Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Vad är graviditetsrelaterad bäckensmärta?

Vad är graviditetsrelaterad bäckensmärta?

Human pelvic png bone sticker

Vad är graviditetsrelaterad bäckensmärta?

Graviditetsrelaterad  bäckensmärta är tillstånd som kan orsaka obehag och smärta i  bäckenregionen  under  graviditeten. Det kan kännas i ryggslutet, ut mot skinkorna och framtill i bäckenfogen som ligger i mitten av pubisbenet.

Vad är bäckenet?

Bäckenet är en skål av ben som utgör kopplingen mellan vår överkropp och underkropp. Bebisen passerar genom den skålen av ben vid förlossningen (vaginalt). Den här benskålen är inte en strukturell enhet utan har tre leder i sig. Lederna gör så att bäckenet inte är en hård ring av ben som lätt kan brytas utan lederna ger också för stötdämpning och kraftfördelning. Bäckenringen ökar med ca 20 mm i omkrets under en livstid. Under graviditet kommer de bakre bäckenledernas ledbandsapparat bli uppmjukad.

Tillsammans med breddökningen av den främre bäckenelderna skapar detta en ökad rörlighet i bäckenet. Man tror i många fall att det inte är själva lederna som smärtsignalerar utan stödjevävnaden runt omkring.

Symfysen

Bäckensymfysen är en unik led som består av en disk inklämd mellan ledytorna framtill på pubisbenet. Den står emot drag- och kompressionskrafter och är kapabel till en liten rörlighet. Symfysen ökar både i bredd och rörlighet under graviditeten. Den är omgiven av fyra ledband (det övre, det undre, det främre och det bakre) och dessa går ihop med både symfysens marshmallowsliknande disk och muskelsenor från magmusklerna och musklerna på insida lår. Ledbanden i sig själva är ungefär lika tjocka som själva ledytan.

De bakre bäckenlederna

De bakre bäckenlederna går ner över bäckenskålen på vardera sida och bildas tillsammans som ett V där korsbenet är i mitten av själva V:et. Dessa leder skapar stabila men flexibla förutsättningar för överkroppen att röra sig i förhållande till benen.

Hur och varför uppstår bäckensmärta under graviditet?

Bäckensmärta uppstår ofta av en blandning av orsaker. Man förklarar detta med kombination av faktorer relaterade till de förändringar som uppstår i bäckenregionen under graviditeten.

Det är viktigt att veta att bäckensmärta under graviditet uppstår på ett brett spektrum. Vissa får milda obehag bara under en del av graviditeten, andra får stora besvär under hela graviditeten. Tidigare bäcken- eller ländryggsmärta, trauma mot bäckenet och vissa individuella faktorer kan bidra till en ökad risk att drabbas av bäckensmärta.

Förebygga bäckensmärta?

Om du tränar före du ens blir gravid finns visst stöd för att du skulle kunna påverka smärtnivån av bäckensmärta under och efter graviditeten. Men risken att bli drabbad är lika stor oavsett hur mycket du tränar.

Om du har haft tidigare besvär med ländryggssmärta och/eller trauma mot bäckenet kan detta vara en riskfaktor för att drabbas av besvär. Som patient kan man vara noggrann med att ta upp detta med behandlande vårdgivare och på så sätt göra denne uppmärksam på att besvären kanske behöver mer behandling eller förebyggande insatser än hos personer utan tidigare besvär.

Hur och var känns den?

Det finns olika studier som pekar på olika siffror. Men man kan säga  att ungefär hälften av alla gravida drabbas av bäckensmärta. Just bäckensmärta definierar vi som smärta mellan höftbenskammarna och rumpvecken, men eller utan utstrålning i benen. Den kan också förekomma tillsammans med eller ensamt i form av smärta i bäckenets främre led, symfysen. De flesta får debut av smärta mellan graviditetsvecka 12-24. Ländryggssmärta kan vara svårt att skilja från bäckensmärta, men en bra fysioterapeut kan särskilja på detta efter att ha klämt och känt på dig.

Hormonpåverkan

Under graviditeten producerar kroppen mer av hormon som relaxin och progesteron, vilket bidrar till uppmjukning av stödjevävnad och leder. Det syftar till att förbereda kroppen inför förlossningen och är i stort sett en positiv kroppsanpassning till graviditeten. Det finns ingen direkt koppling mellan höga värden av dessa hormon och hög nivå av smärta, men man tror ändå att de ökade nivåerna av relaxin kan bidra med ökad ledrörlighet som bidrar till uppkomsten av smärtan.

Förändrad biomekanik

När barnet växer och   livmodern expanderar flyttas kroppens tyngdpunkt framåt, vilket leder till förändringar i hållning och kroppens mekaniska system. Dessa förändringar kan lägga ny och ovan belastning på lederna  och musklerna i  bäckenet, vilket kan leda till smärta och obehag. Den ökade vikten och trycket på bäckenet under graviditeten kan placera mekanisk belastning på bäckenstrukturerna, inklusive leder, ligament och muskler.   Denna belastning kan leda till smärta och obehag.

Ledpåverkan

Smärtan kan upplevas så distinkt och intensiv i bäckenlederna att det känns som att man ska gå i två delar. Det är viktigt att veta att det är omöjligt. Lederna har ett otroligt omfattande ”stöd- och stabilitetssystem”. Däremot kan man få inflammatoriska reaktioner, irritation och smärta i lederna på grund av rörligehetsökningen och den förändrade mekaniken runt omkring. Vi försöker allt mer gå ifrån begreppet ”foglossning”. Det kan kännas som att fogarna i bäckenet ska lossna, men det är över huvud taget inte en sådan process som pågår. Därför pratar vi numera om bäckensmärta, inte foglossning.

Muskelpåverkan

Graviditeten kan leda till förändringar i muskelstyrka  och koordination. Vissa muskler blir får av den nya graviditetshållningen jobba ovanligt hårt, andra blir underanvända och svaga. Dessa   muskelobalanser kan påverka det upplevda stödet och stabiliteten i bäckenregionen, vilket kan bidra till smärta.

När ska man söka vård?

En svensk studie har visat att gravida med bäckensmärta ofta skjuter upp att söka fysioterapeutisk hjälp tills dess att de upplever att situationen blivit ohanterlig. Det här är synd, och inte som vi vårdgivare hoppas att det ska vara, eftersom vi märker att tidigt insatt behandling kan göra att symtomen heller inte blir så uttalade.

Hur sätter man diagnosen?

Att diagnostisera bäckensmärta innebär en sammanvägning av din berättelse om symtom och din sjukdomshistoria och en fysisk undersökning. Utifrån de saker som kommer fram från både din berättelse och undersökningen planerar man sedan behandlingen för att om möjligt påverka de bakomliggande orsakerna och i övrigt ge lindring från smärta och obehag. 

I nästa inlägg som publiceras om två dagar kommer vi prata mer om behandling av bäckensmärta under graviditet.

Tema bäckensmärta:

Referenser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *