“Det är fyra månader sedan mitt kejsarsnitt och det är fortfarande ömt, rött och utåtstående. Ibland hugger det till lite kring snittet om jag rör mig hastigt. Är det något fel? Kan jag göra något själv för att det ska läka bättre?“
Läsarfråga
Är det normalt att kejsarsnittsärr gör ont?
Alla har individuella skillnader i hur lätt och smidigt kroppen läker sår. Ett kejsarsnitt innebär ett planerat sår, och läkningen efter detta kommer bero mycket på dina individuella förutsättningar. En del får mycket ont kring sitt ärr. En del tappar känsel kring ärret. Någon annan får ökad smärtkänslighet, så att till och med lätt beröring ger smärta. En del känner inget alls. Och de allra flesta med besvär kring sitt ärr får allt mindre besvär ju längre tiden går.
Vad är sammanväxningar?
Sammanväxningar i någon grad är oundvikliga efter ärr som uppstår efter kirurgi. De flesta sammanväxningar ger inga symtom, men för vissa ger det symtom. Det finns tecken på att upp till en tredjedel av alla kejsarsnittade får sammanväxningar på någon plats och i någon grad. Sammanväxningar är en slags överdriven bildning av fibrös vävnad mellan två strukturer eller organ. Sammanväxningar kan förekomma ytligt på ärrplatsen eller i djupare lager. Det optimala resultatet av sårläkning är ett mjukt, flexibelt, platt och ljust ärr. Ärr som avviker från den optimala läkningen kan vara upphöjda, ojämna, röda, kliande eller smärtande.
Vad är ärrvävnad egentligen?
Ärrvävnad är en fibrös vävnad som ersätter den normala vävnaden efter en skada. Den är uppbyggd av samma material som den ursprungliga vävnaden, kollagen, men har en annan struktur och kvalitet. Ärrvävnad är inte elastisk på samma sätt som originalvävnaden.
De grundläggande råden för att få bra ärr är att mininmera draget i huden kring ärret, tejpa, återfukta och undvika ultraviolett strålning (sol).
Silikonbehandling är förstahandbehandlingen för ärr som visar tendenser att bli hypetrofiska eller keloida (detta bör du uppsöka vården för). För ”vanliga” men uppdrivna eller stela ärr är ärrmassage förstahandsbehandling.
Vad ska man göra?
Det finns en rad olika traditionella behandlingar för ärr, med varierande evidensgrad, kostnad samt förklaringsmodell. Fysioterapeuter jobbar med smärta och funktionella begränsningar orsakade av ärr. Ärrbehandling syftar också till att förbättra rörligheten kring ärret, minska klåda och ärrets tjockhet.
Rörelse
Före all manuell behandling så som massage bör du veta att fysisk aktivitet och rörelse är det viktigaste du kan göra för att må bra, även kring ditt kejsarsnittsärr. Överbelastning av vävnaderna under dess läkningsfas kan påverka läkningen negativt, det kan utlösa en inflammatorisk reaktion och öka risken för ett större ärr. Underbelastning leder dock till minskad elasticitet och minskad hållbarhet i ärret.
Hur masserar man ärret?
- Tvätta händerna noggrant innan du rör vid ärrområdet. Se till att ärret och omgivande hud är rena och torra.
- Applicera en mild lotion eller olja på ärrområdet. Välj en produkt som passar din hudtyp och som inte irriterar huden.
- Använd fingertopparna och tryck försiktigt över ärret. Börja med ett lätt tryck och öka successivt allt eftersom du märker att kroppen tolererar det. Det ska aldrig göra ont utan på sin höjd gott-ont.
- Rör sedan ärret med cirkulerande röreler. Börja från ärrets ena ände och arbeta dig stegvis över ärret. Om det ger smärta eller obehag, minska trycket eller sluta massagen här.
- Efter att du rört fingrarna över ärret i cirklar kan du massera ärret vertialt och horisontellt. Det här kan hjälpa till att öka rörligheten ner mot djupare lager.
- Glöm inte att andas och försök att slappna av!
Dosering?
Det saknas helt konsensus om när man ska börja med sin ärrbehandling, vilken teknik som är den bästa och vilken dos som ger bäst resultat. I några studier läser jag om en dosering 5-30 minuter, tre gånger per vecka i 12 veckor. Börja med korta stunder, cirka 5 minuter, och öka successivt allt eftersom du känner att ärret svarar bra på massagen.
När kan man börja?
Vänta tills ditt snitt har läkt helt. De flera behöver vänta 6-8 veckor efter kejsarsnittet innan såret har tagit ihop helt och alla sårskorpor är borta. Beroende på individuella faktorer kan läkningen ibland ta längre tid. Har det gått lång tid efter kejsarsnittet kan du börja med ärrmassage ändå. Det kan ta längre tid att få effekt om ärret är lite äldre.
Hur fungerar det?
Hypoteser finns om att ärrmassage kan påverka ärret på cellnivå, men det är ännu inte fastslaget hur och på vilket sätt. Det kan också påverka känselnervernas funktion. Flera olika sensoriska receptorer och nervfibrer är belägna och sammanflätade i kollagenfibrerna i huden och underhuden. Där har vi även ”mekanoreceptorer” som ger signaler om intensitet och lokalisering av vävnadsbelatning, tryck och drag. Här kan det finnas en överkänslighet som kan ge upphov till smärta. Om man vänjer dessa vid beröring, tryck och drag kan det upplevda obehaget minska.
Lär känna kroppens signaler
Ett annat råd som jag tycker är användbart är att börja försöka lära känna kroppens olika smärtsignaler. Många verkar till exempel uppleva smärta när det ”egentligen” är en stramande känsla i ärr som kommer vid exempelvis raska promenader. Har det passerat 12 veckor efter kejsarsnittet kan du försöka “programmera om dig” så att du tänker att den stramande känselinput du får vid vissa aktiviteter faktiskt är ett ”gottont” som också är nyttigt.
Långvariga besvär
Långvarig smärta innebär ibland att nerverna i området blivit överkänsliga för både beröring och rörelse. De signalerar smärta för allt mindre sensationer. Kort förklarat innebär detta att hjärnan, ryggmärgen och nerverna tolkar smärta när de egentligen bara får input om något ”vanligt”. Då kan det finnas en behandlingseffekt bara av att vänja ärrområdet vid beröring eller fysisk aktivitet igen. Behöver du hjälp med detta rekommenderar jag kontakt med fysioterapeut.
Buksmärtor efter kejsarsnitt är förhållandevis vanligt, det förekommer i 4-42 % av fallen (det är dock ungefär lika vanligt efter vaginal förlossning). Buksmärtor är dock multifaktoriella och förknippade med många olika tillstånd och påverkandefaktorer. Individens smärtupplevelse påverkas också av faktorer som smärtkänslighet, kön, ålder, ärftlighet, preoperativ ångest, depressiva symtom och smärta som fanns redan före kejsarsnittet. Mår du dåligt på andra sätt rekommenderar jag också andra vårdkontakter.
Tema Kejsarsnitt
- Hur går ett kejsarsnitt till?
- Hur påverkas magmusklerna av ett kejsarsnitt?
- Nervsmärta efter kejsarsnitt
- Tejpa kejsarsnittsärr
- Restriktioner och träning efter kejsarsnitt
Referenser
- A Rare Cause of Abdominal Pain: Scar Endometriosis
- Abdominal Wall Endometriosis Eleven Years After Cesarean Section: Case Report
- Effectiveness of various methods of manual scar therapy
- Efficacy and safety of wound infiltration modalities for postoperative pain management after cesarean section: a systematic review and network meta-analysis protocol
- Exploring the Effects of Standardized Soft Tissue Mobilization on the Viscoelastic Properties, Pressure Pain Thresholds, and Tactile Pressure Thresholds of the Cesarean Section Scar
- Incidence of Incisional Hernia after Cesarean Delivery: A Register-Based Cohort Study
- Incisional Hernia Repair After Caesarean Section: A Population-Based Study
- Maternal psychosocial factors associated with postpartum pain
- Prevalence and risk factors for chronic pain following cesarean section: a prospective study
- Surgical complications after caesarean section: A population-based cohort study
- Ultrasound-guided transversalis fascia plane block versus wound infiltration for both acute and chronic post-caesarean pain management – A randomised controlled trial