Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Ont i höft och sittben av förlossningsskada?

Ont i höft och sittben av förlossningsskada?

serious young woman using netbook while having hot drink in modern cafe

Ont i höft och sittben av förlossningsskada?

”Hej! Jag har sökt vård för min bäckenbotten och nu har man sett på ultraljud att både bulbocavernosus och transversus perinei är trasiga. Sedan förlossningen för över ett år sedan har jag haft ont i höftregionen, längs med sittknölen och bredvid svanskotan. Min undran är om det beror på skadan. Ibland blir det värre efter rörelse och jag kan tänka mig att olika muskler får kompensera. Men hur kan trasiga muskler i mellangården påverka höftregionen?”

Läsarfråga

Det här är en väldigt bra och komplex fråga! Det är viktigt att veta att många av dem som har muskelskador i bäckenbotten inte har ont i höfterna. Det finns också dem som har ont i höfterna som inte har något bäckenbottenproblem. Det finns också dem som har ont i bäckenlederna efter en graviditet, helt fristående från bäckenbottenproblem. Men, så finns det alltså dem, precis som du, som har smärta ut på ena sidan, mot ljumsken, höften eller sittbenen och som har en känsla av det hör ihop med bäckenbottenskadorna.

Hur hör saker ihop?

I de fall där saker faktiskt hör ihop kan kompensation och överansträngning vara en delförklaring. När vissa muskler inte riktigt gör sitt jobb kliver andra in och försöker kompensera. Ibland är det här toppen. Hos vissa individer med skador kan vi som undersöker bli överraskade över hur bra knip det ändå finns. Men den här kompensationen kan ibland gå lite överstyr, och innebära att du får smärta i de överansträngda musklerna.

Refererad smärta

Ibland handlar det kanske istället om det vi kallar refererad smärta. Refererad smärta innebär att du känner av smärtan på ett annat ställe än den faktiska orsaken till smärtan finns. Denna typ av smärta uppstår när smärtsignaler från ett område följer nervbanor och når andra delar av kroppen. Ett vanligt exempel på refererad smärta är när personer som har ont i hjärtat (kanske på grund av hjärtinfarkt) klagar på ont i armen eller käken.

Överspänning

Jag tänker också att en smärta som förläggs kring svanskotan ofta beror på ett spänningstillstånd i bäckenbotten. Flera av bäckenbottens muskler fäster i svanskotan, så om de har ett ständigt litet pådrag så kommer det orsaka ett onödigt drag i svanskotan. Scanna igenom kroppen och bäckenbotten flera gånger om dagen. Kommer du på dig själv med att stå och knipa – släpp knipet.

Förändrade rörelsemönster

Vissa personer med svag eller smärtande bäckenbotten får förändrade rörelsemönster, för att underlätta sina symtom eller för att kompensera för svaghet. Dessa förändrade rörelsemönster kan ibland leda till smärta och obehag. Sitter du alltid snett? Går du med annorlunda gångmönster? Står du och spänner rumpan när du lagar mat? Ibland kan man nysta fram dessa förändrade spännings- eller rörelsemönster och successivt dra ner på dem, och då minskar smärtan.

En djup och svåråtkomlig smärta i bäckenet

Ibland hittar vi en ganska specifik förklaring till smärta djupt inne i höften/ljumsken som går att koppla till bäckenbotten. Det finns nämligen en höftmuskel som heter obturator internus som är den anatomiska bryggan mellan bäckenbotten och höftens muskler. Obturator internus hjälper till med höftstabiliteten men ursprunger från samma ställe i bäckenbotten som delar av levator ani. När den här musklen blir överansträngd kan man uppleva en svårtillgänglig djup smärta i höften eller nära sittbenet. Smärtan triggas ofta av sittande, gående och enbensbelastande aktiviteter.

Koppling mellan besvär i höftled och bäckenbotten

Det finns också forskning som tyder på att besvär kan gå från höftleden till bäckenbotten, och inte bara motsatt. Smärta i höftleden kan hos vissa trigga en bäckenbottendysfunktion. Det är sällan unga individer har ont i höftleden, men hos personer där det finns en höftartros kan också det också finnas en påverkan på bäckenbotten.

Vad gör man åt det här?

Det är inte alltid möjligt att peka ut en specifik struktur som ger smärta eller symtom. Ofta får man därför zooma ut lite och titta på helheten. Därför brukar min behandling ofta omfatta flera delar:

  • Bäckenbottenträning. Vissa behöver träna upp sin bäckenbotten och få ökad styrka och stabilitet i de hela musklerna. Vissa behöver träna ner sin bäckenbotten, så att man inte går omkring med ett låggradigt knip hela, hela tiden. Det kan ibland behövas en bäckenbottenfysio som först gör en undersökning och sedan hjälper dig med att hitta rätt sorts bäckenbottenträning.
  • Jag brukar också inkludera träning som riktar sig mot generell styrka i kroppen, med litet extra fokus på musklerna kring höfter och rumpa. Här kan man behöva navigera fram lite försiktigt så att det inte blir en ny överansträngning för de ömmande musklerna. Börja lite försiktigt och stegra långsamt.

Ont i höft och sittben av förlossningsskada?

Dela gärna med er av egna erfarenheter i kommentarsfältet!

Referenser

1 kommentar till “Ont i höft och sittben av förlossningsskada?”

  1. Har väldigt ont i vänster SI-led fortfarande två år postpartum. Upplever att det blir värre när jag också är mer (över-)spänd i bäckenbotten. Har muskler som lossnat på hö sida av bb och blir lätt spänd på vä sida, särskilt innan mens. Det gör inte bara mer ont generellt då, utan även specifikt när jag kniper till så hugger det som knivar i fogen. Helt uppenbart finns det nån slags koppling! Dock tyvärr inte såpass mycket att det räcker att slappna av i bb för att helt sluta få ont i fogen… Kul att vara kvinna ibland. Tack för en otroligt hjälpsam och trösterik blogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *