Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Bristningar grad 1-4

Bristningar grad 1-4

close up of hands holding baby feet

Vad har hänt mig?

Vi kan börja med det som hände din bäckenbotten och könsområdet redan under graviditeten. Blygdläpparna kan svälla upp på grund av ökat blodflöde och på grund av magens tyngd mot bäckenbotten. En del får också vaginala åderbråck.

Här finns vidare läsning om detta.

Under en vaginal förlossning öppnar sig livmodershalsen, förlossningskanalen och vulva för att möjliggöra att barnet ska kunna passera. Alla vävnadsstrukturer sträcks ut. Bäckenbottens muskler sträcks ut mellan 250-360 procent.  Direkt efter förlossningen kommer blydläpparna var utsträckta och bäckenbotten tillsammans med vaginalväggarna vara som en svajig hängmatta.

Bäckenbotten

Detta inlägg handlar i första hand om de förlossningsskador som graderas i grad 1-4. Dessa skador drabbar de mer ytliga muskler som går från vaginalöppningen och bak mot ändtarmen och är synliga på den vänstra sidan på anatomibilden här nedan.

Grad 1

De allra flesta spricker något under en förlossning. De allra flesta blir sydda med ett mindre antal stygn direkt efter förlossningen. Första gradens bristningar är små och behöver i många fall inte sys, eftersom de bara är hud- och slemhinneskador.  Vaginalöppningen är utsträckt och allt kännt svajigt, men musklerna är intakta. Kroppen kommer av sig själv och med tiden återhämta sig, men vissa saker kommer aldrig bli helt som förr. Stödjevävnadsstrukturerna i slidans väggar tar minst 6 månader på sig för att återhämtas, och musklerna omkring 12 månader.

Grad 2

Andra gradens bristningar sträcker sig utanför vaginalöppningen och ut i mellangården, perineum. Dessa skador drabbar musklerna i mellangården, men också hud och slemhinna. Dessa skador måste lagas, annars blir stödet i bäckenbotten nedsatt. Det kan dock vara svårt att se kanterna i sårområdet och utseendet på vagina kommer hos en del bli öppnare och längre. Detta gör att mellangården kan bli kortare hos en kvinna som fött barn. En alltför kort mellangård är en indikation på att allting inte lagats bra, mer om detta i ett inlägg om perineum här.

Grad 3 och 4 – Sfinkterskador

Ändtarmen har två ringmuskler, en inre och en yttre ringmuskel. En ringmuskel kallas sfinkter, därför pratar man ofta om “sfinkterskada”. En tredje gradens bristning måste lagas av läkare eftersom skadan omfattar hela mellangården och ändtarmens ringmuskler. Om detta inte lagas kommer du inte viljemässigt kunna hålla emot när kroppen vill tömma tarmen vid en olämplig tidpunkt. Det kan dock vara mycket svårt att skilja på en andra gradens och en tredje gradens perinealbristning med blotta ögat. En barnmorska bör därför undersöka den nyförlösta med ett finger i vagina och ett i ändtarmen, för att känna på att det finns kvar muskelmassa där emellan. Misstänker man att det finns en sfinkterskada bör en läkare också undersöka och sedan sy skadan.

Vid en fjärde gradens bristning går skadan ända in till tarmens slemhinna. Det innebär att i bristningsögonblicket är det helt öppen mellan vagina och tarmen. Ändtarmen måste lagas då den spruckit och sedan sys inre och yttre ändtarms-ringmusklerna ihop. Det är också viktigt att i lagningen få med alla lager vävnad i mellangården. (Det är en sådan här skada jag själv fick när vårt första barn föddes.)

Efter förlossningen

Efter förlossningen börjar kroppen läka och återhämta sig direkt. Om du blev sydd kommer läkningsprocessen att börja direkt efter att man slutat sy.  Utseendet på vulva och vagina kommer aldrig bli helt som förr och utfallet av läkningen beror på bebisens storlek, på hur förlossningen var och hur lagningen blev.  Dock spelar genetiska faktorer mycket kraftigt in även vad gäller sår- och ärr när det kommer återhämtning och läkning efter förlossning.

Om du kommer få kvarvarande besvär av sina skador beror till stor del på hur bra lagad du blev. Vid muskelskador kommer det vara flera faktorer som avgör hur den slutgiltiga återhämtningen blir:

  • Lagningens kvalitet
  • Tiden
  • Träning

Det behöver gå ca 12 månader från skadetillfället innan man vet hur lagningen blev. Detta eftersom musklerna tar så lång tid på sig att läka. Bäckenbottenträning kan stärka svaga muskler.

Utöver dessa bristningar finns också levatorskador

Levatorskada är en annan slags skada, som man i regel inte upptäcker direkt vid förlossningen. Mer om detta kan du läsa här:

En serie om levatorskador

Vidare tips och råd

Om du har fått en förlossningsbristning och känner dig osäker över hur mycket du kan och får belasta bäckenbotten och hur/när du får börja träna vill jag tipsa om mina webbkurser här. Webbkursen “Träning efter vaginal förlosnsing” är anpassad för alla förlossningsskador och ger dig en god grund för att komma tillbaka till “riktig träning” över åtta månaders tid.

Vidare läsning på bakingbabies

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *