
Vad gör vården åt anala läckage?
Det är mycket viktigt att förstå de bakomliggande mekanismerna för att kunna anpassa behandlingen efter varje persons unika besvär och situation. Behandlingseffekten är också ofta kopplad till avföringskonsistensen. Det är därför otroligt viktigt att behandla förstoppning och diarré innan man går vidare med annan behandling.
Jag vill verkligen uppmana dig att våga söka hjälp för dina besvär. Här i länken finns en rapport på svenska, och på sida 20 finns ett frågeformulär som heter “Wexner score” översatt till svenska. Dessa frågor, och svaren på dem, kan hjälpa dig att ringa in vad du ska våga prata med vården om!
När det kommer till hantering och behandling av anala läckage (anal inkontinens), finns det flera åtgärder och behandlingsalternativ som vården kan erbjuda, beroende på den specifika orsaken och allvaret av tillståndet.
Bäckenbottenträning
Bäckenbottenträning kan ge en bättre kontraktionskraft i ändtarmens stängningsmuskler.En viktig del av behandlingen kan vara att träna bäckenbottenmuskulaturen för att förbättra dess styrka och funktion. En fysioterapeut kan ge ett individuellt utformat träningsprogram. Effekten av bäckenbottenträning är dock ofta otillräcklig för att ge en stor lindring av symtom. Men man brukar säga att det är gratis och oftast biverkningsfritt, så det är värt att testa.
Diet och fiber:
Ändringar i kosten, inklusive ökat fiberintag, kan bidra till att reglera tarmrörelser och minska risken för oavsiktligt gas- eller avföringsläckage. En dietist kan hjälpa med vägledning kring detta.
Läkemedel:
Man kan använda vissa läkemedel, som antidiarrémediciner eller läkemedel som ökar ändtarmens tonus, för att minska frekvensen av läckage. En läkare på vårdcentral är en bra första kontakt.
Perkutan tibialisnervstimulering
Det här har inte visat sig vara effektivt som ensam behandling vid anal eller fekal inkontinens. Men det är använt ibland när man vill testa olika behandlingar innan man går vidare med något annat.
Elektrostimulering
Vissa patienter kan dra nytta av elektrisk stimulering av bäckenbottenmuskulaturen, som kan förbättra musklernas tonus och funktion. Elektrostimulering kan tillsammans med bäckenbottenträning ge en ökad kontraktionskraft i ändtarmens slutmuskler.
Bäckenbottenträning med biofeedback:
I vissa fall kan man använda biofeedback-tekniker för att förbättra effektiviteten av bäckenbottenträning. Detta innebär att man har sensorer för att mäta muskelaktivitet och ge återkoppling till patienten, vilket hjälper dem att lära sig att kontrollera sina muskler bättre. Biofeedback har kan ge en förbättrad styrsel och känsel i området.
Biofeedback används främst när inkontinensen uppstått utan att det finns en dysfunktion i själva kontinensfunktionerna. Efter exempelvis strålbehandling kan rektum bli oflexibel och då uteblir det funktionella svaret på fyllnad i rektum, vilket kan orsaka läckage trots att det i övrigt inte finns exempelvis muskelfunktionsnedsättningar. Här använda biofeedback för att patienten ska få återträna känslan av fyllnad i tarmen och koordinera muskelspänning och avslappning med denna förnimmelse.
Kirurgiska ingrepp:
I mer allvarliga fall, när konservativa metoder inte har varit tillräckliga, kan kirurgiska ingrepp övervägas. Detta kan inkludera reparation av skadade muskler eller användning av implantat.
Anpassningar av livsstil:
Vården kan ge råd om livsstilsändringar som kan minska risken för anala läckage. Detta kan inkludera kostförändringar, viktkontroll och regelbunden motion. Jag skrev mer om detta i avsnittet häromdagen som handlade om strategier och egenvård.
Vattensköljning:
Utifrån devisen ”tom tarm läcker inte” kan vissa vara väldigt hjälpta av ett system för att skölja ren tarmen med vatten vid toalettbesök. Man för in ungefär en ljummet vatten via en slags manuell pump. Det är ofta inkontinenssjuksköterska som instruerar sådana behandlingar. Ta kontakt med din vårdcentral om du vill testa.
Sakral nervmodulering:
Det här är en behandling där en liten elektrisk dosa opereras in. Det är en slags pacemaker, fast för tarmen. Det här är en uppskattad behandlingsform av dem som har stora eller återkommande läckage, där annan behandling inte ger önskade resultat.
Vad gör vården åt anala läckage?
Det finns ganska mycket att testa och göra, men ändå blir inte alla personer besvärsfria eller botade. Det är viktigt att försöka hitta så god lindring som möjligt. Om du inte upplever att du får gehör eller stöd av din vårdgivare, var en besvärlig patient och byt.