Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Levatorskador och åldrande

Levatorskador och åldrande

woman in gray hoodie sweater jogging

Levatorskador och åldrande

Vad händer på längre sikt? Kan de bli sämre med åren?

Levatorskador och åldrande

Åldrande är en allmänt ansedd faktor som är bidragande till uppkomsten av framfall. Levatorskador ökar också risken för framfall. Det är alltså en ökad sannolikhet att du som har en levatorskada kommer få ett framfall någon gång under livets gång.

Antal graviditeter och antal vaginala förlossningar spelar in här som väldigt närbelägna påverkande faktorer.

Men att få ett framfall behöver inte nödvändigtvis betyda massor av symtom och nedsatt livskvalitet. När man följt kvinnor från en generell population har man sett att bara 10 %  får ökade besvär och progression av framfall under en femårsperiod, 9 % får istället förbättrade besvär.

Det är alltså inte alltid så att ett framfall successivt försämras över tid. Det som framstår som en viktig påverkande faktor är klimakteriet. Östrogenbristen som många kvinnor drabbas av efter klimakteriet påverkar strukturerna i och kring bäckenbotten så att stabiliteten försämras. Klimakteriet och åldrande går ofta hand i hand, men behöver inte vara precis samma sak.

Men vad vet vi egentligen?

Om man jämför 40-åriga kvinnor med 70-åriga kvinnor som kan det vara alldeles för enkelt att dra slutsatsen att förklaringen till de olika förekomsten av bäckenbottendysfunktion helt enkelt handlar om åldrande. Vi jämför också kvinnor från olika generationer, som genomgått förlossningar med olika förutsättningar, haft olika förutsättningar till graviditetsplanering och preventivmedel, daglig sysselsättning/fysiskt tunga sysslor, nutritionsstatus, etc etc. Allt detta kan möjligen påverka förekomsten av bäckenbottendysfunktion hos kvinnor i en viss ålder. Det vi vet om äldre kvinnor idag kanske inte är sant för dagens kvinnor kommer i samma ålder.

Hur kan jag åldras väl med min skada?

Svaret här blir samma svar som för många andra med bäckenbottendysfunktion.

  • Börja inte röka om du inte röker. Sluta röka om du gör det. Långvarig hosta och lungproblem lägger väldigt mycket onödigt tryck mot bäckenbotten.
  • Försök att hålla dig normalviktig. Övervikt och fetma lägger en belastning på din bäckenbotten som den gärna kan vara utan.
  • Håll magen i trim. Undvik förstoppning och onödigt hårt krystande!
  • Håll slemhinnorna välmående. Smörj med krämer och vid behov östrogen. Prata med din gynekolog om detta!
  • Bli inte fysiskt inaktiv! En stark kropp kan fördela tryck och belastning över flera muskler och områden i kroppen.

Kan jag ådra mig en förvärrad skada genom något jag gör?

Det finns inget som tyder på detta. Du behöver den slags ”våld och trauma” mot bäckenbotten som en förlossning innebär för att få en skada. Däremot kommer en muskel som inte används förlora styrka och kraft. Du behöver därför ha en stark bäckenbotten över tid, och hålla dig generellt aktiv.

Bäckenbottenträning

Bäckenbottenträning är förstahandsbehandlingen för kvinnor i alla åldrar som har urininkontinens. Det har också en konstaterad effekt på milda till måttliga framfall, vad gäller symtomlindring. För levatorskador har man i någon studie på just lite äldre individer sett att bäckenbottenträning kan minska volymen i levatorns slits. Det var dock en testgrupp utan konstaterade levatorskador, så man kan inte dra slutsatsen att det alltid funkar så hos skadade individer också. Men grundförutsättningen är att bäckenbottenträning kan ge effekt oavsett hur gammal man är. Effekten av bäckenbottenträning är att ”biffa upp” musklerna vilket kan minska volymen på slitsen i levatorn.

Levatorskador och åldrande

Dela gärna med er av egna erfarenheter i kommentarsfältet!

Referenser:

Hela serien om levatorskador:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *