Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » ”Doming” och ”coning”

”Doming” och ”coning”

”Doming” och ”coning”

Idag ska vi djupdyka i begreppen ”doming” och ”coning”. Men först måste vi börja med den grundläggande anatomin.

Magens mittlinje

Magens mittlinje heter linea alba, vilket är latin för ”vita linjen”. Det är ett band av bindväv som löper från bröstbenet ner till pubisbenet. Linea alba expanderar som ett gummiband under graviditeten och skapar utrymme för det växande fostret. På vardera sida om linea alba finns den högra respektive vänstra delen av de raka bukmusklerna. En diastas uppstår när linea alba inte krymper ihop efter graviditeten, utan fortsätter att vara utsträckt. Linea alba är runt 2 cm brett innan en graviditet och under graviditeten kan den normalt bli 8-9 cm bred. Efter graviditeten går den ofta tillbaka till runt 3 cm.

Doming

Jag brukar föredra att använda ord på svenska, men för ”doming” har jag inte riktigt någon bra översättning. Doming är när hela bukväggen pressas ut som en stabilitetsökande åtgärd, när individen utsätter sig för belastning. Doming kan vara sammankopplat till en diastas, men kan också handla om en strategi för stabilisering till följd av en generellt utsträckt bukvägg. I vissa fall kan doming handlar om en dominans av rektus abdominis framför andra bålmuskler. För doming kan man ibland testa att se om det går att ”slå på” djupare magmuskler för att få ett mer balanserat muskelarbete.

Coning

Coning är när just linea alba sticker ut vid belastning. Det kan se ut som en lite ås eller som en toblerone. Det handlar om att tryckökningen i buken ger störst uttryck där bålen har som minst motstånd.

Hård eller mjuk?

För ett gäng år sedan uppmanade man tränande att undvika coning och doming helt, men det har de flesta av oss frångått nu. Man skiljer däremot lite på hård och mjuk coning/doming. Om du får upp en åsbildning vid en övning kan du testa att känna på den. Känns den mjuk och ”studsig” brukar man tänka att det är okej. Är åsbildningen hård tänker vi att du kanske har ett något högre tryck mot linea alba än vad den kan stå emot. Då rekommenderas du att modifiera övningen.

Doming kan vara hård, eftersom du använder hela bukväggen för att stabilisera dig – och då kan ditt omedvetna syfte vara den ska bli hård. Här kan du alltså istället behöva jobba med det motsatta – du vill öva dig på att kunna träna med en mage som inte är utpressad i ytterläget och därmed känns lite ”mjuk och instabil”.

Träningsmodifiering vid doming och coning

Nuförtiden hävdar inte de flesta insatta fysioterapeuter att man måste undvika coning och doming till varje pris, men i vissa fall kan det vara fördelaktigt att försöka att påverka sin strategi för bålstabilitet under belastning. Ibland kan man bara testa att andas flytande istället för att hålla andan, så minskar doming/coning.

Vissa tycker att det går bättre att kontrollera buktrycket genom att slå på exempelvis insida lårmusklerna. Vid en situps kan det ibland fungera bra att ha en boll inklämd mellan knäna.

Övrigt att testa:

  • Byta övning helt
  • Höja tempot
  • Minska belastningen
  • Minska repetitionantalet
  • Minska övningens rörelseomgång

Hur vet jag om jag är redo att stegra min träning?

När övningen börjar kännas lite lätt och du inte längre har problem att utföra en övning med god teknik och någorlunda god kontroll över magens mittlinje. Du behöver inte vara helt fri från åsbildning, men den ska vara mjuk om du känner på den.

Vad tänker du om detta?

Dela gärna med dig av frågor och erfarenheter i kommentarsfältet.

Tips/Reklam:

Ska du genomgå diastaskirurgi finns Webbkursen “Rehab efter diastasoperation”. Alla mina träningskurser har också tagit höjd för att deltagarna har en magmuskeldelning och alla övningar är anpassade för att optimera styrka och funktion i magmusklerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *