Om kroppen efter förlossningen

close up photo of mother kissing her baby

Om kroppen efter förlossningen: Kommer det bli bättre?

”Jag födde för sex veckor sedan. Jag älskar mina bebis men känner mig helt förtvivlad över kroppen. Ska den vara så här nu? Jag läcker urin, allt känns tungt och ommöblerat i underlivet och resten av kroppen känns inte heller som min. Jag vet att du inte kan svara kanske, men vill fråga ändå – kommer det bli bättre?”

Den här frågan kommer besvaras i flera texter kommande vecka. Det finns så många aspekter av kroppsliga och själsliga förändringar som kommer efter graviditet och förlossning. I dagens text tänkte jag fokusera på vad som är normalt och vad som inte är det, vad gäller fysiskt mående, de första 12 veckorna efter graviditet.

Magen

De första 12 veckorna efter en graviditet går magen igenom en drastisk förändring. Den första tiden går magen, som nyss var utsträckt och spänd, igenom en väldigt spännande bulldegsfas. Både muskler, stödjevävnad och hud är i ett unikt tillstånd av degighet. Sedan kommer alla vävnader i kroppen successivt återhämta sig. Magmusklerna och alla andra vävnader kommer ta minst 12 månader på sig att bli helt återhämtade, så de första tre månaderna får man mest bara vänta in att kroppens återhämtning ska starta. Hur mycket huden drar ihop sig avgörs både av graden av utsträckning (gravidmagens storlek) och ärftliga faktorer. De första 12 veckorna är det helt normalt att ha en mage som fortfarande ser gravid ut.

Trötthet

Det är normalt att vara väldigt trött efter graviditet och av livet med bebis. Sömnen blir störd av uppvak och nattliga amnings- eller matningstillfällen. En del känner sig nästan höga av bebistiden och hormonerna, andra känner sig helt dränerade. Det är väldigt olika hur man mår, men det är normalt att vara väldigt trött. Brist på sömn kan öka känsligheten för smärta och obehag, vilket gör att vissa andra besvär också känns värre.

Humörsvängningar

Omställningarna av hormoner, kroppen i övrigt och livssituationen i stort kan leda till humörssvängningar inklusive alla sorters känslor. Man kan växla mellan att vara glad, sorgsen, lättretlig, jättearg eller superledsen. Milda humörssvängningar kallas ibland ”baby blues” och anses vara helt normalt. Men om symtomen av nedstämdhet blir allvarliga eller långvariga kan det vara vecken på postpartumdepression. Detta är vanligt, men det finns god hjälp att få. Prata med din bvc-sköterska så vägleder hon dig.

Ömma bröst

Det är normalt och vanligt att ha ömma bröst, men amning ska inte ge regelrätt smärta. Det finns hjälp att få vid smärtsam amning, både inom hälso-sjukvården men också inom stödorganisationer så som amningshjälpen.

Obehag i bäckenbotten

Det är vanligt och normalt att bäckenbotten gör ont efter en förlossningsbristning eller klipp. Det brukar i regel handla om mer intensiv smärta de första 14 dagarna, en smärta som sedan klingar av. Det är normalt att känna att bäckenbotten har en nedsatt styrka och uthållighet efter graviditet och förlossning. Nedsatt styrka kan märkas i form av urinläckage och nedsatt uthållighet kan märkas i form av molande värk eller tyngdkänsla efter en relativ överansträngning. Många sådana här symtom går över helt av sig själva de första veckorna, men om du har symtom av urinläckage eller besvärande tyngdkänsla vid efterkontrollen kan du be din barnmorska om hänvisning till en fysioterapeut som jobbar med bäckenbotten.

Förstoppning

Hormonomställningen, vätskeförlust vid amning, en mer stillasittande livsstil, smärtstillande mediciner och omställningar i kosten kan leda till förstoppning. Att ha svårt att tömma tarmen och behöva krysta mycket och ofta kan påverka bäckenbottens möjlighet till återhämtning. Det är därför viktigt att göra vad du kan för att hålla igång magen och ha lättbajsat bajs.

Svullnad och nattliga svettningar

De första veckorna efter en graviditet brukar kroppen göra sig av med vätska som samlats under graviditeten. Ibland märker man av omställningen genom att man har kvar en svullnad i händer, fötter och ben, men svullnaden brukar försvinna över tid. Nattliga svettningar kan komma sig av hormonomställningar och är ett sätt för kroppen att göra sig av med vätska. Det kan kännas överväldigande, men brukar vara övergående inom första tre månaderna.

Vikten

Viktnedgången efter graviditet sker olika hos olika individer, men det är få som förlorar alla graviditetskilon så snart graviditeten är över. Viktstabiliseringen sker gradvis i takt med att kroppen återhämtar sig.

Muskel- och ledsmärtor

Förlossningen som sådan kan ge nästan idrottsskadeliknande muskulära överansträngningar. Dessa brukar läka och gå över under de första tre månaderna. Har du haft bäcken- eller ländryggssmärta under graviditeten är det vanligt att besvären minskar, men det är också vanligt att det inte ”automagiskt” försvinner när graviditetsmagen är borta. Det ska däremot kännas som att det blir bättre för varje månad.

Viktökningen under och efter graviditeten lägger också en belastning på leder (framförallt höfter, knän och fötternas leder). Det kan ta lång tid för kroppen att anpassa sig till den nya vikten och de hållningsförändringar som först graviditet och sedan postpartumperioden innebär. Att hålla, bära och mata bebisen kan också ge belastningsrelaterad smärta. Av detta påverkas ofta mest nacke, övre delen av ryggen och axlarna. Sök hjälp av en fysioterapeut om du har smärtor och besvär från kroppen som du inte kommer till bukt med själv.

Hemorrojder

Hemorrojder är svullna blodkärl runt ändtarmsöppningen och vanligt både under och efter graviditeten. De kan ibland blöda och ge obehag och smärta. Är det första gången du har hemorrojder bör du uppsöka en vårdgivare för att få råd om behandling. Har du haft hemorrojder tidigare kan du ofta fortsätta att behandla på samma sätt som tidigare. Även för hemorrojdernas skull är det viktigt att bajsa bra och mjukt. Det är normalt att ha besvär med hemorrojder de första tre månaderna efter förlossningen. Märker du att de är svårbehandlade eller ger omfattande besvär bör du söka läkare på vård/hälsocentral.

Urininkontinens

Inkontinens, speciellt urininkontinens, är ett annat vanligt symtom som många upplever under veckorna och månaderna efter förlossningen. Urinläckage handlar om en ofrivillig passage av urin, som kan variera från några droppar till större mängder. Inkontinens är vanligt och normalt om det är övergående inom de första veckorna eller månaderna. Men det är inte något som du måste acceptera som ett permanent tillstånd. Bäckenbottenträning är en effektiv behandling mot urininkontinens, framförallt ansträngningsläckage. Goda blåsvanor kan vara behandlande för trängningsinkontinens. Om du har urinläckage som kvarstår efter de tre första månaderna är det lämpligt att konsultera en bäckenbottenfysioterapeut.

Det finns två huvudtyper av urininkontinens som kan uppstå efter förlossningen:

Ansträngningsinkontinens

Denna typ av inkontinens uppstår när det finns tryck på blåsan, till exempel under aktiviteter som ökar buktrycket, som nysningar, hosta, skratta eller lyft. Graviditet och förlossning kan försvaga bäckenbottenmusklerna och de vävnader som stöder urinblåsan, vilket leder till ansträngningsinkontinens.

Trängningsinkontinens

Detta är ett fenomen som är besläktat med överaktiv urinblåsa. Denna typ av inkontinens involverar en plötsligt påkommen känsla av kissnödighet. Vid trängningsinkontinens läcker man urin vid kissnödighetskänslan. Vid överaktiv blåsa får man bara trängningen, men har inget läckage. Graviditet och förlossning kan påverka nerverna och musklerna som styr urinblåsans funktion, vilket kan orsaka trängningsinkontinens.

Bäckenbottenträning hjälper mot svag bäckenbotten och inkontinens.

De första tre månaderna är det normalt att

 • känna tyngdkänsla i bäckenbotten
 • läcka lite urin
 • ha viss känsla att det är bråttom när du blir kiss- eller bajsnödig
 • ha lite svårt att hålla gaser
 • känna sig stel och öm efter en stunds sittande
 • vara öm i muskler och leder överallt i kroppen
 • sex inte känns normalt eller ens särskilt bekvämt. Vänta med det om du behöver.

Slutet på en graviditet, förlossning eller kejsarsnitt kan ge känslan av att kroppen precis blivit utslängd från en torktumlare.

Efter de första tre månaderna bör

 • Smärtor i underlivet eller kroppen börjat minska, men måste inte vara helt borta. Har du besvärande smärtor bör du söka fysioterapeut för att få råd.
 • Du kunna kontrollera blåsa och tarm i stor utsträckning. Har du kvarvarande anala läckage ska du boka tid hos kvinnokliniken/gyn på sjukhuset där du födde, för uppföljning.
 • Eventuella skav- och tyngdkänslor bör ha lättat. Har de inte gjort det bör du gå till barnmorska eller gynekolog och få råd och till fysioterapeut för att få behandling.
 • Varje månad bör kännas bättre än den föregående, även om skillnaden kan vara liten. Du kommer inte vara fullt återhämtad förrän det gått 12 månader.

Är det normal att inte kunna ha sex?

Det är inte normalt att inte kunna ha sex då det gått tre månader, men det är normalt för en nyförlöst person att inte vilja ha sex. Det är också vanligt med torra slemhinnor som gör att sex känns skavigt och ont. Har du besvär av detta, prata med din barnmorska.

Om kroppen efter förlossningen: Kommer det bli bättre?

Det är normalt att underlivet och resten av kroppen känns som att det varit igenom ett rejält trauma. Men besvären ska vara successivt avklingande, och om återhämtningsprocessen stannar upp bör du söka hjälp hos barnmorskan, en fysioterapeut eller en gynekolog. Ofta tar det ett helt år innan du kan känna dig helt ”som vanligt” i kroppen igen.

Tema postpartum:

Egenvård under den fjärde trimestern

Baby Blues eller postpartumdepression?

Återhämtning efter den tredje månaden och framåt

Bäckenbottenbesvär efter förlossningen

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *