Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Diskbråck under graviditet

Diskbråck under graviditet

woman holding her tummy and back

Diskbråck under graviditet

Diskbråck kan uppstå under graviditet, men det är relativt ovanligt. Bland gravida kvinnor med ländryggssmärta har en på tiotusen diskbråck. Om du haft ett begynnande eller befintligt diskbråck sedan tidigare kan detta dock ge ökade symtom under eller efter graviditet.

Ryggen påverkas av graviditeten

Uppmjukningen i kroppen till följd av hormonomställningen kan påverka stödjevävnad runt omkring ryggen. Man blir inte instabil på riktigt, men det kan kännas så. Allt efter graviditeten fortskrider ökar ofta vikten och storleken på magen, detta lägger också en ökad belastning på ryggraden och diskarna mellan kotorna. Det är otroligt vanligt att ha smärta i nedre delen av ryggen under graviditet. Om smärtan strålar ner i ena benet hela vägen ner till foten eller är mycket uttalad i sin intensitet, kan man ibland misstänka diskbråck.

Diskbråck

En förhållandevis vanlig orsak till ländryggssmärta hos befolkningen i stort är diskbråck. En del har diskbråck knappt utan att känna några symtom alls, medan en del personer har jättemycket besvär utan att ha ett diskbråck. Diskbråck blir vanligare med åldern. De allra flesta som får diskbråck har symtom som går över inom 2-3 månader och enbart 10% behöver opereras.

Ischias

Att ha smärta runt nedre delen av ryggen eller skinkorna som ibland sticker till, hugger och molar är oftast till följd av graviditetsrelaterad bäckensmärta, det som förr kallades foglossning. Det kan ibland ge utstrålningar men inte så långt som nedanför knät. Strålar smärtan eller ger stickningar i domningar i ett eller båda benen så pass långt som nedanför knävecket brukar man prata om ischias. Ischias är egentligen namnet på nerven som går ner i benet, och man misstänker då att nerven kommit i kläm av en diskbuktning eller ett diskbråck. Vid mer omfattande nervinklämning kan man uppleva nedsatt känsel, muskelsvaghet eller svårighet att gå.

Behandling

För råd om ländryggssmärta läser du här.

För råd om bäckensmärta under graviditet läser du här.

Om du har symtom som tyder på diskbråck är det viktigt att bli undersökt av läkare. Behandling av diskbråck under graviditet omfattar oftast fysioterapi och smärtlindrande behandling. Om diskbråcket är mycket stort och ger betydande funktionsbortfall kan man i vissa fall överväga kirurgi.

När det blir akut

Ett stort diskbråck kan orsaka ett så kallat cauda equina-syndrom vilket är ett akut tillstånd och ska helst opereras inom någon eller några dagar. Cauda equinasyndrom innebär att diskbråcket ger upphov till en slags nervskada som ger ischias i båda benen, svaghet i båda benen, bortfall av känsel på insida lår och i underlivet samt plötsligt påkommen urin- och/eller avföringsinkontinens. Om en gravid person får ett cauda equina-syndrom måste det opereras akut, precis som hos en icke-gravid person. Man har sett att dessa sällsynta operationer ändå lyckas bra, utan att riskera barnets hälsa.

Gravid efter en tidigare diskbråcksoperation

Många som redan haft ett diskbråck och kanske opererats för detta är oroliga för hur en graviditet och förlossning ska påverka deras hälsa och eventuell smärta. Det är ungefär hälften som föder vaginalt efter en tidigare diskbråcksoperation, hälften som föder med kejsarsnitt. Andelen kejsarsnitt bestäms oftast av ”vanliga” graviditets- eller förlossningskomplikationer eller anledningar som inte hör till just rygghälsan. Några blir dock kejsarsnittade på grund av bedömningen att det är säkrast/bäst i det specifika fallet.

Fysioterapeutiska råd

Det är inte alltid någon större skillnad på besvär eller behandling för en person med ett verifierat diskbråck jämfört med en person som ”bara” har vanligt ont i ryggen. Det finns alltså gravida personer utan diskbråck som har mer ont än en med diskbråck.

Om du har en historia av ryggsmärta kan du behöva vara lite mer uppmärksam på tidiga symtom och lyssna på kroppen när de säger ifrån.

Råd för att minska besvär under graviditet och efter förlossning

  • Tänk på hållningen och ta alla chanser du får till att försöka plana ut svanken och du känner att det gör ont att svanka mycket.  Pressa ryggen mot en vägg med böjda ben, mjukt och försiktigt.  
  • Träna bålmusklerna. En god uthållighet där kan hjälpa dig till en god kroppshållning.
  • Vill du ha ett individuellt anpassat träningsprogram som ska du vända dig till en fysioterapeut.
  • Sitt med en kudde i svanken! Stödet kan hjälp dig.
  • Undvik att sitta stilla länge i en och samma position för länge. Det gäller även om du sitter väldigt bekvämt. Har du svårt att komma ihåg att byta position på jobbet får du kanske ställa mobillarmet på 10-20 minuter.
  • Försök att undvika besvärliga framåtböjningar och tungt lyft om det triggar din smärta. Den växande magen kommer ställa till det för dig, även om du har en optimal lyft- och bärteknik inövad sedan tidigare.

Diskbråck under graviditet

Fyll gärna på med tips och råd och tankar i kommentarsfältet! Och fråga gärna om något är oklart!

Referenser:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *