • Fysisk aktivitet – Byt ställning var 10-20 minut och passa på att röra igång svank, nacke och skuldror mellan positionsbytena. Detta kan för en del räcka för att spänningsbesvären ska försvinna.
 • Läkemedel – En del behöver läkemedel. Rådgör med din barnmorska!
svankpressmotvägg

Om du är gravid, försök justera din hållning så att svanken blir lite mindre. Ha huvudet stolt lyft och försöka ha öronen över axlarna och inte längre fram.

Har du erfarenhet av hållningsrelaterad nack/huvudvärk?

Vad har fungerat för dig? Berätta gärna!

Referenser

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

2 kommentarer till “Huvudvärk under graviditet”

 1. Jag har fått huvudvärk EFTER min senaste graviditet (för 3 år sedan). Mycket oftare vanlig huvudvärk än innan och dessutom riktig migrän då och då, vilket jag aldrig haft tidigare i mitt liv.

  Är det mest troligt att detta beror på samma saker som ovan eller är det något annat som spelar in när det är kvar så långt efteråt och inte fanns innan och under graviditeten?

  1. Migränanfallsfrekvensen är vanligen högst i medelåldern, varefter den minskar. Det beror troligen inte på graviditeten utan på åldern eller andra faktorer som hållning, stress, sömn osv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *