Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Varför har jag fått platt rumpa efter graviditeten?

Varför har jag fått platt rumpa efter graviditeten?

women buttocks in bodysuits on black background

Varför har jag fått så platt rumpa efter graviditeten? Jag fick barn för fyra månader sedan och jag börjar känna igen kroppen nu, allt förutom rumpan. Vad beror det på och vad ska jag göra åt det?

Läsarfråga

Varför blir rumpan så platt efter graviditeten? 

Under graviditet ändras hållningen och rumpmusklerna påverkas genom att de kan bli försvagade och utsträckta. När magen tynger ner ökar svanken, och genom ökningen av svanken blir det svårt att aktivera rumpan som vanligt.

Försök själv – ställ dig med kraftig svank och försök spänna rumpan. Det är nästan omöjligt!

Hållningen förändras

Samtidigt som rumpans muskler ibland blir underanvända och utsträckta på grund av hållningsförändringarna som sker till följd av hormonella förändringar och magens tillväxt, kommer rumpmusklerna också få jobba ovanligt hårt för att försöka motverka den ökade rörlighet som sker i bäckenlederna. Bäckenlederna mjukas upp och bäckenet breddökas då kroppen förbereder sig inför förlossningen. Musklerna i rumpan kommer alltså bli överansträngda, underanvända och utsträckta – allt inom nio månader! Detta kan tillsammans med en omfördelning av fettreserver resultera i att rumpan blir plattare.

Förändrad livsstil

De flesta kvinnor ändrar också levnadsmönster litegrann under en graviditet, en del mer och andra mindre. Du kanske undviker trappor, slutar att springa, drar ner på promenerandet och tränar enklare saker som är mer avlastade. Detta är alla saker som kan vara nödvändiga, speciellt för dig som haft bäckensmärta eller besvär med mycket sammandragningar. Muskelmassa är en färskvara, och de muskler som inte används mycket minskar i storlek.

Hormonerna

Kvinnor i fertil ålder har generellt lättare att lagra fett på höfter och rumpa än män på grund av hormonella faktorer. En del av rumpans försvinnande kan ha att göra med ökad energiåtgång på grund av amning. Detta borde dock inte vara den stora anledningen då forskning visar att de flesta kvinnor inte går ner alla sina graviditetskilon det första året. I genomsnitt har kvinnor ökat mellan 0,5-4,0 kg ett år efter graviditeten. Kroppen lagrar ofta gärna reservenergi (=fettmassa) på rumpan och för kvinnor som snabbt går ner i vikt och går ner under sin tidigare normalvikt kan en del av rumpans försvinnande bero på förlust av fettmassa.

Vad kan du göra åt den platta rumpan?

Under graviditeten kan du försöka påverka din hållning samt försöka hålla igång rumpmusklerna så gott det går.

Många  graviditetsrelaterade förändringar i kroppen är dock oundvikliga. De beror på den normala cykeln av att bli gravida – vara gravid – föda barn – amma barnet. När du väl har upptäckt att rumpan plattats till efter graviditeten (och då också hittat hit genom att googla) finns det dock några saker du kan göra:

Träna rumpan

Du kan få en del tips i ett inlägg jag skrev om rumpmuskelträning här och i en serie inlägg om postpartumträning här. I mina webbkurser med träning efter vaginal förlossning och kejsarsnitt finns också hela träningsupplägg med videos och stegring i fyra nivåer över 8 månaders tid.

Gå inte ner i vikt för snabbt.

Låt kroppen sakta men säkert komma tillbaks till “ditt nya jag”, utan att hetsa dig till en viktnedgång där kroppen kommer ta ytterligare av reserverna från fett och muskler.

Lycka till med rumpträningen där ute!

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

2 kommentarer till “Varför har jag fått platt rumpa efter graviditeten?”

  1. Jag känner att jag har väldigt dålig kontakt med min vänstra skinka efter förlossning. Kan spänna höga mycket bättre. Vad kan det bero på, kan jag ha jag tränat den andra mer utan att jag tänker på det? Nerver? Muskelskador? Hur får jag tillbaka kontakten med högra sidan?

    1. Hur lång tid efter förlossning pratar vi om? Är det under 6 månader efter förlossning så kan det vara nervpåverkan som läser sig av sig själv. Det klokaste du kan göra då är att bara träna på, sidlikt och som vanligt. Ofta mår de flesta bra av ganska mycket (men anpassad efter tiden efter förlossningen) rumpträning. Att ha dålig kontakt med ena skinkan är sällan ett problem, så om du inte lider specifikt av det på något visst sätt så tycker jag inte heller att du ska lägga för mycket fokus på det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *