Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Ökad svank och framåttippat bäcken

Ökad svank och framåttippat bäcken

woman in white and black polka dot top

Ökad svank och framåttippat bäcken

Dagens ämne är ökad svank och framåttippat bäcken i relation till graviditet och postpartumtid. När är det ett problem? Kan man behöva göra något åt det?

Graviditet och hållning

Under en graviditet kommer den hormonella uppmjukningen och magens vikt göra att bäckenet tippas framåt och att svankens kurvatur ökar. Särskilt under senare delen av graviditeten ökar ryggradens kurvor. Du får en ökning av både svanken och framåtböjning i bröstryggen. Såklart påverkas inte alla individer på samma sätt, men de förändringar som sker påverkar både hur man rör sig och känner sig.

Efter graviditeten

Ganska kort tid efter graviditeten kommer kroppen börja återställa balansen mer till det normala. Den belastning som kroppen får utav att vara nyförlöst och att vårda en nyfödd gör att hållningen får nya utmaningar. En del av dessa förändringar försvinner inte automatiskt när graviditetsmagen är borta, utan amning och bärande kan bidra till att en del av förändringarna blir kvar.

Är det här ett problem?

I min kliniska erfaenhet är “normaliserad hållning” något som alla inte får tillbaks helt automatiskt. Jag upplever också att många inte riktigt känner igen sin kropp förrän de har landat i en mer pre-gravidliknande hållning.

När ländryggens svank ökar och bäckenet tippas framåt under graviditet är detta en del av de faktorer som kan bidra till smärta i nedre delen av ryggen under graviditeten. Vi har inte samma vetenskapliga grund för att detta påverkar förekomsten av besvär efter graviditeten.

Andra bäckenförändringar då?

Ojämheter och assymetrieri bäckenet påverkas inte på något signifikant sätt under eller efter graviditeten. Många individer är lite assymmetriska från början och det verkar inte påverkas av graviditeterna.

Finns det andra faktorer som påverkar?

Det finns tydliga skillnader mellan olika etniciteter vad gäller bäckenets tippning. Ju äldre man blir desto mer verkar bäckenet också tippas.

Vad är hållning?

Hållning är inte en kroppsposition, utan ett dynamisk rörelsemönster. Det är dock ett slags grundtillstånd. Så fort du hamnar i en viss position kommer kroppen vilja relexmässigt engagera dina muskler till att hamna i ditt grundtillstånd. Hållning är din kropps “comfort zone”, och som vi alla vet kan detta både vara en trygg hamn men ibland också något som vi skulle behöva utmana oss att komma ifrån.

Finns det bättre och sämre hållning?

En dålig hållning kan vara kulturellt värderat. Ni vet vad jag menar va? Någon som har dålig hållning kan anses vara slarvig och oattraktiv, men också flitig och hårt arbetande. Det är inte det jag pratar om här, utan om kroppens viktfördelning, om hävstänger och om positioner som påverkar belastning på muskler och leder. Något som vi trott länge är att “dålig hållning” leder till smärta. Så enkelt verkar det inte vara. 

Belastning versus hållning

Människor kommer i alla former, även sett till hållning. Det är inte så enkelt att alla som har en viss kurvatur i ryggen också har ett smärtproblem. Om du är född med mycket svank eller har en väldigt rak rygg spelar kanske ingen roll. Ditt anatomiska grundläge är sällan ett problem. Kroppen anpassar sig. Det är alltså inte hur du är, som är problemet.

Upprepade belastningar du inte är stark nog för att utföra kan bli en risk för smärta. Statiska positioner där musklerna får för lite cirkulation är också ofta förenat med smärta.

Återställ hållningen efter graviditet

Istället för att fokusera för mycket på en bra hållning, fokusera mycket på rörelse. Du kan inte “skärpa dig” till en rakare hållning, men du kan se till att byta position ofta. Lägg till den sortens rörelse som är motsatsen till det du brukar göra. Är sittande i soffan ammandes en bebis det du brukar göra? Då behöver du kanske motsatrörelserna ibland. Att sträcka i höften, att räta på ryggen och dra ihop skulderbladen. Är att bära barn i sele, med framåtskjuten mage, ryggen något bakåtlutad och axlarna framåtvridna? Då är motsatsen att tippa tillbaks bäckenet, placera bröstkorgen rakt över bäckenet och öppna upp bröstet.

Kompensera med rörelse!

För att hitta tillbaka till ”din hållning” som den var före graviditeten behöver du ofta generell fysisk träning. Du behöver ofta träna rumpa, lårmuskler, magmuskler och ryggmuskler. Ibland kan man behöva stretcha framsidan litegrann.

Ökad svank och framåttippat bäcken

Det finns motstridiga resultat från olika studier om huruvida bäckentippning alls är kopplat till exempelvis ländrygggsmärta. Hos vissa individer verkar det som att en betydande och nytillkommen bäckentippning efter graviditeten orsaka obehag eller smärta. I dessa fall kan det vara bra att ta hjälp av en fysioterapeut för att hitta bra träning som inte triggar smärta utan som hjälper dig att bli stark och rörlig.

Referenser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *