Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Lösningar för förstoppning

Lösningar för förstoppning

tubes of white toilet paper and plastic basket on bathroom floor

Idag ska vi prata om bajs! Jag gör det då och då, främst med patienter och på Instagram. Men man skulle kunna sammanfatta det med att livets mening är att bajsa nummer fyra på bristolskalan. Mjuka, sammanhållna, lättbajsade korvar.

Idag ska vi resonera lite om hur man uppnår livets mening!

Att bajsa är en sammansatt funktion av flera olika system. För att inte göra det alldeles för komplicerat så kan vi säga så här, grunden för att bajsa bra avgörs främst tre olika faktorer:

Att avföringskonsistensen är bra. Den påverkar du genom fibrer, vatten, att undvika förstoppning genom goda bajsvanor. För vissa krävs läkemedel, men inte för alla. Jag vill verkligen slå ett slag för dietister som i många regioner finns att nå via vårdcentralen eller rehab. De har bra verktyg för att hjälpa dig att hitta rätt vad gäller fiberintag och i kosten i stort.

Det andra som avgör hur bajsandet blir är tarmrörelserna. Tarmrörelser är små rörelser som matar fram tarminnehåll. Tarmrörelser optimeras av vardagsmotion, träning, sömn, optimala stressnivåer, bra kost. Det kan också påverkas av hormonbalans och till viss del genetik.

Sist ut att påverka hur bajsandet blir är bäckenbottens muskler. Det är dessa som släpper ut bajset, och för att detta ska ske måste bäckenbotten slappna av. Bäckenbottens avslappningsgrad går att påverka. Faktorer som kan störa passage genom bäckenbotten är stress och bakre framfall, men också hur du sitter och tekniken för krystning.

Vanliga saker som leder till problem

Det är vanligt att man fastnar vid att försöka problemlösa på viss nivå och glömmer att se över de resterande sakerna som faktiskt finns tillgängliga.

Exempelvis är det många som använder sig av bulkmedel eller läkemedel för att påverka avföringskonstistensen till det bättre, men glömmer att de kan påverka de andra nivåerna. Många går också direkt på bulkmedel utan att faktiskt testa att ändra sin vanliga kosthållning. Att lägga till psylliumfrö eller psylliumhusk till det man vanligtvis äter kan räcka långt för många.

En del som är vana att träna mycket märker direkt att det blir svårare att tömma tarmen om de inte kan röra sig lika mycket som vanligt (exempelvis efter en förlossning eller efter operation) och tanker ibland inte på vikten av att TA bulkmedel eller läkemedel för att bajsa bra.

Att stress, stömn och störda vanor är något som påverkar magen vet de flesta, men samtidigt är de få som tänker att det är viktigt att ha goda rutiner i livet i stort för att just kunna bajsa bra.

Livsstilsförändringar

Det kan alltså kräva rätt mycket av dig, hela så kallade “livsstilsförändringar” med ändrade rutiner för motion, sömn, stress eller förändrad kosthållning – men det kan optimera hur bajsandet blir.

Vill man inte använda exempelvis läkemedel kan man påverka otroligt mycket själv på andra sätt.

Det kan tyckas “kostsamt” för en själv som människa att behöva se om sitt liv, sina rutiner och hela sin livsstil för att få bajsa lättare. Men det som kan trösta eller peppa dig i det läget är att det inte är några jättemärkliga saker som krävs. Det krävs att du tar hand om hela kroppen på ett bra sätt!

Jag har koll på allt, men det är svårt ändå!

Ja, det finns de som har koll på avföringskonsistens och har en livsstil som optimerar tarmrörelser, men som ändå har svårt att bajsa på grund av bäckenbotten.

Om du alltid behöver krysta hårt när du bajsar kan det leda till onödig belastning på bäckenbottens muskler, stödjevävnad och nerver och leda till en försvagning, ökad risken för framfall, blåsfunktion och läckage från tarmen. Ändtarmen är också väldigt nära blåsan, om du är väldigt förstoppad kan trycket från tarmen orsaka urinläckage eller täta blåsträngningar.

Om inte orsaken till förstoppningen sitter höre upp i systemet (pga nedsatta tarmrörelser) kan man prata om en “utloppsförstoppning”. Utloppsförstoppning beror oftast på dysfunktion i bäckenbottens muskler. Om du är för spänd I bäckenbotten blir det svårt för avföringen att passera.

Bajsa direkt på första signal

Det viktigaste rådet vad gäller bajs är att gå direkt på första signal. De allra flesta får tarmrörelser som leder till bajsnödighet på morgonen, en tid efter att vi vaknat och ätit frukost. Du behöver ofta ha 15-30 minuter till good efter frukost för att hinna bli bajsnödig. Sedan är den rekommenderade maxtiden för tarmtömning 10-15 minuter. Du behöver kanske beräkna om tidsåtgången på morgonen för att hinna med.  

Sitt optimalt på toaletten

För att bäckenbottens muskler ska kunna slappna av så bra som möjligt kan det vara viktigt att använda en “bajspall” att ha fötterna på. Man vill att knäna ska hamna lite högre än höfterna. Att luta sig lite framåt och stödja underarmarna mot benen kan vara en skön position.

Undvik att krysta

Mitt vanligaste bajsråd är detta:

 • Sätt dig på toaletten, med fötterna på en pall.
 • lägg händerna på magen
 • spänn magen som att du skulle parera ett slag
 • slappna av och låt magen välla ut i dina händer.
 • upprepa spänn/slappna av 1o gånger och avsluta med en 10 sekunder lång avslappning
 • när du slappnar av den sista gången försöker du också slappna av i bäckenbotten
 • om du då känner att du är redo att bajsa, krysta nu mjukt på utandning.

Annars upprepar du spänn/slappna-av proceduren 10 gånger igen.

Hoppas läsningen var till hjälp!

Dela gärna med er av tips och erfarenheter i kommentarsfältet!

Vidare läsning på Bakingbabies.se

4 kommentarer till “Lösningar för förstoppning”

 1. Tack för ett bra inlägg. Idag när jag skulle sätta mig för att kissa kom det mjukt löst bajs utan att jag märkte det. Fick en chock när jag märkte det. Och blev ledsen. Tänkte: har jag fått avföringsläckage nu också?? Blev så ledsen. Jag har en defektläkt grad 2 bristning. Väntar perineorafi och bakre plastik… Tar bulkmedel varje dag (movicol) och kan ej bajsa utan pall. Måste också gå på första signal annars är det kört. Måste dricka minst 2 koppar kaffe på morgonen oxå för att ens få signalen. Har trots mina hjälpmedel svårigheter att tömma tarmen, försöker att inte krysta. Men det är så frustrerande när man känner att avföringen är där men det kommer inte ut?!?! ”Puttar på” med hjälp av att krysta mjukt på utandning. Och även fast jag anser att jag lyckats bajsa en vanlig bajs på morgonen kan jag gå med bajsnödighetskänsla hela dagen. Känns som om hela mitt liv kretsar kring att kunna bajsa typ. Blir så stressad om jag ej lyckas.

  1. Hej, jag förstår att det är tufft och tungt. Det låter som att ett en perineorafi och bakre plastik är en bra väg framåt. Det är i fall som dina som “fingertricket” kan vara en väldigt hjälpsam metod, även om den förstås känns ovärdig. Det har du kanske redan testat, men jag skriver ifall du inte gjort det – att stötta med två fingrar i mellangården eller ett finger inuti slidan med ett mjukt tryck/stöd bakåt mot tarmen. Det kan ge den stadga som behövs för att tömma tarmen lättare.
   Önskar att det blir lättare för dig, förr eller senare!

   1. Hej! Tack för ditt svar. Vad menar du med ”men glömmer att de kan påverka de andra nivåerna” angående bulkmedel? Försökt att hålla ett finger på mellangården men den är så tunn och knappt befintlig, det gör ont. Finger/tumme i slidan känns som du säger så jävla ovärdigt 🙁 och jag är rädd att föra upp bakterier?? Kan inte heller slappna av riktigt när jag sitter där med en tumme i slidan samtidigt som jag ska bajsa… Känns inte rätt men kanske ska ge det en ärlig chans ändå…

    1. Jag menar det som står i texten, att man kan påverka andra saker i sitt liv som i sin tur kan påverka avföringskonsisensen. Det här inlägget handlar ju mer om förstoppning i stor än om tarmtömningssvårigheter vid förlossningsskadir/rectocele, även om de såklart går in i varandra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *