Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Förlossning och kejsarsnitt vid reumatisk sjukdom

Förlossning och kejsarsnitt vid reumatisk sjukdom

grayscale photography of baby holding finger

Förlossning och kejsarsnitt vid reumatisk sjukdom

Vaginal förlossning anses i generellt vara tryggt och säkert för individer med reumatisk sjukdom, men nedsatt rörlighet och smärta i leder kan påverka val av förlossningsställningar och ibland göra att man rekommenderar kejsarsnitt. Många har frågor och tankar om just val av förlossningssätt.

Börja med att rådfråga dina vårdgivare

Från exempelvis din reumatolog kan du få en bedömning och råd utifrån just din sjukdom och din situation. Ta också samtalet med din barnmorska och vid behov förlossningsläkare, så att man kan ha en plan för ditt mående, dina läkemedel och eventuell samordning av din vård.

Tidig förlossning

Reumatisk sjukdom kan öka risken för att barnet föds före graviditetsvecka 37. I många fall är det den underliggande inflammatoriska karaktären hos dessa sjukdomar som verkar påverka risken för detta. Under graviditeten behöver man därför ha omsorg om din sjukdomsaktivitet och eventuella komplikationer för att minska risken för prematur födsel. Prata med din barnmorska om du är orolig eller har frågor.

Inför och under vaginal förlossning

Ha en plan för smärtlindring

Ledvärk kan göra sig påmind och begränsa valet av exempelvis förlossningsställningar. Be om hjälp att få en bedömning i förväg för vilka smärtlindringsmetoder som kan vara aktuella för just dig. Epidural kan hjälpa både mot förlossningsvärkar och annan smärta från bäckenet och nedåt. Om det finns något i din sjukdomsbild som kan påverka möjligheten att sätta en ryggbedövning bör man också diskutera detta i förväg.

Byt position ofta

Du kan ha en ökad känslighet mot att vara kvar i en och samma position alltför länge. Be därför om hjälp och vägledning till att hitta en stor variation av förlossningsställningar att växla mellan. Använd också kuddar, bollar, hjälpmedel och förlossningssängens rörliga delar för att få optimalt stöd.

Lyssna på kroppen

Om du upplever ökad ledvärk eller överansträngning i områden du ofta har ont i – berätta om detta för de som är med dig. Att ignorera smärta eller obehag kan leda till onödig belastning på kroppen, som kanske straffar sig efteråt.

Vilopauser om det är möjligt behövs

Förlossningar kan vara mycket fysiskt krävande. Det är förstås inte möjligt i alla situationer, men börjar du känna dig totalt slut kan du be om stöd att få en vilopaus, med smärtlindring eller andra åtgärder. Du kan också sno åt dig vila mellan värkarna genom avslappningsövningar, visualisering eller bara gott känslomässigt stöd.

Inför och under kejsarsnitt

Smärtlindring

Om man planerar för ett snitt kan du behöva diskutera din reumatiska sjukdom med vårdteamet i förväg, för att kunna planera din smärtlindring på bästa sätt. Om det finns något i din sjukdomsbild som kan påverka möjligheten att sätta en ryggbedövning bör man också diskutera detta i förväg. Diskutera också ditt behov av smärtlindring efter kejsarsnittet.

Sårvård

Vissa reumatiska tillstånd kan påverka sårläkning. Fråga dina vårdgivare om du behöver ta hänsyn till något speciellt och var uppmärksam på läkningsprocessen. Ta kontakt med vården om du har tecken på försenad läkning eller infektion i såret.

Rörlighet och rehabilitering

Skonsam rörelse efter en operation optimerar blodcirkulation och främjar läkning. Om du är orolig för ledsmärta eller annan begränsning kan du be att få träffa en fysioterapeut på BB.

Postoperativ uppföljning

Många har en helt normal läkning och återhämtning efter kejsarsnitt, även med en reumatisk sjukdom. Om du känner behov av uppföljning, be om det. Du kan behöva kontakt med en fysioterapeut i primärvården, ett extra besök hos din barnmorska eller reumatolog eller något annat vårdbesök.

Akuta kejsarsnitt

Det händer förstås att det som börjar som en vaginal förlossning avslutas med ett kejsarsnitt. Därför kan det vara bra att ha en flexibilitet i förlossningsplanen och har förberett sig för olika alternativ och utfall.

Förlossning och kejsarsnitt vid reumatisk sjukdom

Du och dina vårdgivare har ett gemensamt mål och det är att du ska få en söker födsel. Du kan hjälpa till genom att vara proaktiv, be om råd och samtal och följa de råd du får. Kom ihåg att också lyssna på dig själv, dina behov och dina önskemål.

Stort lycka till!

Referenser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *