Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Gördel efter graviditet

Gördel efter graviditet

Först lite anatomi

Magen består av flera lager muskler vilka sträcker sig från bröstbenet och nedersta revbenen ner till bäckenet. När alla bukmusklerna arbetar tillsammans utgör de en effektiv muskelkorsett som stödjer bäckenet och ryggraden. Några av magmusklerna är de muskler som skapar rörelser framåt och åt sidan i bålen, medan de inre musklerna stabiliserar ländryggen genom alla rörelser.

Under en graviditet orsakar hormoner tillsammans med livmoderns tillväxt en sträckning av hela bukväggen och magmusklerna, vilket ofta blir synligt genom en magmuskeldelning. Efter förlossningen börjar livmodern omedelbart dra ihop sig och minska i storlek, vilket gör att magen och huden blir mjuk och sviktande. All vävnad som inte är livmodern hänger inte med i svängarna lika snabbt. Det tar för de allra flesta åtskilliga månader, upp till ett år, innan all vävnad har dragit ihop sig till något som kan liknas vid ursprungsläget. De flesta magar blir sig heller aldrig helt lika.

Gördlar och buktryck

Man brukar likna bålens stabilitetssystem som en tunna. Tunnans lock är diafragma, runt omkring har du alla bålmusklerna och i botten har du bäckenbotten. När trycket ökar inuti tunnan ökar trycket ner mot tunnans botten. När du lyfter tungt, spänner magen och/eller håller andan ökar trycket mot bäckenbotten. Om din bäckenbotten är stark nog håller den emot, om den inte är det buktar hela bukinnehållet nedåt. Om du använder en gördel kommer trycket ner mot bäckenbotten öka. De flesta har så pass god bäckenbottenfunktion att gördels extra tryck inte spelar någon roll. Men är man alldeles nyförlöst vaginalt så kan detta skapa obehag.

När jag försöker hitta litteratur om maggördlar, buktryck och bäckenbotten hittar jag, på något sätt komiskt nog, enbart en artikel från The New York Medical Journal från 1897. Och då pratar vi alltså inte om elastiska gördlar, utan om korsetter med snörning med syfte att skapa en getingmidja. I denna artikel, vars studiekvalitet jag inte kan avgöra, menade författarna att bäckenbotten buktar utåt av en hårt snörd korsett. Det illustreras rätt tydligt:

Gördel efter vaginal förlossning

Det finns inga kända fördelar med att använda en gördel efter en vaginal förlossning. I bästa fall har de inga effekter och i sämsta fall påverkar gördeln bäckenbotten negativt.

Gördel efter kejsarsnitt

Det finns viss evidens framförallt för att gördel kan lindra oro och stress och i viss mån smärta efter ett kejsarsnitt.

Gördel för magmuskler

Det finns inget som tyder på att gördelanvändning efter graviditet skulle vara fördelaktigt för magmusklernas återhämtning eller minska risken för en kvarvarande magmuskeldelning. Jag tycker också att det är gravt oetiskt att sälja gördlar med argumentet att de skulle kunna ”hela/fixa/läka” en magmuskeldelning. För det har vi inget som helst fog för.

Gördel efter bukoperation

Forskningen som finns om gördlars effekt efter andra större bukkirurgier visar på främst effekter på ”tidig mobilisering”. Det är extremt viktigt för hälsan att komma upp ur sängen inom tre dagar efter en stor operation.  Den allmänna bilden är att gördlar hjälper till att minskar smärta och underlättar tidig mobilisering. Om en gördel hjälper dig att börja röra på dig kan det minska risken för komplikationer i form av blodpropp, lunginflammation och förlorad muskelstyrka. Det verkar dock som att en av de största effekterna gördlar har postoperativt är de psykologisk lugnande, vilket inte ska förminskas!

Rekommendationen

Jag tror definitivt inte att alla kvinnor ska ha en gördel efter en graviditet. Jag tycker att man ska skilja på gördelanvändning efter vaginala förlossningar och efter snitt. Efter en vaginal förlossning skulle jag i de allra flesta fall avråda från en gördel. Både för att vi inte har belägg för att det ska göra någon specifik nytta, och för att den hos vissa individer kan bidra med en ökning av buktrycket som inte kommer kännas bra mot en nyförlöst bäckenbotten.

Det verkar finnas vetenskapligt stöd för att en gördel kan fungera bra efter en bukoperation. Den används i så fall för att möjliggöra att komma på benen tidigt samt att öka känslan av trygghet då gördeln ger ett stöd. Det finns bara evidens för att detta stöd är till någon hjälp i det akuta skedet och den första veckan.

En kejsarsnittad, nyförlöst person kan ha en fördel av någon form av stöd eller gördel som ett hjälpmedel de första 10 dagarna. Effekten gäller främst stress, oro och vill viss del smärta. Efter det finns ingen konstaterad positiv effekt.

Ett tips

Personligen har jag använt detta efter mina kejsarsnitt och har även till försäljning.

Referenser:

1 kommentar till “Gördel efter graviditet”

  1. Själv tyckte jag att gördeln var obehaglig första tiden efter mitt snitt. Det gjorde helt enkelt för ont med en gördel över såret. Däremot använde jag den en del några månader efter förlossningen när jag ännu inte hunnit träna bukmusklerna ordentligt och ryggen i slutet av dagen inte längre orkade kompensera bristen på bukmuskler. Då var det en skön avlastning just för ryggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *