Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Foglossning efter förlossningen

Foglossning efter förlossningen

strong woman exercising with battle ropes in gym

Vad kan man göra åt foglossning som ligger kvar efter förlossningen?

Den här rubriken är en slags click-bait för dig som googlar. Jag ska tillhandahålla dig bra information om det du söker, så jag har inte lurat hit dig onödan. Men klickbetet handlar om begreppet foglossning.

Bäckenet har visserligen fogar (=leder), men de kan inte lossa.  Foglossning anses inte längre vara ett korrekt uttryck, men många lekmän och en del ouppdaterade vårdgivare använder det fortfarande. Nu förtiden kallas det graviditetsrelaterad bäckensmärta.

Hormonernas påverkan

Muskler och leder blir påverkade av både hormonella förändrinar, livmoderns tillväxt och viktuppgången under graviditeten. De hormonella förändringarna som graviditeten orsakar kan medföra en förhöjd rörlighet i lederna. Viktuppgången kan också leda till att skelett, muskler, leder och ligament belastas hårdare. Samtidigt sker en förskjutning av kroppens tyngdpunkt framåt och ryggmusklerna belastas mer vilket skapar en ökad kompression på de bakre delarna av ländryggen.

50% av alla gravida kvinnor upplever bäckensmärta

50% av alla gravida kvinnor upplever bäckensmärta i någon grad. Man vet inte helt varför bäckensmärtan uppstår överhuvudtaget, men en del belägg finns för att det handlar om en biomekanisk ändring som försvårar  kraftöverföringen mellan ländrygg och bäckenet. Musklerna kring bål och bäcken spelar viktiga roller i kraftöverföringen i detta område.

Kvarvarande smärta

För många minskar eller försvinner besvären snabbt efter förlossningen. Ibland upplevs förbättringen nästan magiskt i samband med att hormonnivåerna i kroppen normaliseras. Det finns dock  kvinnor som upplever kvarstående smärta i flera år framöver. Kvinnor som hade besvär med ländryggssmärta redan innan graviditeten lider också större risk att ha kvarvarande besvär av bäckensmärtor ett år efter förlossningen. För majoriteten av dessa försvinner smärtorna inom tre månader efter förlossningen. Besvären finns dock kvar hos vissa, upp till 7% har smärta som de upplever som svår och funktionsnedsättande.

Behandlingsapproach

Du som lider av bäckensmärta behöver ofta få fysioterapeutisk behandling där du får råd och hjälp att träna dina muskler på en lagom nivå. Du behöver kanske också ergonomiska råd och det vi ofta kroppsmedvetenhetsträning. Kanske behöver du på nytt lära känna din kropp. När den är spänd och avspänd? Var går dina fysiska och orkesmässiga gränser nu? För vissa är det också bra att jobba med rörlighetsträning och stretching, men muskelstyrketräning är oftast där vi börjar.

Varför går det inte över automatiskt?

Forskningen menar på att tidigare ländryggssmärtor och bäckensmärtor kan vara en faktor att en kvinna får fortsatta besvär även efter den aktuella graviditeten. Vissa studier menar att nedsatt uthållighet och styrka kring bål och bäcken hör ihop med kvarvarande besvär av bäckenledssmärta tre månader efter förlossningen. Även emotionell stress och kvinnans totala psykiska hälsa kan bidra till att smärtan kvarstår längre. Man ska inte glömma att graden av tillfrisknande är hög! De allra flesta blir också spontant bättre utan behov av behandling.

Se det som en idrottsskada

Tänk dig dina besvär som en en idrottsskada. Rehab efter en idrottsskada är ofta långsam och innehåller väldigt väl utvalda moment. Det kräver både smärtlindring, lagom dos av träning och ibland andra behandlingar för att optimera en balans i muskler och leder. I lagom hastighet ökar man belastningen och kroppen anpassar sin tålighet till belastning. Successivt leder rehabiliteringen fram till återgång till aktivitet och full funktion. Så tänker jag att rehab även för bäckensmärta ska vara.

Fysisk aktivitet ska inte göra ont, men får göra lite ont

De här var ett konstigt budskap, va? Jag ska förtydliga. Har du kvarstående besvär av bäckensmärta efter graviditet bör du se över hur du rör dig. Kanske är det viktigt att börja röra dig överhuvudtaget om graviditeten innebar mycket inaktivitet. Rör du dig alldeles för mycket kan du iställe behöva dosera ner träningen. Vi brukar förklara det här så:

Måla upp en 10-centimeters linje för din inre syn.

Ena änden står för 0=inte ont alls, och andra änden för 10=värsta tänkbara onda.

Vi brukar säga att träning och motion kan få kännas upp till 5 på den linjen. Smärtan ska gärna ge sig inom 24 timmar.

Om din grundsmärta är på 3 kan du kanske  inte förvänta dig att träning ska vara helt smärtfri, eftersom du ju redan har ont till att börja med. Men vi vill inte heller att du ska komma upp i några nya smärthöjder genom träning. Men det är fortfarande okej att komma till 5 på skalan, bara ökningen lägger sig inom 24 timmar.

Jag brukar förklara det som att om du får ett jättesmärtgenombrott av att promenera 10 minuter, då kanske du klarar 5 minuter. När du legat stadigt på dessa 5 minuter dagligen utan att få mer ont i ett gäng veckor, då stegrar vi till 7,5 minut. Och sedan vidare till 10, 20, 30, 40 och timmar… Samma slags stegring kan du tänka för vilken slags aktivitet som helst.

Psykiskt mående och sömn

Stress, psykisk ohälsa och sömnbrist kan alla bidra till att smärta upplevs värre och dessutom stannar kvar längre. Ett tips också att tänka över hela sin hälsosituation. Är det något annat som skaver i livet kan det vara en del av rehabiliteringen att ta tag i dessa bekymmer. Förhandla om sömnen med en eventuell partner. Be BVC eller vårdcentralen om en samtalskontakt.

När ska man söka vård?

Ser du ingen ljusning efter 16 veckor efter graviditeten är det läge att söka vård hos en fysioterapeut.

Läs mer på bakingbabies

I den här kategorin lägger jag alla inlägg som rör bäckensmärta. Läs och leta vidare där!

Rehabtips

Alla tränings-webbkurser jag har är anpassade för dig med bäckensmärta och innehåller samma slags övningar som jag ger till patienter för at behandla bäckensmärta.

Referenser:

Ps: För dig som vill läsa ännu mer om ämnet har jag gjort en hel serie inlägg om bäckensmärta efter graviditet, den finns att läsa här. 

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

2 kommentarer till “Foglossning efter förlossningen”

  1. Min fysioterapeut är inriktad på smärta under och efter graviditet. Hon säger att amningshormoner påverkar min kvarvarande bäckensmärta. Jag har något svagt minne av att du sagt att detta är en myt. Är min fysioterapeut inte uppdaterad, eller vad gäller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *