Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Ergonomiska amningsråd för dig med reumatisk sjukdom

Ergonomiska amningsråd för dig med reumatisk sjukdom

woman holding child and breastfeeding

Ergonomiska amningsråd för dig med reumatisk sjukdom

Alla vill inte amma och alla ska inte amma. Det gäller förstås både personer med och utan reumatisk sjukdom. De här råden har jag utarbetat genom min erfarenhet att jobba med patienter med kroniska smärtsjukdomar och jag tänkte att jag kan dela med mig av dem till er.

Kuddar är viktigt

Själva poängen med kuddar och amningsstöd är att hitta positioner som minimerar belastningen på dina leder och muskler. Att ha en optima position och anpassning minskar risken att trigga smärtor och besvär. Ofta behöver man mer än en amningskudde. Kanske en kudde i ryggen, kanske flera kuddar som lyfter barnet, kanske stöd på fler ställen. Testa dig fram och variera dig.

Ryggstöd är bra

Om du ska sitta och amma kan du tänka på att ryggstöd är bra. Ibland måste man amma i farten och hamnar på bänkar utan ryggstöd eller sittande på golv– det kan såklart kännas okej enstaka gånger. Men att kunna luta ryggen mot något är ofta viktigt. Ibland räcker inte soffans eller stolens ryggstöd till. Du kan behöva ha en extra kudde i svanken eller för nacken också.

Du måste inte titta ner på bebisen

I början kan det vara viktigt att titta ner på bebisen för att ha koll på grepp och teknik. Det kan också kännas mysigt med ögonkontakt och en fin stund. Men det är viktigt att veta, för nackens skull, att du inte måste titta ner på bebisen hela tiden. Det kan vara skonsamt att titta på tv eller ut genom fönstret. Testa dig fram och variera dig.

Avslappningstekniker

Att hålla en bebis länge i en och samma stund kan trigga överspänningstillstånd i nacke och skuldror. Det kan därför kännas skönt att varva amning och bärande med avslappningstekniker eller stretchövningar. Här kan du be en fysioterapeut om tips och råd.

Stärkande övningar

Bebisen kommer bli tyngre, så ibland kommer det inte räcka med avslappningstekniker, stretchövningar och god positionering. Det kan också vara så att du behöver träna upp styrkan och uthålligheten för att orka. Ta hjälp av en fysioterapeut om du behöver!

Liggamning

Liggande amning är ofta väldigt skonsamt på ett sätt, men väldigt belastande på andra sätt. Speciellt om du somnar ifrån amningen och hamnar att ligga väldigt stilla i en och samma position under en längre stund kan detta trigga smärtor och besvär. Även här kan fysioterapeuter hjälp att analysera din liggposition och ge tips och råd för lösningar.

Jag har också skrivit en text om detta här

Mer om ergonomi finns här.

Amningsplagg

Amningsbh:ar och specifika amningskläder kan vara varierande bra för dig med reumatisk värk. Knäppningen på en amnings bh kan kräva väldigt snäva vinklar i handleden, vilket inte fungerar för alla. I början när amning kan vara en aktivitet som du sysslar med varje timme kan det vara smidigt med något lätt omlottplagg som du sveper upp eller ihop allt eftersom.

Ergonomiska amningsråd för dig med reumatisk sjukdom

Dela gärna erfarenheter och tankar i kommentarsfältet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *