Symfyssmärta efter graviditet

Symfyssmärta efter graviditet

Symfysen är en slags led som sitter längst framtill i bäckenet, precis under venusberget och pubishåren. Det är den punkt där höger och vänster bäckenhalva möts och är en broskfog som spelar betydande roll för stabilitet, rörelse och belastning. Fogen ger dämpning och absorberar stötar när vi rör oss. Vissa individer får mer eller mindre kraftiga smärtor i symfysområdet under eller efter graviditeten.

Under graviditeten genomgår kroppen en rad förändringar och både bäckenets främre led och bakre leder mjukas upp och bredd vidgas. Progesteron och relaxin står för ökningen av ligamentens elasticitet, dessa är hormoner som går runt i blodet. Bäckenets breddökning syftar till att vidga förlossningskanalen och överhuvudtaget möjliggöra en förlossning.

Under graviditet

Det finns inte en ensam förklaring till varför en del får ont i framtill i bäckenet under graviditet. Hormonet relaxin mjukar upp, den ökade vikten skapar tryck och graviditeten i sig skapar förändringar i balans- och rörelsemönster. Alla dessa saker, tillsammans med individuella faktorer då som exempelvis tidigare skador, kan kokas ihop till ett smärttillstånd under graviditet.

Symtom

Tillståndet kännetecknas av en skarp smärta eller molande värk kring blygdbenet som kan stråla ut i nedre delen av magen, ut mot höfter och skinkor eller mot låren. Det kan vara svårt att stå och gå. Alla aktiviteter som innebär en viktöverföring från ena benet till den andra kan vara triggande. Även att röra sig i sängen eller att resa sig upp från sittande kan utlösa smärta. Vissa upplever också en klickande eller knäppande förnimmelse när de byter position. Smärtan kan också kännas under samlag.

Smärta som debuterar vid förlossning

Det är inte ovanligt att symfysen får en överbelastning vid en vaginal förlossning. Det är ibland en smärta som blir alltmer kännbar ju mer aktiv du blir, men också ett besvär som ofta försvinner med tiden.

Behandling

Fysioterapi är oftast förstahandsbehandling för dessa besvär. Man fokuserar ofta på att stärka alla muskler som ligger omkring symfysen. Detta inkluderar bäckenbottenmuskler, magmuskler och alla muskler runt lår, höften och bäcken. Har du intensiva smärtor behöver du kanske ett bäckenbälte, även om dessa ofta ger mindre effektiv smärtlindring och stabilisering till främre bäckensmärtor än bakre. Har du mycket ont kan du behöva använda kryckor.

Balans mellan aktivitet och vila

Oftast bör du undvika saker som triggar och förvärrar din smärta. Använd dig av en skala mellan 0–10 där 0 är ingen smärta och 10 är värsta tänkbara. Om du ligger på 4 i ditt normaltillstånd kanske en promenad eller aktivitet får öka smärtan till 5, högst. Vi vill också att smärtan ska tillbaka till 4 (eller ännu lägre) efteråt. Om du överanstränger dig och alltid gör för mycket blir det ofta en smärtspiral som blir svår att bryta. Vila efter ansträngande aktiviteter, så att smärtnivån får gå ner mellan varven.

Återhämtning

Återhämtningsperioden kan variera från person till person, men de flesta upplever en tydlig lindring inom några månader efter förlossningen.

Nytillkommen symfyssmärta efter förlossning

Tveka inte utan boka en tid hos en fysioterapeut med en gång. Min upplevelse är att det är allra bäst att komma i gång med behandling tidigt för dessa tillstånd.

Det finns också andra diagnoser som kan ge liknande besvär. Det kommer en text om symfysrupturer. Här hittar du också mer info om ostetis pubis och osteomyelit.

Behandling av symfyssmärta

Ont i symfysen men jag är inte gravid

Symfyssmärta efter graviditet

Dela gärna med dig av erfarenheter eller tankar i kommentarsfältet.

Referenser

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *