Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Ålder och förlossningsskador

Ålder och förlossningsskador

mother holding her baby

Vad vet man om ålder och risk att skadas vid förlossning? Jag har sett att ålder nämns som riskfaktor för bristningar, men jag förstår inte vilken ålder det gäller. Vet du?

Läsarfråga

Vilka åldrar?

När vi pratar om förlossningar och ålder så brukar man landa i begreppet ”avancerad ålder” (advanced maternal age) och det är när den gravida/födande är över 35 år. Det finns också begreppt ” extremely advanced maternal age” som gäller över 45 år. Jag hoppas ingen av er tar det här som förolämpningar, utan det är ju helt enkelt ålder i relation till ämnet (fertilitet framförallt).

Det är vanligt

Många gravida och födande är numera över 35, det är inget ovanligt. Därför tycker jag att detta är lite svårt att skriva om, jag vill liksom inte vara den som lägger skuld eller skrämmer upp. Vad vi vet från forskning och statistik behöver ju inte nödvändigtvis gälla dig som individ. Men från forskning så ser vi att åldern kommer påverka och det kan enligt vissa faktorer vara bättre att vara gravid och föda barn i yngre ålder. Hög ålder kan påverka missfallrisken, behovet av igångsättning, behovet av kejsarsnitt, risken för instrumentell förlossning och risk för blödning efter förlossningen. Störst ökar risken för högt blodtryck och havandeskapsförgiftning. Att vara gravid och föda över 45 ökar också vissa risker för bebisen.

Yngre ålder då?

Att vara yngre än 19 kan också påverka risken för komplikationer under graviditet och förlossning på ungefär motsvarande sätt – risk för prematur förlossning, stressat foster och att bebisen inte växer som den ska. Det som skiljer de unga från de äldre föderskorna är att de också har en ökad risk för vissa infektioner jämfört med de äldre.

Hur påverkar åldern själva förlossningen?

Livmoderns funktion och arbete kan påverkas av högre ålder, på så sätt att sammandragningen vid värkarna kan bli mindre effektiva jämfört med hos yngre.

Hur påverkar åldern förlossningsskador?

Att vara över 35 år vid första förlossningen ökar risken för förlossningsskador signifikant, statistiskt sett. Att vara under 25 minskar risken för just detta. Man tror att detta beror på en minskad stretch-tålighet och elasticitet med ökad ålder. När barnet ska passera ut från magen, genom bäckenet och ut i världen kommer både bindväv, muskler och nerver få ett oerhört tryck på sig. Det finns många olika faktorer som påverkar hur mycket ”trauma” förloppet innebär (hastigheten, bebisens storlek, bindvävsfaktorer osv) utöver ålder. Om man är äldre och mindre flexibel i både bindväv och muskler kan risken för skada öka.

Många olika faktorer påverkar

Det här är ett inlägg som djupdyker i EN av riskfaktorerna för att få en förlossningsskada. Det betyder inte att det är självförvållat om du skadas och du behöver inte känna att ansvaret ligger hos dig. Däremot, OM du kan välja att bli gravid tidigare eller senare, så kan ju detta vara en av sakerna att ta med i beräkningen. Liksom fertiliteten – vi alla kan inte vänta hur länge som helst heller för den sakens skull. Jag vet inte hur mycket vårdgivare pratar om detta, men jag vet att man mer och mer börjar prata om det här med graviditetsplanering utifrån åldersperspektivet.

Referenser

Vidare läsning på bakingbabies

Kan vi förutse riskerna med förlossningar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *