Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Bajset buktar in i slidan

Bajset buktar in i slidan

Bajset buktar in i slidan

”Jag födde barn för 8 månader sedan och har sedan dess haft jättesvårt att bajsa. Jag fick en grad 2-bristning när jag födde och har tänkt att det säkert kommer bli bättre med tiden. Det har det inte, och idag när jag skulle bajsa så kände jag efter – det kändes typ som att hela tarmen tryckte in i slidan. Vad ska jag göra?”

Läsarfråga

När tarmen buktar in i slidan och ger en fyllnadskänsla i slidan kan det vara tal om en buktande slidvägg eller en rectocele. Man kan särskilja en buktande slidvägg mot en rectocele. Det är ungefär samma fenomen, men lite olika prognos. Slidväggens buktning i mot slidan sker när stödjevävnad och muskler mellan ändtarmen och slidan är utsträckta, försvagade eller defekta. Har man nyligen fött barn kan det ”bara” vara till följd av en utsträcking vid förlossning – då försvinner ofta buktningen av sig själv inom det första året. Försvinner inte besvären brukar man prata om besväret som någon grad rectocele – bakre framfall.

En rectocele kan finnas på ett spektrum. Man kan ha väldigt lite eller väldigt mycket och allt är emellan. En bakre slidbuktning eller ett bakre framfall kan ge följande symtom:

 • En känsla av fyllnad i slidan (lite som en tampong som sitter fel, säger en del)
 • Svårigheter att tömma tarmen
 • Behov av att trycka i mellangården eller i slidan för att tömma tarmen
 • Svårigheten att tömma tarmen kan lida till förstoppning

Hur får man diagnosen?

Det krävs en gynundersökning hos en läkare för att sätta diagnosen. En fysioterapeut kan ge en funktionsbedömning av muskler och stödjevävnad men sätter inte just rectocele-diagnos. I vissa fall kompletterar man med undersökningar så som ultraljudsundersökning eller defekografi (röntgen medan man tömmer tarmen).

Hur behandlas man?

Behandlingen bestäms av svårighetsgraden av dina symtom och i vilken omfattning din livskvalitet påverkas. Milda fall behöver kanske ingen behandling alls mer än generell motion och träning och kostråd för att hålla avföringen mjuk. Där egenvård inte räcker kan man behöva annan behandling så som kirurgi.

Fysioterapi för rectocele?

De grundläggande rehabinsatserna för en bakre slidväggsbuktning eller framfall gäller avföring. Du vill bajsa så lätt och bra som möjligt (hamna på typ 3 eller 4 på skalan ovan), för att undvika att lägga ytterligare tryck mot de utsträckta vävnaderna. En fysioterapeut kan ge utbildning om tarmvanor, korrekt toalettbesöksteknik och livsstilsförändringar som kan hjälpa till att minska dina symtom.

Knipträning riktar sig mot musklerna i bäckenbotten och syftar till att förbättra styrka, uthållighet och koordination. Bäckenbottenträning kan inte ”fixa” ett framfall men kan i vissa fall minska symtomen. Bäckenbottenträning och andra fysioterapeutiska insatser kan också lägga fokus på avslappning i bäckenbotten, och detta kan hjälpa till att förbättra tarmtömningen.

Fingertricket

Även om det känns ovärdigt så kan fingertricket vara oerhört hjälpsamt för dig med en slidväggsbuktning eller rectocele. Att trycka med fingrarna mot mellangården eller i riktning mot tarmen, inuti slidan, kan ge stöd för att göra passagen av avföring lättare.

Vad orsakar rectocele?

Rectocele uppstår när de stödjevävnad och musklermellan ändtarmen och slidan blir försvagade eller skadade, vilket leder till en utbuktning av ändtarmsväggen in i slidan. Det finns en rad olika faktorer som kan bidra till detta.  

 • Graviditet och förlossning är den främsta orsaken. Sträckning och bristning av vävnaderna i utrymmet mellan slidan och tarmen kan öka risken för att utveckla rectocele.
 • Ålder – med ökad ålder förlorar vi spänst och styrka i stödjevävnad och muskler. Detta kan leda till en naturlig försvagning som kan bidra till utvecklingen av rectocele.
 • Kronisk förstoppning/hårt krystande – om du alltid eller mycket ofta krystar hårt när du ska tömma tarmen utsätts vävnaderna för ett hårt tryck, detta kan bidra till utveckling av rectocele över tid. Det är inte farligt att råka bli förstoppad vid något enstaka tillfälle.

Man har länge trott att tunga lyft kan orsaka allehanda bäckenbottendysfunktioner. Vi saknar robust vetenskaplig evidens för detta. Vi anser dock det är viktigt att träna med god teknik, ta hänsyn till individuella faktorer och undvika sina absoluta ytterlägen vad gäller buktryck och belastning för att minimera den potentiella negativa påverkan på bäckenbotten.

Kan det vara något annat?

Min grundinställning är att de jag träffar som patienter har en adekvat uppfattning om sin egen hälsa. Det de beskriver som ett problem är ett problem. Men det kan vara svårt att riktigt diagnostisera sig själv, och att googla kan ibland bara göra saker krångligare. Det finns en rad andra saker som kan ge symtom som liknar en bakre slidväggsbuktning eller rectocele:

 • Enterocele – då sticker en del av tunntarmen ner mot slidan. Det är en annan del av tarmen som är sänkt, jämfört med vid en rectocele.
 • Rektalprolaps – då är det ändtarmen som kommer ut från analöppningen. Det kan ge en synlig utbuktning vid tarmtömning och kan göra att det blir svårt att bajsa eller att du har svårt att hålla avföring, eller bli färdig med tarmtömningen. Detta är i sin tur möjligt att sammanblandas med hemorrojder.
 • Analkramp  – vid en oförmåga att optimalt slappna av i bäckenbotten kan det bli svårt att tömma tarmen och ge en känsla av ofullständig tömning.
 • Kronisk förstoppning – förstoppning kan ge svårigheter att tömma tarmen och kan ge flera andra symtom som liknar rectocele.

Flera av dessa tillstånd kan också samexistera med bakre slidväggsbuktning, vilket gör att man kan behöva testa behandling för det ena eller andra före man helt hittar sin väg framåt.

Vården kan hjälpa till

Behandlingens inrikning kommer avgöras av hur mycket besvär du har, hur stor slidväggsbuktningen är och om du önskar föda fler barn vaginalt. Om du inte har prova någon slags behandling kan bäckenbottenträning och tarmterapi var ett förstahandsalternativ. Bäckenbottenträning kommer aldrig läka ut slidväggsbuktningen/framfallet, men en stark bäckenbotten kan ibland underlätta symtomen. Om du får vägledning att hålla avföringen i optimal konsistens kan du också lindra besvären. Om du har avföring som pendlar mellan 3 och 4 brukar tömningsbesvären inte vara så stora. Du kan börja med att gå till vårdcentralen och be om hjälp om förstoppning är ditt stora besvär. Eller börja med ett besök hos gynekologen för råd och bedömning. En fysioterapeut kan hjälpa dig med träning och råd om ergonomi för att optimera tarmtömningen.

Jag har skrivit ganska mycket tidigare på samma tema

Bajset buktar in i slidan – här kan du också leta vidare och hitta andra aspekter och annan vägledning.

Hoppas detta inlägg och viss vidare läsning ger dig svar på dina frågor. Stort lycka till framöver!

3 kommentarer till “Bajset buktar in i slidan”

 1. Hej.
  Jag upplever lite samma problem som ovan, 5 månader pp. Hur ska man kunna fundera om det är väggar eller framfall? Hur lång tid räknas som ”nyligen” och att det kan bli bättre?
  Räknas 5 månader som ganska nyligen förlöst?
  Ska man leva med lite besvär ett tag till för att vänta eller ska man söka vård?

  Jag upplever inte att ”hela tarmen” är inne som ovan nämner. Men jag upplever det svårt att bajsa om jag är lite för lös i magen. Samtidigt som jag läser att man absolut inte ska behöva ta i OM det är framfall? Förvirrande! Jag upplever inga problem i livet förutom när man just ska bajsa och tvätta rent. Läcker inte bajs men känns oroväckande att bli nödig på fel plats haha!

  1. Det senare har du nog missförstått, rådet att undvika att krysta handlar om att skona bäckenbotten och närbelägna vävnader från onödig belastning. Det är oftast svårt att tömma tarmen vid bakre slidväggsbuktning eller bakre framfall, vid främre framfall eller livmoderframfall berörs den funktionen i regel knappt alls.

   Tror i övrigt att du får då och svar på din första fråga här:
   https://bakingbabies.se/2023/11/11/buktande-slidvagg-eller-framfall/

 2. Hej
  Ja har samma problem hon som skrev längst upp, ja är 49 år. Mitt sista barn blir 8 år i åt.
  Ja har svårt o tömma o ja tömmer inte riktigt, sen är ja öm i underlivet efteråt, o de molnar i underlivet när ja trycker på, ja trycker på så ja får ont i huvudet o då överdriver ja inte. Såhär har ja nog haft i 1 år snart
  Innan de var ja lös i magen, då gick ja o sket ner mej för ja kunde inte stoppas de, de bara kom.
  Ja kände de vred till i magen o då visste ja nu måste ja uppsöka toalett o ibland hann ja inte i tid. De var alltid kanske 5 min efter ja hade ätit. Ja äter laktosfritt.
  Men att man fortfarande känner sig bajsnödig o man inte får ut nå mer de e jobbigt. Vart hos gyn o konstaterat ja har bakre framfall så fick en silikonring. Haft den länge, hjälpte väldigt bra från början kunde leva rätt normalt liv. Men nu är de som vanligt igen. Hostar nyser kissar på mej. Har fött 4 barn vaginalt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *