Vad är ett framfall?

Vad är ett framfall?

Många patienter jag träffar kommer till mig med en oerhörd ångest och oro inför att kanske ha ett framfall. Jag förstår helt oron, men vill också nyansera bilden. Att ha ett framfall är inte synonymt med att livet är förstört eller att kroppen är paj. Däremot kan du behöva hjälp, stöd och behandling för att må så bra som möjligt.

Definition av framfall

Framfall är det svenska ordet för prolaps och betyder helt enkelt att något sjunkit ner från sin normala position. I bäckenregionen pratar vi om framfall från urinblåsan, livmodern eller ändtarmen. Det vanligaste är att framfallet innebär en sänkning så att det som är sänkt buktar in i slidan, men i mer uttalade fall buktar det ut genom slidöppningen.

Förekomsten av framfall

Framfall är vanligt men det är lite svårt att säga exakt hur vanligt. Det skiljer sig väldigt mycket åt mellan studier, länder och undersökta grupper. Förekomsten varierar också beroende på om diagnosen är baserad på symtom eller på en gynekologisk undersökning. Man brukar säga att runt 15 av alla kvinnor har någon grad av prolaps, om man går på symtom. Om man går på vad som syns vid en gynekologisk undersökning kan förekomsten vara så hög som 64 %. Vi vet att vaginala förlossningar ökar risken för framfall med upp till fyra gånger. Det är belastningen och de skador som kan uppstå vid en vaginal förlossning som kan kan göra att de stödjande vävnaderna blir försvagade, vilket ökar risken för prolaps senare i livet.

Vilka typer av framfall finns det?

  • Cystocele – urinblåsan sjunker ner och buktar in mot vagina
  • Rectocele – ändtarmen sjunker ner och buktar in mot vagina
  • Livmoderframfall – livmodern sjunker ner i vagina.
  • Vaginaltoppsframfall – när man gjort en hysterektomi kan vaginas topp ibland sänkas ner i sig själv

Andra riskfaktorer

Ökad ålder och hormonella förändringar kan bidra till utveckling av framfall. Man brukar framförallt förklara detta med att vi förlorar styrka och uthållighet i musklerna ju äldre vi blir, och stödjevävnaderna får försämrade stödjande kvaliteter.

Långvarig förstoppning, kronisk hosta och tunga lyft i arbetet kan öka risk för prolaps. Fetma, som ökar belastningen på bäckenbotten, anses också vara ytterligare en riskfaktor.

Symtom av framfall

Framfall kan ge en rad olika symtom, men de vanligaste är en känsla av tryck eller fyllnad i slidan. Vid prolaps kan man också känna av skav, blås- och tarmtömningssvårigheter, urininkontinens eller obehag vid samlag. Symtomen varierar kraftigt i svårighetsgrad och intensitet. Vissa individer upplever nästan inga symtom alls, medan andra upplever hur livskvaliteten sänks avsevärt.

Hur får man diagnosen?

Det är en gynekolog som sätter diagnos. Denne utgår från hur normalanatomin ser ut och avgör om och hur mycket sänkning det finns.

Hur behandlar man?

Beroende på symtom och svårighetsgrad kan behandlingen se helt olika ut. Oftast börjar man med livsstilsförändringar (optimera avföring, motion, bäckenbottenträning) och med kräm mot torra eller skavande slemhinnor och prolapsstöd. Om symtomen är större än att dessa alternativ kan ge fullgod lindring kan man överväga kirurgi. Det finns en rad olika kirurgiska metoder som avgörs av var framfallet sitter och hur omkringliggande vävnader ser ut.

Att leva med framfall

Den känslomässiga belastningen av att ha prolaps kan kännas överväldigande. En del upplever ångest, oro och nedsatt sexuell lust på grund av oron hur underlivet ser ut och fungerar. Ta upp även dessa frågor med din vårdgivare!

Fysioterapi

Rehab vid framfall syftar till att stärka upp både resten av kroppen och bäckenbotten för att optimera din livskvalitet och funktion. Ibland handlar det om generell träning och strategier för att bättre tåla med belastning, ibland handlar det specifikt om bäckenbottenträning. Rehab återställer inte prolapsen, men kan minska symtomen därav.

Vad är ett framfall?

Framfall är ett förhållandevis vanlig tillstånd som inkluderar en sänkning av någon av bäckenorganen. Det kan ha en betydande inverkan på livskvalitet, men det finns behandling och copingstrategier som kan minska lidandet. Boka tid hos en gynekolog om du har frågor om din underlivshälsa. Boka en tid hos en gynekologisk nischad fysioterapeut om du vill ha vägledning i fysioterapeutisk behandling för prolaps.

Vidare läsning på BakingBabies

Previous

Next

2 Comments

  • Det är bra att nämna att livet inte är över, det är lätt att känna så. Men det krävs mkt acceptans att livet blir på ett nytt sätt och med begränsningar. Jag har rehabat från att knappt kunna gå pga symtom till att ändå klara en hektiskt vardag utan att kroppen skriker. Däremot försvann hela min identitet som löpare, OCR- och crossfitutövare. Det fungerar inte att lyfta så tungt eller att springa. Hade jag inte haft träning och utmaningar som största intresse utan istället varit intresserad av nåt mindre fysiskt belastade hade det nog inte gjort så mycket påverkan. Jag önskar att risken för framfall lyftes när man diskuterar att skaffa barn, och förlossningssätt. Hade jag vetat det jag vet idag är jag inte ens säker på om jag skulle skaffat barn. Operation finns absolut, men risken för återfall är ändå rätt hög. Jag är högutbildad, läste på inför förlossning och lyssnade på poddar. Ändå hade jag knappt ens koll på framfall. Så tyst, trots att då 15 % av kvinnor har symtom. Inte ett ord på samtal med mvc eller på föräldraträffarna. En chock för både mig och min partner som fick dra ett enormt tufft lass första tiden med bebis och en medförälder som tappat hoppet om livet. Det finns värre saker i livet, absolut, det går att leva med. Men det är enormt belastande att ha drabbats av och jag upplever att det finns ett stigma kring det, att bara gamla tanter drabbas. Enda gången jag typ hör nån nämna framfall (utöver dessa forum och nätgrupper) är i skämtsammanhang.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *