Tema: Anal inkontinens

Varför behöver vi prata om anal inkontinens?
De flesta har turen att tänka ”äh, nej, det här behöver jag inte läsa” när det kommer till anala läckage. Jag vill ändå uppmana dig att göra det! Vi har under de senaste åren fått följa hur de offentliga samtalet allt mer kommit att omfamna förlossningsskador och urininkontinens. Men just anal inkontinens är det få som vill prata om fortfarande. Och ändå är det många människor som är drabbade någon gång under livet.
Vad är anal inkontinens?
Anal inkontinens är ett paraplybegrepp för läckage av gaser eller flytande eller fast avföring. Det är ett tillstånd som faktiskt är ganska utbrett och som kan ha varierande orsaker och symtom.
När vi pratar om anala läckage är det lätt att tro att det alltid handlar om stora funktionsnedsättningar. Personer som läcker hela lass med bajs när det går illa. Visst, det finns personer som har det så. Men anala läckage är ett begrepp som täcker även förhållandevis små besvär. Anala läckage säger alltså varifrån läckaget kommer, inte i vilken omfattning läckagen sker. Anal inkontinens handlar om oförmågan att kontrollera tarmen avseende gas och/eller avföring. Det är ett symtom, inte en sjukdom i sig.
Varför drabbas man?
När något eller några av de faktorer som ansvarar för tarmens kontinens blir störda kan man bli drabbad anal inkontinens. Ibland finns en dysfunktion men andra mekanismer kan kompensera. Ibland lyckas inte detta, och då uppstår läckage. De vanligaste orsakerna till anal inkontinens inkluderar svaghet eller skador i anala slutmusklerna (sfinktrarna), nedsatt känsel i rektum eller lös avföringskonsistens. Dessa faktorer kan ofta samverka.
Levatorskador – effekt av skador på puborektalis
Puborektalis är en del av levator ani-komplexet i bäckenbotten och är även den en viktig muskel för den anala kontinensen. När denna muskel späns skapar den en skarp vinkel för tarmen, som är viktig för kontinensensen. Denna vinkel utför den första barriären mellan ändtarmen och analkanalen. Nedanför den finns sedan slutmusklerna (inre- och yttre sfinktermusklerna) samt kuddningen från blodkärl. Detta är samma blodkärl som kan utvecklas till hemorrojder.
Här är några av de vanligaste orsakerna vid anal inkontinens:
- Skador på bäckenbottens muskler eller nerver. Skador kan inträffa efter en förlossning, vid kirurgi i bäckenområdet eller vid en olycka.
- Kronisk diarré – långvarig lös avföring kan vara svår att kontrollera.
- Svåra hemorrojder kan påverka stängningsfunktionen vid ändtarmen.
- Rektalprolaps – när ändtarmens vävnader glider ut genom ändtarmsöppningen kan också stängningsfunktionen blir påverkad.
- Neurologiska sjukdomar så som MS eller ryggmärgskador kan också orsaka anal inkontinens.
Vilka är symtomen på anal inkontinens?
Anal inkontinens omfattar läckage av gaser, lös avföring eller fast avföring. De flesta drabbade lider av en känsla av att inte kunna hålla tätt.
Anala läckage är förenade med skam och tabu och har inverkan på psykisk och fysisk upplevda hälsa och social livskvalitet.
Hur sätts diagnosen?
Ofta får man diagnosen genom att en vårdpersonal ställt en massa frågor och kommit fram till att läckaget finns. Sedan behöver man ofta följa upp med en undersökning för att hitta en möjlig orsak till besvären. Dessa undersökningar görs hos läkare och kan omfatta bäckenbottenultraljud och defekografier.
Hur behandlar man?
Det här ska vi djupdyka i kommande dagar, men det kortfattat finns det några teman för behandling:
- Livstilsförändringar, kostomställning och användning av bulkmedel.
- Bäckenbottenträning kan användas för att öka känslan av kontroll av bäckenbottenmusklerna.
- Läkemedel för att reglera tarmfunktionen och begränsa diarrén och därmed minska risken för läckage.
- När det finns potential att göra symtomen bättre med kirurgi erbjuds ofta bäckenbottenkirurgi eller annan kirurgi.
Det är vanligt!
Man tror att två tredjedel av de drabbade individerna inte söker vård för anala läckage, så mörkertalet är stort. Förekomsten i studier skiljer sig mycket åt mellan olika studier. Jag har läst procentsatser på allt mellan 2- 25 %. Många får sina besvär med ökad ålder och i en generell befolkning drabbas lika många män som kvinnor, tror man. Men i yngre åldrar är kvinnor som fött barn och fått bäckenbottenskador mer drabbade än andra.
Referenser till inläggen i serien:
- Bäckenbottenutbildning.se
- Does percutaneous tibial nerve stimulation improve global pelvic function in women with faecal incontinence?
- Dutch evidence statement for pelvic physical therapy in patients with anal incontinence.
- Effects of physiotherapy treatment for patients with obstetric anal sphincter rupture: a systematic review.
- Evidence-Based Update on Treatments of Fecal Incontinence in Women.
- Fecal Incontinence – Challenges and solutions.
- Fecal Incontinence and Pelvic Floor Dysfunction in Women: A Review.
- Fecal Incontinence: The Importance of a Structured Pathophysiological Model
- Fekal Inkontinens – ett gömt problem.
- Kegel Exercises, Biofeedback, Electrostimulation, and Peripheral Neuromodulation Improve Clinical Symptoms of Fecal Incontinence and Affect Specific Physiological Targets: An Randomized Controlled Trial
- Management of fecal incontinence: what specialists need to know?
- Physiotherapy for Prevention and Treatment of Fecal Incontinence in Women-Systematic Review of Methods
- Posterior Tibial Nerve Stimulation in Fecal Incontinence: A Systematic Review and Meta-Analysis
- Preliminary results of peripheral transcutaneous neuromodulation in the treatment of idiopathic fecal incontinence.
- Psychometric evaluation of a new patient-completed questionnaire for evaluating anal incontinence symptoms and impact on quality of life
- Riktlinjer för analinkontinens.
Lämna ett svar