Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Graviditetens påverkan på hållning och gångmönster

Graviditetens påverkan på hållning och gångmönster

a pregnant woman walking on the sidewalk

Graviditetens påverkan på hållning och gångmönster

Under graviditeten genomgår kroppen en omvälvande förändring som påverkar kroppens ”biomekanik”. En av de tydligaste effekterna är hur en gravid börjar gå och röra sig. Idag tänkte jag förklara hur graviditeten påverkar kroppens hållning, vad du kan påverka själv och vad du har att vänta dig.

Hållningsförändringar

När du blir gravid börjar kroppen genast anpassa sig för att skapa förutsättningar för det växande fostret. En av de mest påtagliga förändringarna är en ökning av svanken. Detta kommer sig av att den växande livmodern skiftar din tyngdpunkt framåt. Kroppen reagerar med att öka svanken, för att du ändå ska kunna upprätthålla balansen. Det här får till följd att bäckenet tippas framåt och nedre delen av ryggen för en förstärkt kurvatur.

Förstärkt ryggradskurvatur

Ökningen av svanken leder ofta i sin tur till en ökning av bröstryggens rundning. Dessa förändringar kan leda till trötthetsvärk och obehag men är absolut inte farliga på något sätt.

Hormonernas påverkan

Hormonella förändringar spelar en stor roll i dessa förändringar. Hormonet relaxin, som ökar i kroppen tidigt under graviditeten, mjukar upp ledband och leder i bäckenet och runt omkring i hela kroppen. Detta är en viktig anpassning för att underlätta för barnet att passera genom förlossningskanalen, men det kan också påverka hållningen genom att göra det lite lättare att hamna i ledernas ytterlägen.

Viktuppgång

Viktuppgången kommer också påverka hållningen. Den ökade vikten lägger en belastning på nedre delen av ryggen, höfterna, knäna och fötterna.

Gångmönstret förändras

Det sägs att tulltjänstemän direkt kan se om någon fejkar en graviditet eller om den är på riktigt. Man kan helt enkelt inte gå riktigt som vanligt med stor mage. Förändringarna har delvis med viktförändringen och magens storlek att göra, men det handlar också om att den förändrade tyngpunkten ger en ökad fallrisk. För att minska risken att tappa balansen förändras gångmönstret för de flesta på detta vis:

  • Ökad bredd mellan fötterna. Gravida ökar stegbredden för att öka stabiliteten och minska risken att falla omkull.
  • Minskad steglängd. Gravida tar kortare och fler steg.
  • Längre tid med en fot i marken – ståfasen i gången blir något längre.

Framåttippningen av bäckenet gör också att den gravida måste böja mer i höften och använda fötternas rörlighet något mindre. Det här leder i sin tur till ett mer vaggande gångmönster.

Återhämtning och rehabilitering

Efter graviditeten tar det i regel några månader innan kroppen hittat tillbaka till sitt vanliga gångmönster. Vissa förändringar kan dock bli mer långvariga och kroppen blir heller aldrig riktigt densamma igen efter en graviditet. Övningar för att stärka musklerna kring bäckenet, ryggen och magen kan hjälpa till att komma tillbaka till ”nya normala”.

Graviditetens påverkan på hållning och gångmönster

Sammanfattningsvis är graviditet en tid av betydande biomekaniska förändringar för kroppen. Dessa förändringar är en del av den naturliga anpassningen till graviditeten och kan förstås variera från person till person.

Referenser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *