Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Träning och återhämtning efter snitt

Träning och återhämtning efter snitt

mother holding her baby

Träning och återhämtning efter snitt

”Mia, jag har förstått att du både fött vaginalt och med snitt. Hur var återhämtningen för dig, om du jämför dem? Man hör så olika. Vården säger ofta att återhämtningen efter kejsarsnitt är jättetuff, men alla historier man hör handlar om hur dåligt folk mår efter vaginala födslar? Vad tänker du?”

Läsarfråga

Min upplevelse av kejsarsnitt och vaginal födsel är att det är två helt olika saker, och jag är i slutändan glad att ha upplevt båda. Jag har heller ingen åsikt i vilket förlossningssätt som är ”bäst”. De har båda fördelar och nackdelar och hos olika individer kan dessa väga olika tungt. Men min personliga erfarenhet är att min första vaginala förlossning hade tuffast återhämtning. Det planerade snittet med andra barnet hade absolut lättast återhämtning. Det akuta snittet vid tredje graviditeten var mellanjobbigt, det var lättare än efter den vaginala förlossningen men jobbigare än efter mittengraviditeten och det planerade snittet.

Tiden för återhämtning

Återhämtningen efter ett kejsarsnitt är en process som tar tid. Många blir förvånade över att ärret fortfarande känns av några månader efter snittet och att kroppen är påverkad under lång tid. Min fysioterapeutiska erfarenhet är att kroppens återhämtning efter graviditet är lika lång oavsett förlossningssätt. Men för personer som har omfattande symtom efter en vaginal förlossning kan återhämtningstiden kanske vara allra längst.

Första veckorna

Den första veckan efter ett kejsarsnitt är vila den viktigaste ingrediensen för att kroppens läkning. Följ de instruktioner du fått gällande sårvård och läkemedel. Undvik att lyfta tungt och var varsam med yviga rörelser som inkluderar magen.

Rör dig lagom

Att röra sig lagom mycket är den näst viktigaste delen i återhämtningen. Lätt motion förebygger komplikationer, ökar blodcirkulationen och optimerar läkningen. Dagarna är ”lagom mycket” lätta rörelser i säng, djupandningsövningar och att komma upp och stå och gå litegrann. Sedan stegras vad som är ”lagom” successivt över tid. Lyssna på kroppen. Smärta och obehag över ärret en varningssignal de första 12 veckorna. Efter dessa 12 veckor kan man istället behöva vänja sig vid belastning och en viss grad av obehag/drag i ärret. Är du överdrivet försiktig under för lång tid konserverar du kanske dig själv på en alltför låg belastningsnivå eller med alltför sparsamma rörelsemönster.

Känslomässigt mående

För en del är kejsarsnittet efterlängtat och känslorna inför och efteråt är lugna och trygga. För andra blev kejsarsnittet en obehaglig överraskning, eller något som helt frångick den ursprungliga eller önskade planen. Oavsett hur du känner har du rätt till dina känslor. Sök stöd hos vänner eller professionella om du behöver prata om hur det blev.

Orsaker till smärta kring ärret

Vid kejsarsnittet skär man igenom flera lager av vävnad och det här är en slags trauma som orsakar akut smärta efter operationen. Den akuta smärtan brukar lägga sig inom de första 10 dagarna. När man skär påverkas också nerverna i området och när nerverna sedan läker kan du känna att det bränner, sticker och ibland till och med hugger. Det kan vara svårt att uppleva detta som positivt – men det är det. Du kan stimulera nervernas återhämtning genom att ofta beröra magen, mjukt och lätt. Om kejsarsnittet skapat mycket obehag hos dig kan musklerna kring snittet reagera med kramp och spänning. Det här kan bidra med en ”onödig” smärta. Försök att ha magen avslappnad så ofta du kan.

En tidslinje för återhämtning

Dag 1-3

Fokusera på vila, att äta, dricka och sova – utöver att mysa med bebisen. Res dig och gå omkring inomhus några gånger per dag.

Dag 4-7

Öka försiktigt gångsträcka och rörelse generellt. Om du har ork kan du kanske till och med ta dig ut – men inga långa promenader.

Vecka 2-3:

Nu brukar den akuta operationssmärtan minska. Fortsätt promenera som motionsform. Börja med mjuka rehabövningar så som bäckenbottenträning, lätta övningar för ben, armar och mage. Ha koll på snittet och byt förband efter instruktion. Ta smärtlindring om du behöver.

Vecka 4-6:

Under den här perioden börjar de flesta känna sig mer obehindrade vid vardagliga aktiviteter. Avvakta fortfarande med att återuppta vanlig träning eller lyfta tunga föremål. Man kan börja med cykling på stationär cykel och annan motion/träning som inte belastar bukområdet

Vecka 7-12:

Under den här perioden kan man stegra rehabövningarna så att det närmar sig övningar som liknar vanlig träning. Fråga en fysioterapeut om du är osäker. Lyssna på kroppen och undvik överansträngning.

3-6 månader

Under den här perioden kan du börja med träning som inkluderar konditionsträning, styrketräning och rörlighetsträning – men du är fortsatt svagare än vad du var innan graviditeten och du bör anpassa nivån efter det. Var uppmärksam på obehag eller smärta och boka tid hos en fysioterapeut om du behöver hjälp.

Efter 6 månader

Här är det ”uppåt, framåt” som gäller. Magen kommer vara svagare än du var före graviditeten upp till 12 månader efteråt. Stegra även fortsättningsvis långsamt och varsamt.

Träning och återhämtning efter snitt

Två tips om rehab och återhämtning efter snitt:

Min bok ”Kejsarfödsel – snittkoll och mammaroll” innehåller ett mindre rehabprogram att följa månaderna efter snittet.

Ett mer omfattande träningsupplägg för 8 månaders tid finns här i form av en webbkurs.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *