Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Påhittat patientfall: Hanna

Påhittat patientfall: Hanna

person showing left eye

Påhittat patientfall: Hanna

Hanna är 34 år och kommer till mig som fysioterapeut fyra år efter att hon fött sitt första barn. Den förlossningen var tuff och långdragen och bebisen fick tillslut komma ut med hjälp av sugklocka. I början hade hon väldigt ont och kände att bäckenbotten var väldigt lätt uttröttad, men det värsta gick över inom några månader. Hanna kommer nu till mig efter att hon fött ett barn till, och nu märker hon att hon inte längre kan hålla gaser och avföring som tidigare. Hon lider också av symtomet som innebär att det är svårt för henne att avgöra om det är gas eller avföring i tarmen. När hon släpper sig kan det medfölja obehagliga överraskningar. Hanna har en IBS som ibland ger väldigt lös avföring, och det är framförallt i IBS-skov som hon upplever att läckagen kommer.

Skador på bäckenbottenmuskler:

Förlossning, särskilt om det har varit komplikationer som användning av sugklocka, kan leda till skador på bäckenbottenmuskulaturen. Dessa muskler spelar en viktig roll i kontrollen av ändtarmen och kan försvagas efter en traumatisk förlossning. Jag gör en grundläggande undersökning av Hannas bäckenbotten och får vid den en uppfattning om vi kan förklara besvären, helt eller delvis, med en misstanke om bäckenbottenskador. Är så fallet kommer jag remittera Hanna vidare till en bäckenbottenkirurg för utredning.

Nervskador:

Förlossning kan även orsaka nervskador i bäckenområdet, vilket kan påverka kontrollen över ändtarmen och leda till inkontinens. Jag försöker genom undersökningen och Hannas berättelse får en uppfattning om hur nerverna som styr både känsel och muskelfunktion i bäckenbotten fungerar. Det verkar fungera bra.

Tarmrutiner:

Jag frågar Hanna en massa frågor om kost, motion och toalett- och tarmvanor för att få veta vilka saker som kan spela roll i problematiken. Här blir det ofta en slags nystande som jag och Hanna får jobba med under flera besök, för att hitta vägar framåt. Jag och Hanna jobbar på att hon ska tömma tarmen så regelbundet och effektivt som möjligt, för att minska risken för läckage.

Hemorrojder:

Eftersom hemorrojder är vanliga under och efter graviditet och kan de orsaka obehag och påverka tarmfunktionen. Har man flera stora och svullna hemorrojder i ändtarmsöppningen gör dessa att tarmen inte riktigt kan sluta tätt. Ibland blir en hänvisning till vård för hemorrojderna ett första steg i behandlingen för anal inkontinens. Vi pratar om vikten att hantera och behandla hemorrojder för att sortera bort detta som möjlig orsak till läckage.

Vad jag behöver veta om Hanna

  • Jag brukar vilja höra en detaljerad berättelse om graviditeterna, förlossningarna och postpartumperioden.
  • Därefter vill jag veta detaljer om inkontinensen, när den först började och hur den utvecklats över tid.
  • Sedan behöver jag och Hanna diskutera hennes IBS-symtom, för att börja reda ut vad som är vad bland symtomen.
  • Hannas upplevelse av hur besvären påverkar hennes dagliga liv och livskvalitet i stort är också viktigt för mig att veta.
  • Finns det andra smärtor eller besvär i bäckenregionen behöver jag också få höra om dem.

Den fysioterapeutiska undersökningen

Min främsta undersökning kommer handla om bäckenbotten. Jag vill bedöma styrka, spänningsgrad och flexibilitet i musklerna. Jag letar också efter misstänkta skador eller dysfunktioner. Det omfattar ofta både en vaginal och anal undersökning.

Behandling

Behandlingen kommer formas efter vad Hanna och jag kommit fram till, både vid undersökningen och hennes berättelse. Som fysioterapeut kopplar jag ibland in andra professioner. När jag misstänker missade eller defektläkta muskelskador efter förlossning skickar jag remiss till läkare. Finns det behov av genomgång av kosten för att minska besvär av IBS rekommenderar jag patienten att ta kontakt med dietist. Ibland finns anledning att också hänvisa till uroterapeut, tarmterapeut eller sexolog.

Den fysioterapeutiska behandlingen

Som fysioterapeut ligger mitt fokus på rörelse- och träning som behandling för ohälsa. Vi testar därför bäckenbottenträning för att stärka och öka funktionen i bäckenbottenmuskulaturen. Ibland ligger fokus istället mer på att slappna av och minska spänningar i bäckenbotten. Jag kan också vara ett bollplank för samtal om livsstilsförändringar som kan hjälpa Hanna att hantera IBS-symtomen och därmed minska risken för anala läckage. Vi kommer också prata om toalettvanor och strategier för att optimera tarmtömningen utifrån devisen ”tom tarm läcker inte”.

Kan Hanna bli bra?

Många som lider av anala läckage kan bli mycket bättre genom de olika behandlingsmetoderna som finns. De flesta kan också få så goda strategier för sina besvär och dysfunktioner att det inte blir en lika stor påverkansfaktor för dagligt liv och livskvalitet. Men jag vågar aldrig lova någon patient bot eller total lindring av besvären.

Påhittat patientfall: Hanna

Vad hände sen?

Hanna är ju en påhittad person. Kanske är hon som jag själv, och genomgår senare en omoperation av bäckenbotten och får lindring. Kanske musklerna hela och hon istället får god hjälp av bäckenbottenträning och IBS-hanteringsstrategier. Tillsammans kan strategier för att hantera alla symtom och orsaker till dem hjälpa henne, men det är ofta svårt att bli 100% bra.

Ni får otroligt gärna berätta själva i kommentarsfältet, ni som hade ”kunnat vara” Hanna. <3

1 kommentar till “Påhittat patientfall: Hanna”

  1. IBS-delen känner jag iallafall igen mig i! Känns som att jag sällan har helt tom tarm. Antingen får jag inte ut allt, och får ofta torka måånga gånger efter att jag bajsat för att få rent, även med blött papper. Undrar om mina problem inte skulle vara lika stora om jag inte hade ibs dessutom? Jag ska på operationsbedömning nu på torsdag. Vet att jag har rectocele åtminstone, har hört att det kan vara svårare att åtgärda, eller iallafall få att hållas, när man har ibs. Just för att tarmen fylls på oftare…men vet inte om det stämer. Och vet inte om operatören har koll på det heller isåfall..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *