En läsare hörde av sig och ville läsa mer om blåstömningssvårigheter utöver det som jag skrivit kring detta ämne tidigare. Det här med blåstömningsvårigheter är något som kanske uroterapeuter kan allra bäst. Tveka inte att boka en tid hos en sådan om du känner igen dig i problematiken.
Här finns de tidigare inläggen på samma tema:
Blåsan och urinvägarna
Blåsans funktion är att vara en behållare som samlar ihop en mängd urin som sedan tömmer sig när den är tillräckligt fylld och det är lämpligt.
Det normala är att en vuxen person kissar 4-8 gånger per dygn och att det är mellan 2-4 dl som kommer varje gång. Den större mängden är mest rimlig på morgonen. Om du tömmer 4 dl varje gång kan det tyda på att det är för mycket vätska i omlopp.
Blåsan har både en lagringsfunktion och en tömningsfunktion, och båda dessa funktioner kan få trubbel. Lagringsproblem ger sig uttryck i urinläckage och tömningsproblem ger sig uttryck i att det är svårt att kissa och tömma blåsan helt.
Blåsan fylls alltid på
Blåsan fylls ständigt på uppifrån. Det innebär att det alltid kommer finnas lite kiss kvar, även om du precis tömt. Det finns också normalvärden för hur mycket urin som får finnas kvar i blåsan efter att man tömt. Då kan alltid kolla blåstömningen hos en uroterapeut eller hos vårdcentralen. Om du är stressad över att inte kunna tömma blåsan kan det också bli en psykisk hang up.
Ett tips är ofta att dubbelkissa. Det innebär att du kissar och sedan reser dig upp medan du håller lite papper för. Sen sätter du dig ner igen och tömmer det sista.
Bäckenbotten
Bäckenbotten lyfter upp blåsan (och övriga bäckenorgan) och urinröret passerar genom bäckenbotten. Där har musklerna i bäckenbotten en chans att nypa åt och stänga till. Om bäckenbotten är överspänd kan det bli svårt att slappna av och släppa ut kiss. Det kan också orsaka känningar som ibland kan upplevas lite som sveda.
Att inte kunna kissa delvis eller helt
Om det är totalstopp för att kunna kissa kallas det urinstopp och detta kan medföra en njurskada och är ett allvarligt tillstånd. Om blåsan kan tömmas, men inte helt, kan det ge upphov till upprepade urinvägsinfektioner.
Varför?
- Att ha svårt att tömma helt kan bero på olika saker, till exempel neurologiska sjukdomar eller skador, diabetes, prostatabesvär eller stenar i blåsan.
- Hos de patienter jag träffar har svårigheten att kissa oftast berott på ett framfall av den främre slidväggen.
- Överspänning i bäckenbotten kan också göra att det är svårt att börja kissa. Det finns som ett motstånd mot hela tömningen och att det är svårt att få ut allt.
- Det kan också handla om en akut överfyllnad och utsträckning i blåsan efter en förlossning/operation, se länkade inlägg ovan.
- Hos en del gravida kan det i början av andra trimestern bli svårt att kissa pga livmoderns placering i förhållande till blåsan och bäckenet.
- Det kan också hända att blåstömningsbesvär är en biverkning av läkemedel. Till exempel kan vissa antidepressiva ge blåstömningssvårigheter som biverkning.
Viktigt att kunna tömma blåsan
Det är viktigt att kunna tömma blåsan helt och om det inte går genom behöver individen ofta kateter. Det är oftast inte en sådan som du kanske har sett på sjukhus, utan ”självkateterisering”. Det innebär att du själv för in ett litet rör i urinröret och blåsan, och tömmer blåsan genom röret. Hjälpmedel och instruktioner för självkateterisering får du oftast från en uroterapeut. Det är inte alls så läskigt och svårt som det kan verka när man först hör om det.
Behandling
Behandlingen på sikt handlar ofta om orsaken till varför du har svårt att tömma. Finns det blåsstenar så kan de behandlas. Har du en grundsjukdom behöver du har medicinering och behandling för den, och om besvären ändå finns kvar kan du behöva självkateterisera även på lång sikt. Om det handlar om en läkemedelsbiverkning kan man behöva se över dina läkemedel. Har du fått en utsträckning av blåsan pga överfyllnad vid en förlossning eller operation (eller annan orsak) kan besvären läka ut. Det är då fortsatt väldigt viktigt att blåsan töms regelbundet. Om tömningssvårigheterna beror på framfall av främre väggen kan kirurgi för detta vara lösningen, ifall det är så att andra tips och råd för att underlätta tömningen inte räcker.
Vad kan jag göra själv?
Vid blåstömningssvårigheteri samband med framfall kan blåsan ibland tömmas lättare om individen håller lite mot främre slidväggen och lyfter upp den då hon kissar.
Vissa har också lättare att kissa om de legat ner en stund innan. Om det inte går att kissa alls eller om du har en känsla av att aldrig kunna kissa klart behöver du hjälp.
Erfarenheter av blåstömningssvårigheter?
Dela gärna med dig i kommentarsfältet!
Tack för bra och informativt inlägg.